загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перші підсумки монетизації. Чому майже 30% одержувачів субсидій не заплатили за комунальні послуги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тільки 62% одержувачів субсидій заплатили за послуги Київводоканалу і 73% - Київтеплоенерго. По гроші в Ощадбанк не прийшло 13% споживачів. Що пішло не так?

Експеримент Міністерства соціальної політики щодо виплати субсидій у грошовій формі може завершитися провалом. З 1 березня відомство Андрія Реви виплачує споживачам соціальну допомогу на пенсійну картку або через систему переказів «Швидка копійка». Середній розмір субсидії становить 1500 грн, які треба направити на сплату житлово-комунальних послуг. Одержувачами субсидій стали близько 4 млн домогосподарств. Ініціатива виникла за місяць до її впровадження в життя, що дозволило експертам припустити політичне підґрунтя реформи. Споживачі отримали живі гроші за місяць до першого туру виборів президента.

Прогнози песимістів виправдалися — громадяни не поспішають платити за комунальні послуги. У березні 62% одержувачів субсидій заплатили за послуги водопостачання та водовідведення Київводоканалу, йдеться в повідомленні компанії. За цей період з Київтеплоенерго, за даними компанії, розрахувалося лише 73% пільговиків.

Не всі споживачі прийшли в Ощадбанк по гроші. «З 12 березня до 11 квітня проведено виплати 87% одержувачам житлової субсидії, які не є пенсіонерами і отримують субсидії через відділення Ощадбанку. Якщо протягом трьох місяців з дати початку виплат субсидії в грошовій формі одержувач житлової субсидії не звернувся за її отриманням, Ощадбанк зобов'язаний ці кошти повернути Мінсоцполітики разом з реєстрами осіб, яким не була виплачена житлова субсидія в готівковій формі», - повідомили НВ Бізнес в прес-службі Ощадбанку.

У Міністерстві соцполітики раніше повідомляли, що прострочення з оплати за комунальні послуги за один місяць призводить до припинення видачі субсидій.

НВ Бізнес попросив п'ятьох експертів пояснити, чому отримувачі субсидії не поспішають платити за комунальні послуги

Олександр Паращій, керівник департаменту аналітики інвестиційної компанії Concorde Capital

Поки що рано говорити про провал програми, оскільки не всі одержувачі субсидій встигли розібратися з новими порядками отримання і оплати комунальних послуг. Сама ідея — правильна, оскільки люди повинні мати право розпоряджатися грошима, які на них виділяє держава. Але тут також потрібна ефективна система покарання для тих, хто вчасно не розраховується за комунальні платежі — якщо таких одержувачів позбавляти субсидій, то це буде стимулювати тих, хто дійсно потребує держпідтримки, своєчасно платити, і рано чи пізно відсіє тих, хто без такої допомоги може обійтися.

Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

На мій погляд, пройшло занадто мало часу з моменту видачі субсидій у грошовій формі. Можливо, ще не всі споживачі встигли заплатити за послуги через нюанси з квитанціями і підсумкова цифра буде вище.

Якщо понад 80% одержувачів субсидії заплатять за житлово-комунальні послуги, то реформу можна вважати успішною. Але якщо існуючі показники істотно не зміняться, то можна буде констатувати провал. На мій погляд, в гіршому випадку систему виплати соціальної допомоги доведеться міняти, тобто споживачам потрібно передавати на картку зекономлені кошти — різницю між сумою, яку нарахували і реально використали споживачі.

Чому 13% не прийшли по гроші в Ощадбанк? Можливо, це «мертві душі» і таких одержувачів не існує? Цим і хороша реформа, вона дозволяє надавати допомогу адресно і уникати переплат.

Андрій Блінов, головний експерт НБУ, координатор Експертної платформи

Я вважаю, що монетизація субсидій вказала насамперед на чесність. Адже про що говорять 13% коштів, які були забрані з системи переказів «Швидка копійка»? Про те, що не києм, то палицею проходить верифікація, тобто виявлення реальної потреби громадян в допомозі держави. Саме з цієї причини безготівкову монетизацію субсидій (і в перспективі пільг) слід продовжувати.

Результатом цієї роботи стане автоматичне формування повного реєстру одержувачів соцдопомоги, на що свого часу неефективно було витрачено кілька траншів від Світового банку. Що стосується виплат готівкою, то мені ця ініціатива спочатку економічно була мало зрозуміла, хіба що стосовно жителів сіл, позбавлених будь-якої можливості контакту з банками або поштою. Рівень платежів за ЖКП сьогодні становить близько 70%. Люди незадоволені чехардою тарифів, сподіваються, згідно з даними соціології, на їх загальне зниження. Крім того, дуже багато помилок у квитанціях, при передачі будинків від однієї обслуговуючої компанії інший, при зміні постачальника.

 
Поспішати платити немає сенсу. Рівень оплати одержувачами субсидій приблизно дорівнює середньоукраїнському показнику. Чому не працює страшилка у вигляді відмови в субсидії через двомісячний борг? Ймовірно, тому що масової практики позбавлення субсидій з цієї причини поки що немає. В цілому ідея перерахування субсидій та пільг на персоніфіковані рахунки громадян є позитивною, в перспективі вона веде до відповідальності кожного власника особового рахунку і до повноти обліку та прозорості соцдопомоги на рівні держави. Саме в безготівковій формі.
 
Ігор Бураковський, голова правління Інституту політичних консультацій і економічних досліджень
 
Я підтримую реформу монетизації субсидій. Вона дозволяє спростити відносини між державою і одержувачем соціальної допомоги, знижує ризики нецільового використання коштів.
 
Є кілька причин, чому населення не поспішає платити за комунальні послуги. Одна з них — проблеми з комунікаціями навіть в тих відомствах, де проводяться реформи. Споживачі можуть не знати, які гроші вони отримали в касі Ощадбанку і що з ними робити. Вирішити цю проблему можна. Потрібно навчати населення. Помилка може бути і в тому, що споживачі реагують зовсім не так, як розраховують реформатори. Люди можуть побоюватися платити за комунальні послуги, не знають, як це робити.
 
Володимир Лановий, президент Центру ринкових реформ
 
Мені здається, монетизація субсидій у грошовій формі провалилася. Не секрет, що комунальні платежі в зимовий час приблизно в 2-2,5 разу вище у порівнянні з тими платіжками, які споживачі отримують навесні і восени. Тому багато українців розраховують, що повернуть борги влітку. Отримані ж зараз кошти вони можуть направляти на покупку ліків або інші гострі проблеми.
 

Все це не стане великою проблемою для підприємств, що надають комунальні послуги. Найімовірніше, мільярдні борги в кінцевому рахунку спишуть.

Олександра Нєкращук

 

Джерело:
До списку новин