загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Аліменти на батьків: у Мінсоцполітики розповіли, коли потрібно платити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Міністерстві соціальної політики відповіли на чутки про можливе введення в Україні нового виду аліментів: коли діти виплачують щомісячне обов’язкове утримання старим батькам. У самому відомстві спростовують такі плани і відзначають, що всі випадки для таких виплат описані в українському законодавстві. Жодних змін з цього приводу в нього вносити не планується.

«Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків передбачено Конституцією України, а відповідний механізм встановлений Сімейним кодексом, який чітко вказує, що аліменти можливі виключно на підставі рішення суду», — розповіли в Мінсоцполітики.

Випадки, передбачені законодавством, коли діти повинні утримувати своїх батьків:

  • •  Коли батьки непрацездатні і потребують матеріальної допомоги.
  • •  Якщо одного з батьків було позбавлено батьківських прав, обов’язку його утримувати немає.
  • •  Крім сплати аліментів, діти повинні також брати участь в додаткових витратах на батьків, якщо ті важко хворі, інваліди, слабкі і немічні.

Суд може звільнити від обов’язку утримувати батьків, якщо буде встановлено, що той ухилявся від виконання своїх батьківських обов’язків.

У виняткових випадках суд може присудити дітям аліменти на строк не більше трьох років. Він же і визначить суму аліментів, виходячи з матеріального становища сторін і членів сім’ї, які також можуть допомагати батькам.

Підстави обов’язку утримувати батьків

Відповідні обов’язки регулюються Сімейним Кодексом України.

Стаття 202: Підстави виникнення обов’язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків: Повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

АЛЕ! Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Стаття 203: Дочка, син, крім сплати аліментів, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Стаття 204: Дочка, син можуть бути звільнені судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків.

У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

Стаття 205: Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.
При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред’явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.

Стаття 206: У виняткових випадках, якщо мати, батько є тяжко хворими, інвалідами, а дитина має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов’язаних з  лікуванням та доглядом за ними.

Ухилення від утримання непрацездатних батьків

Відповідне питання регулює Кримінальний Кодекс України.

Стаття 165: 

1. Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного, року.

2. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на той самий строк.

 

Джерело:
До списку новин