загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Обід без бід»: добро і затишок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як часто ми робимо хороші речі для інших людей? Хтось допомагає лише на свята, хтось – трішки частіше. Але є особи, які присвячують увесь свій час людям, що потребують їхньої уваги.

Пенсіонери та люди з інвалідністю не можуть самостійно про себе подбати. В сучасних реаліях їм неабияк важко виживати: крихітної пенсії заледве вистачає на те, щоб оплатити комунальні послуги, а що вже говорити за ціни в магазинах. Та найбільша проблема полягає в тому, що літні люди позбавлені нашої з вами уваги. Людська доброта і щирість набагато важливіші за будь-які номінали, що лежать у гаманці. Хіба не так?

Щодня ми бачимо велику кількість бабусь і дідусів, що неспішно чимчикують вулицями міста. Безумовно, вони можуть виглядати щасливо, усміхатися перехожим і не просити про допомогу. Та погодьтесь, хіба усі наші знайомі чи друзі визнають той факт, що їм важко і що їм потрібна наша допомога?

На жаль, так буває, що літні люди залишаються сам на сам зі своїми проблемами. Їм важко звикнути до нових сучасних умов, а скрутне матеріальне становище не дозволяє їм жити так, як пенсіонерам у розвинених країнах. І хто як не свідомі громадяни нашої країни можуть подбати про тих, хто потребує допомоги, має запальний вогник в очах та жагу до життя. Саме з цих міркувань в 2013 році було засновано благодійну організацію Життєлюб.

Головна місія Життєлюба – наповнювати життя літніх людей яскравими враженнями, організовувати для них цікаве та корисне дозвілля. Так, на рахунку організації вже існує та функціонує дев’ять проектів: «Обід без бід», «Танцювальний майданчик», Кіно-сад «Життєлюб», Re-жим, Агентство дорослих моделей «Життєлюб», СуперВнуки, Життєлюб team, Адресна допомога, Працелюби, Тиждень дорослого стажування.

Одним з найважливіших проектів організації є «Обід без бід» – роздача безкоштовних обідів для людей літнього віку та людей з інвалідністю.

Завдяки спільним зусиллям багатьох волонтерів, українських компаній та інших організацій проект продовжує свою діяльність й досі. Для щоденного функціонування пункту необхідно: 30-60 літрів першої страви; 20-40 кілограмів другої страви.

Наразі у Києві працює 8 точок харчування від проекту «Обід без бід»:

 – на Солом'янці пункт безкоштовного харчування працює щодня з 13:00, окрім четверга. Знаходиться на алеї між будинками 4 і 5 по бульвару Вацлава Гавела (раніше – бульвар Івана Лепсе);

 – на Оболоні годують з пн по сб з 13:00 у ТЦ «DreamTown 2» (вихід з боку ст. м. «Мінська»);

 – на Подолі працює щодня з 13:00, окрім суботи (у сквері між Нижнім валом, 23 та Верхнім валом, 24);

 – на Святошино працює щодня з 13:00 до 14:30, крім п'ятниці (вул. Чистяківська, 7);

 – на Троєщині працює щодня з 13:00 до 14:30, крім вівторка (дерев'яний будиночок, поблизу бульвару Леоніда Бикова, 4);

 – на Воскресенці точка працює з вт до нд з 13:00 до 14:30 (поруч з управлінням соціального захисту населення на вул. Віктора Курнатовського, 7а);

 – на Дарниці працює щодня з 13:00 до 14:30, окрім суботи (біля входу в парк на перетині вул. Миколи Попудренка та бульвару Праці);

 – на Голосіївці працює щодня з 13 до 14:30 (вул. Васильківська, 1 з боку Голосіївського проспекту).

Обід отримають лише ті люди, які покажуть посвідчення пенсіонера та документ, що засвідчує інвалідність 1 та 2 групи. Так, отримати обід може кожен, але всі точки працюють за прописаними правилами, з якими мають ознайомитися літні люди: одне із правил попереджає, що на території роздачі обідів заборонено з’ясовувати відносини, використовувати нецензурну лексику і голосно говорити. А також біля точки заборонено курити.

Ми з колегою прийшли на точку, що знаходиться на Подолі в красивому зеленому сквері. Ми познайомились з кураторкою проекту та іншими волонтерами. Охочих отримати гарячий обід вже зібралось чимало: усі вони дістали власний посуд та зайняли чергу.

Ми одягли красиві жовті фартухи з написами «Життєлюб» та поділили обов’язки: хтось нарізав хліб, інші фасували печиво, розкладали посуд. Аромат їжі миттю розносився по вулиці. Один за одним, бабусі та дідусі підходили до віконця і отримували смачний гарячий борщ, поживну кашу з м’ясом, хліб та печиво. Вони дякували і бажали нам міцного здоров’я, а ми посміхались їм у відповідь.

Усіх волонтерів переповнювало почуття радості та щастя. Ми з колегою також раділи, що стали частиною благородної справи. Звичайно ж, усі розуміють, що для когось ці обіди – єдиний спосіб підтримувати життєву силу. Сьогодні ми нагодували понад півсотні пенсіонерів та людей з інвалідністю. Нам було радісно, і, водночас, сумно. На жаль, ми не можемо підняти пенсії та соціальні виплати чи зменшити комунальні платежі, але ми можемо час від часу згадувати про тих людей, які потребують нашої уваги та підтримки.

Ми закликаємо кожного мешканця України не соромитися допомагати. І нехай слова вдячності будуть лунати не так часто, як потрібно, але найголовніше – це те, що усі ми можемо в будь-який момент опинитися в подібній ситуації, і лише об'єднавшись та відкривши свої серця, ми зможемо подолати будь-які труднощі. Ми вдячні проекту «Обід без бід» за можливість долучитися до благородної справи та допомогти людям.

Хшанович Катерина Олегівна

 

Джерело:
До списку новин