загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Медреформі виповнився рік: як росли зарплати лікарів і на що скаржаться пацієнти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для пацієнтів більше свободи, а в МОЗ кажуть про зростання зарплат лікарів.

Вже виповнився рік, як в Україні запустили медреформу. Як вона змінила життя українців і які плани у МОЗ на майбутнє?

Справа пішла

Головна ідея реформи - "Гроші йдуть за пацієнтом" - дозволила українцям вибрати собі лікаря "первинки" (терапевта, педіатра або сімейного лікаря), незалежно від місця реєстрації. Для цього потрібно було з паспортом і кодом укласти з ним декларацію. Якщо лікар не влаштовує, його можна змінити, уклавши декларацію з іншим. Сьогодні до системи підключилося вже 27 млн ​​українців, замість очікуваних 10-12 млн. У самому Міністерстві охорони здоров'я називають сценарій "походу" реформи в народ супероптимістичним. Крім декларацій, затвердили і перелік безкоштовних послуг від свого лікаря: консультації, вакцинація і ряд безкоштовних аналізів, серед яких загальні аналізи крові і сечі, швидкі тести на вагітність, ВІЛ та вірусні гепатити, електрокардіограма. 

Що у лікарів

Головним досягненням реформи для лікарів в міністерстві називають зростання доходів. За словами в. о. міністра Уляни Супрун в 2019-му середня зарплата лікарів становить від 15 до 25 тис. грн (для порівняння 5-7 тис. грн до реформи). Для прикладу, за даними Нацслужби здоров'я, лікареві з Закарпатської області Антоніні Кучеренко, оформленій як фізособа-підприємець, тільки за березень з бюджету перевели 190 тис. грн. Але столичний терапевт Ганна Іващенко каже, що цифри МОЗ дещо завищені:

"У мене трохи більше тисячі декларацій. Зарплата виходить 8-9 тис. грн. Може, коли доберуся до максимуму (2 тис. декларацій. – Авт.), тоді буду отримувати заявлену зарплату".

У міністерстві з такими скаргами знайомі і відзначають: лікарям потрібно переглядати умови роботи з лікарнями, які і отримують гроші від Нацслужби здоров'я.

Що в планах

В найближчих планах МОЗ – реформа швидкої допомоги. Вже сьогодні вона розділена на екстрену (приїжджає, коли потрібна термінова госпіталізація) і невідкладну (коли загрози життю немає, але є загроза здоров'ю) допомоги. На карети швидкої також хочуть поставити GPS-трекери для більш оперативного реагування. На це з бюджету виділять близько мільярда гривень. У другій половині 2019 го стартує програма "Безкоштовна діагностика", яка дозволить проходити п'ять видів рентгену, шість видів УЗД, чотири види біопсії, ехокардіографію і тести на патології серцево-судинної системи. Нарешті, з 2020-го МОЗ запустить реформу на "вторинці" (лор-лікарі, хірурги, ендокринологи). Отримавши направлення у сімейного лікаря, можна буде потрапити до будь-якого фахівця. Зараз запущений пілотний проект на Полтавщині.

Проблеми: баги системи і запис

Пацієнти реформою задоволені не до кінця.

"Щось робиться, але дірок все ще дуже багато. По-перше, є багато проблем з електронною системою, за якою потрібно записуватися до сімейного лікаря. Коли я звернулася в лікарню, виявилося, що моя електронна картка з системи зникла, – розповідала нам киянка Тетяна Лисенко. – Систему оновили, реєстратура начебто знайшла її, а ось лікар – ні. Гаразд, якщо лікар молодий і може це все руками швидко вбити в форму. Але як бути з бабусями-терапевтами, які цього не вміють?"

Євген Хрипунов скаржиться, що лікар так і не прийшов додому до його неходячої мамі.

"Аргумент був один – записуйтеся в електронну чергу і приходьте на зазначений час. А лікар займається одним пацієнтом до 45 хвилин. Мама вже досить літня людина, сама ходити не може. Як я її доставлю в лікарню? Довелося їхати на таксі, оскільки лікар відмовився до нас їхати додому".

Ілля Требор

 

Джерело:
До списку новин