загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Штучні квіти: дешево, яскраво і небезпечно

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За давньою традицією після Великодня нас чекають поминальні дні. Час, коли ми знову згадуємо своїх рідних і близьких, що вже відійшли у вічність, вшановуємо їхню пам’ять, прибираємо могили. Чимало людей у поминальну неділю принесуть на кладовища квіти. На жаль, левова частка з них будуть штучними: із кольорового пластику, дроту та фарбованої тканини.

Штучні проти справжніх

Дискусія щодо шкоди пластику, поліетилену та інших штучних матеріалів, які заполонили наш побут, триває не один день. Кілька років тому в ЗМІ розгорнулася ціла інформаційна війна проти штучних квітів на кладовищах. Екологи, громадські активісти та комунальники закликали громадян не купувати пластикові оздоби для могил, натомість пропонували замінити їх живими квітами. До прихильників такого підходу приєдналася навіть церква. На жаль, їхні аргументи змогли вплинути на небагатьох. Сьогодні, як і раніше, штучних квітів на могилах не бракує. 

– Тенденції до збільшення чи повного переходу на живі рослини і відмови від штучних квітів у нас немає,– розповів директор міського КП «Спецкомбінат – ритуальна служба» Микола Володько.– Співвідношення залишилося приблизно таким же, як і було раніше, ще до тої інформаційної кампанії в ЗМІ. Невисока вартість і порівняно привабливий вигляд переконує людей обрати штучну квітку. Бо це недорого і яскраво. Сезон відстоїть, цього людям достатньо. Звісно ж, такий вибір залежить і від виховання. Кілька років тому я побував у Польщі на спеціалізованій виставці, присвяченій ритуальним послугам. Там ніде не бачив штучних рослин. Якщо й були квіти, то лише живі. І то лиш як оздоба інтер’єру. Не було представлено жодної штучної квітки. Така тенденція європейська. 

Поруч із найбільшим міським кладовищем – «Нове» – практично постійно працює невеличкий стихійний базарчик, де продають штучні квіти. Перед поминальними днями кількість торговців із таким крамом збільшується в рази. У цей період з’являються тут і ті, хто продає зрізані живі квіти чи розсаду декоративних рослин. Щоправда, їх не так багато. Очевидно, що виростити і зберегти квітку складніше і дорожче, ніж перепродати пластикову «красу».

Останню, до речі, ніхто не тестує на якість і безпечність. Як пояснили в головному управлінні Держспоживслужби в Рівненській області, таких перевірок не проводять, бо в державі не вироблені нормативи по цих пластикових виробах. Є певні регламенти щодо якості і безпечності іграшок, деяких інших товарів із пластиковими деталями (побутова техніка). Штучні ж квіти не підлягають обов’язковій сертифікації, відсутній регламент про порядок їхньої утилізації.

Замість пластику – живі квіти

Відстоявши кілька місяців, а то й рік на могилах, штучні квіти потрапляють у сміттєві контейнери, а звідти – на сміттєзвалище. Там же вони зберігаються десятки років, не розкладаючись і забруднюючи грунт і підземні води.

– Ми розповідаємо не один рік, що придбання штучних квітів є марнотратством і недбальством, адже вони шкідливі як для довкілля, так і для здоров’я людей,– зазначила прес-секретарка ГО «Екоклуб» Інна Мулявка.– Після використання позбутися їх без шкоди для довкілля неможливо або вкрай складно. Шкідливий також процес їхнього виробництва, бо їх виготовляють із нафтопродуктів. Яскравих барв вони набувають завдяки токсичним аніліновим фарбам. Найкращою альтернативою є живі квіти, вирощені без пестицидів і хімічних добрив. Правильно підібрані насадження можуть цвісти цілу весну та літо.

Додаткові аргументи за таку зміну у справі вшанування померлих наводять і представники духовенства.

– Найбільше і найголовніше, що може зробити людина для своїх близьких, котрі відійшли у вічність, це помолитися за прощення їхніх гріхів,– наголосив керівник прес-служби Рівненської єпархії Православної церкви України, протоієрей Василь Рудніцький.– Померлі не мають можливості покаятися за скоєне. Люди хочуть перенести свою молитву і прихильність до померлих в якісь видимі речі. Тому й приносять на могили квіти як знак своєї поваги і любові. Але це не основне. Так, ми не повинні запускати могили наших рідних, маємо за ними доглядати. Але церква, як і багато світських організацій, не схвалює штучні квіти. Бо пластик забруднює довкілля. А це вже, можна сказати, гріх, бо Господь нам дав чисту землю, а ми забруднюємо її і залишаємо такою для майбутніх поколінь. Тож краще принести на могилу справжні квіти, посадити живі рослини. Своїх близьких, яких більше немає з вами, згадайте в молитві. Це вияв любові і вашої пам’яті про них. 

Варто прислухатися до наведених аргументів і переглянути свої традиції вшанування померлих. Звісно, це більший клопіт і, можливо, більші витрати. Але хіба ваші близькі цього не заслуговують? І мова тут не лише про тих, кого вже немає з нами, а більше про тих, хто житиме після нас. Наші діти змушені будуть пожинати плоди нашої легковажності, лінощів і небажання щось змінювати. Не найкращі плоди. І вибору в них, на жаль, уже не буде.

Наталія НИРКОВА
 
Джерело:
До списку новин