загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому облгази продовжують видурювати кошти споживачів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

“Вжарити по перше число” облгази, які по-шахрайськи розсилають українцям завищені платіжки, обіцяв Прем’єр-міністр Гройсман у Верховній Раді ще 7 грудня минулого року.

З того часу минуло більше чотирьох місяців. Не знаю, кого і як “вжарив” Володимир Борисович, але протягом всього опалювального сезону споживачі отримували від облгазів Фірташа рахунки з незаконними “коефіцієнтами приведення до стандартних умов”.

Тобто облгази змушують кожну родину переплачувати за газ додатково до 10-12%! І це враховуючи і без того надвисокі тарифи за газ для населення.

До речі у березні і квітні населення сплачує за газ за тарифами, подекуди вищими, ніж тарифи для промисловості! І до цієї надвисокої ціни ми ще маємо приплюсовувати “коефіцієнт”, який іде у кишеню олігарха?! Це по-перше.

По-друге. Цей “коефіцієнт приведення” кожен з нас вже оплатив облгазу. Коефіцієнт включено до тарифу монополіста як складова втрат газу. Тож вимога облгазів сплатити його вдруге — чисте шахрайство.

Це виглядає тим обурливіше, якщо згадати, що в Україні газові мережі в більшості є державними. Облгази лише експлуатують ці мережі. При чому десятиліттями вони ні копійки не сплачували за це державі.

Вкладати кошти в розвиток і модернізацію теж не поспішали. Зате приватні облгази сповна користуються своїм статусом монополіста, який їм забезпечують державні газопроводи.

Ви не зможете підключити собі газ без дозволу монополіста. Облік газу також за облгазом. Всі технічні питання, відключення неплатників — монополія тримає руку на пульсі всіх газових питань. І любить на цьому заробляти.

А от дотримуватися законодавства і поважати права споживачів не любить. Чому 20 облгазів, належних олігарху Дмитру Фірташу, всупереч чинним нормативним актам кілька місяців поспіль розсилають людям платіжки з завищеними обсягами газу?

Можливо, тому що українські чиновники не поспішають боротися зі зловживаннями облгазів. Або ж захищають людей так, що це більше схоже на імітацію діяльності і гру в піддавки.

Загадаймо, наприклад, програні Кабміном Гройсмана суди, які скасували реальні норми споживання газу без лічильників і повернули в рази завищені норми, які Фірташу подарував Янукович.

Не краща історія і з позицією чинного Кабміну щодо державних газопроводів. Кабмін ніби зобов’язав облгази сплачувати за користування газопроводами ще два роки тому. Проте більшість облгазів за державні газопроводи не платить і не збирається.

А дієвих заходів, що змусити монополістів це робити Уряд не вживає. Так само Кабмін чомусь вирішив не обтяжувати приватні облгази зобов’язаннями щодо модернізації і розвитку газорозподільної системи.

А система ця, між іншим, застрягла з технологічної точки зору у 70-х роках минулого століття і потихеньку перетворюється на аварійно-небезпечний металобрухт.

На цьому фоні цілком зрозуміло, чому погрози Володимира Борисовича “вжарити” облгази пропустили повз вуха. Якщо дивитися не на слова Прем’єра, а на його справи, напрошується простий висновок: ну, хто ж боятиметься свого фактичного союзника?

Подивімося тепер на позицію Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг — органу, який безпосередньо відповідає за дотримання облгазами законодавства і ліцензійних умов.

У грудні минулого року кожен облгаз отримав постанову НКРЕКП, що забороняла застосовувати “коефіцієнти приведення” в рахунках споживачів. Ці постанови тут же були оскаржені в суді, а незаконні нарахування продовжилися.

Навесні НКРЕКП провела перевірки облгазів-порушників і вдруге зобов’язала монополістів вести правильний облік, а попередні незаконні платіжки відкоригувати, вилучивши “коефіцієнти”.

Проте нахабні облгази не злякалися і незважаючи на програні суди про зупинку дії рішення НКРЕКП, у останніх квітневих платіжках знову застосували незаконний “коефіцієнт”.

Звідки таке нахабство? Чому облгази впевнені, що НКРЕКП не позбавить їх ліцензії, обмежившись символічним штрафом у кілька сотень тисяч гривень (який, до речі, все одно буде оплачено з коштів нашого тарифу за газ)?

Можливо, ми чогось не знаємо про стосунки чиновників і облгазів Фірташа?

Поки чиновники лише обіцяють “вжарити облгази по перше число” облгази роками “жарять” споживачів. І чим далі, тим з більшим нахабством. 

Вікторія ВОЙЦІЦЬКА

 

Джерело:
До списку новин