загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Доплата за стаж. Деяким категоріям громадян автоматично перерахують пенсію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автоматичний перерахунок передбачений нормою закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” від 3 жовтня 2017 року, повідомляє Газета "Експрес".

Про подробиці розпитуємо Романа Берчака та Руслану Іванкову, заступників начальника Головного управління ПФУ в областях.

— Кого стосується автоматичний перерахунок пенсій з 1 квітня?

Р. Берчак:

— Насамперед тих пенсіонерів, які після призначення пенсії чи після попереднього перерахунку продовжували працювати, і на 1 березня цього року набули повні 24 місяці страхового стажу, незалежно від перерв у роботі.

— Тобто перерахунок стосується тільки пенсіонерів, які працюють?

— Ні, також будуть перераховані пенсії особам, незалежно від того, працюють вони чи ні, які мають менш як 24 місяці страхового стажу, але після призначення пенсії або її попереднього перерахунку минуло два календарні роки.

Скажімо, пенсіонер звільнився у липні 2018 року, а останній перерахунок було проведено із зарахуванням стажу по грудень 2016 року включно. У таких випадках автоматизовано дораховують фактичний страховий стаж (у нашому випадку з січня 2017-го по липень 2018 р., оскільки з грудня 2016-го минуло два роки).

— На яких умовах таким пенсіонерам перерахують пенсію?

— Закон передбачає, що пенсіонер, який набув не менш як 24 місяці страхового стажу, має право вибрати, який середній заробіток буде враховано при перерахунку: або той, з якого вже обчислено пенсію, тобто за матеріалами пенсійної справи, або додатково врахувати для обчислення середнього заробітку зарплату (дохід) за всі 24 (чи більше) місяці страхового стажу, який дораховується. Тож якщо автоматизований розрахунок вказує на збільшення розміру пенсії навіть на 1 копійку, пенсія перераховується з урахуванням  і страхового стажу, і зарплати.

Р. Іванкова:

— Так, зазначений перерахунок проводитиметься на найбільш вигідних для пенсіонера умовах. При здійсненні цього перерахунку застосовується показник середньої зарплати по Україні, осучаснений з 1 березня 2019 року, — 4404,40 грн. Звичайно, розмір підвищення для кожного пенсіонера буде індивідуальним.

— А кому потрібно звертатися із заявою для перерахунку пенсій у 2019 році?

Р. Берчак:

— Пенсіонерам, які працювали, але на 1 березня цього року не набули 24 місяці страхового стажу після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, а набудуть його пізніше (у березні й аж до лютого наступного року), треба звертатися за перерахунком із заявами після набуття 24-х місяців страхового стажу. Оскільки автоматизовано перерахунок проводиться лише один раз на рік, з 1 квітня. Також за заявами пенсіонерів проводиться перерахунок пенсій у разі, коли пенсії призначені при неповному стажі, і вони набули повний стаж (35 років для чоловіків і 30 для жінок).

— Поясніть, будь ласка, як розраховується доплата за понаднормовий стаж.

Р. Іванкова:

— Відповідно до ст. 28 Закону України “Про загально обов’язкове державне пенсійне страхування”, за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам (для пенсій, призначених до 01.10.2011, — понад 25 років чоловікам, 20 років жінкам) пенсія за віком збільшується на 1% основного розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього закону (залежно від стажу та зарплати), але не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком. Мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом про державний бюджет.

— Кого не торкнеться автоматизований перерахунок пенсій з 1 квітня?

— Осіб, котрі на 1 березня 2019 року не набули 24 місяців страхового стажу.

Р. Берчак:

— А також пенсіонерів, котрі отримують пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України “Про пенсійне забезпечення”, та які не досягли пенсійного віку. Їм буде проведено перерахунок і дораховано весь стаж після призначення пенсії за вислугу років до досягнення пенсійного віку при переведенні на пенсію за віком.

Леся Ясинчук

 

До списку новин