загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які весняні продукти дешевшають

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Почали дешевшати овочі. Експерти: цінопад почнеться після травневих.

В Україні почали знижуватися ціни на овочі нового врожаю. Найбільше подешевшала редиска – ціни на неї впали майже вдвічі, до 20 грн/кг. Доступніше стала молода капуста – була по 45 грн/кг, стала по 30, подешевшали свіжі огірки і помідори – з 55-60 грн/кг і з 70-75 до 52-65 грн/кг. Поки тримаються ціни на молоду картоплю і зелень: поласувати картоплею обійдеться в 40-55 грн/кг залежно від розміру ("горошини" дешевше), а присмачити її зеленою цибулькою – ще по 50-60 грн/кг. Дорогі і кабачки – 45-47 грн/кг.

Що кажуть експерти

Аналітики плодоовочевого ринку говорять, що ціни на свіжі овочі опустилися до рівня минулого року, а то і нижче. Причиною цього, за словами голови аналітдепартаменту компанії "Шувар" Тетяни Гетьман, стала зростаюча конкуренція між вітчизняними виробниками та імпортерами.

"Ринок редиски майже повністю зайняли українські фермери, вони швидко збільшують свою присутність на ринку ранньої капусти та огірка, – каже Гетьман. – Саме за цими позиціями ціни знижуються швидко. А ось в сегменті помідорів і кабачків наразі частка імпорту є найбільшою, тому і здешевлення йде повільніше".

Гетьман стверджує, що ціни на свіжі овочі цього року суттєво нижче, ніж були в цей час рік тому. В середині квітня 2018 року редис був на 30% (на 9-10 грн/кг) дорожче, огірки – на 25% (на 13-15 грн/кг), рання капуста – на 20% (6-7 грн/кг). Поки тримаються вище торішніх ціни на українські тепличні помідори (+11%, або 8-9 грн/кг) і кабачки (+25%, або 12-13 грн/кг). Гендиректор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підтверджує, що свіжовирощені овочі цього року дешевшають швидше через збільшення пропозиції. За прогнозами Дорошенка, обвал цін на овочі нового врожаю продовжиться, як тільки потеплішає і все молоде почне рости у відкритому ґрунті, а не в теплицях, як зараз. Тобто після 9 травня свіжі вітаміни з грядки стануть в рази дешевше.

Чому цибулю продають за ціною бананів

А ось овочі минулорічного врожаю поки не дешевшають. Антирекорд встановила цибуля, яка за 5 років подорожчала в 5,5 раза – до 30 грн/кг, приблизно стільки ж коштують цитрусові і банани. Дорого коштує і борщнабір: картопля не найкращої якості – 10-12 грн/кг, морква – 15-18 грн/кг, буряк – 14-16 грн/кг, минулорічна капуста – 15-17 грн/кг, це на 3-4 грн більше, ніж місяць тому. Як роз'яснив Дорошенко, зростання цін на цибулю було закладено минулого року, коли наші аграрії не тільки посадили і зібрали її значно менше, ніж потрібно внутрішньому ринку, але і майже всю імпортували до Європи через неврожай.

"Зараз ми їмо привізну азіатську цибулю. На ринку цибуля буде дорогою до появи влітку нового українського врожаю. А ось борщнабір через кілька тижнів подешевшає вдвічі", – розповів Дорошенко.

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин