загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гаряча вода мінус: Кому вигідний "брудний сезон" в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З наближенням парламентських виборів на темі відсутності води чи опалення почнуть спекулювати численні популісти – як це вони робили під час президентської кампанії.

Із завершенням опалювального сезону почалися традиційні відключення гарячої води в багатьох містах України. Якщо в деяких "просунутих" містах влада знаходить вихід із ситуації, то в багатьох регіонах ситуація складна. І виходу з неї не видно через стабільне зростання боргів населення і підприємств за спожиті послуги і енергоносії. З наближенням парламентських виборів на темі відсутності води чи опалення почнуть спекулювати численні популісти – як це вони робили під час президентської кампанії.

Нинішнього року одними з "піонерів" у питанні зникнення води стали рівняни – централізоване гаряче водопостачання в цьому обласному центрі припинене з 1 травня. У компанії-постачальнику "Рівнетеплоенерго" причиною відключення називають борги жителів міста за спожиті послуги, а також "несподіване підняття ціни на газ з боку НАК "Нафтогаз" на 15% для теплопостачальних підприємств із 1 травня".

За даними "Рівнетеплоенерго", заборгованість споживачів сягнула 230 млн грн і доповнилася несплаченими субсидіями: з отриманих 25 млн грн монетизованих субсидій, передбачених для розрахунків за тепло, компанії надійшло лише 12 млн грн. Користуватися гарячою воду зможуть лише ті споживачі, які отримують воду від котелень на твердому паливі. А решті обіцяють поновити гаряче водопостачання "за позитивної динаміки сплати за отримані послуги, а також після переведення необхідної кількості котелень на тверде паливо".

З аналогічної причини, і теж починаючи з 1 травня, немає гарячої води в кранах половини мешканців Чернігова. Приватні споживачі і підприємства заборгували значні суми місцевому "Облтеплокомуненерго". Через ці борги тепловикам не виділили газ. Міська влада вивчає варіанти подачі гарячої води від іншого постачальника – ТЕЦ.

Попереджають про можливе відключення гарячої води в разі несплати боргів і у "Лисичанськводоканалі" – відповідне повідомлення розміщене на сайті підприємства. Про можливі перебої з гарячою водою застерігають і в Черкасах, Хмельницькому та низці інших міст. Щоправда, тут інша причина – гідравлічні випробування мереж.

Тим часом мешканці столиці мають шанс не повторити минулорічний сумний досвід "брудних тижнів", коли гаряча вода була відсутня чи не півроку. Міський голова Києва обіцяє запобігти тривалим відключенням гарячого і холодного водопостачання. А зникнення гарячої води 2018-го Віталій Кличко пов’язує з "антидержавницькою позицією НАК "Нафтогаз". Нагадаємо, ця державна компанія вимагала розрахунків за газ від приватної структури – "Київенерго", яка належить до сфери впливу Ріната Ахметова. Заборгованість "Київенерго" перед "Нафтогазом" сягала 3,3 млрд грн, тоді як заборгованість споживачів перед "Київенерго" – 2,6 млрд грн. Водночас існувало зобов'язання держави перед "Київенерго" – різниця в тарифах на 729 млн грн. "Нафтогаз" вимагав, щоб цей борг повернуло комунальне підприємство "Київтеплоенерго" як правонаступник боргових зобов'язань "Київенерго". Місто ж наполягало на тому, що кияни не повинні сплачувати борги, що виникли у результаті господарської діяльності комерційної структури і не мають джерела для погашення.

Щоб вирішити проблему і вивести комунальну сферу Києва з глухого кута, уряд виділив столиці 729 млн грн для погашення заборгованості. А 11 вересня 2018 року Київрада ухвалила рішення про прийняття "Київтеплоенерго" боргів "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз" за умови, що "Київенерго" передасть КП джерела для погашення боргу.

Зараз, коли постачанням гарячої води киянам займається "Київтеплоенерго", вода зникатиме лише тимчасово, на період гідравлічних випробувань. "Але вони будуть максимум тривати кілька тижнів, не більше", – обіцяє столичний мер. Відключення води у місті вже почалися у квітні у всіх без винятку районах – через випробування мереж – й завершаться, переконують у "Київтеплоенерго", у серпні. Затверджено й графіки "брудних тижнів". До того у квітні в Києві припиняли подачу гарячої води 119 будинків у Святошинському районі через роботи з ліквідації пошкоджень магістральних трубопроводів, які постачають тепло і гарячу воду.

Політична особливість нинішнього року – дві виборчі кампанії, заплановані на 2019-й. Президентська вже завершилася, а жовтнева парламентська ще офіційно не почалася. І це зумовлює політичний присмак будь-яких резонансних проблем, що виникають у нашій країні,, у тому числі комунальних. Лідери партій шукають підхожі інформаційні приводи для позиціонування себе як вправних господарників.

Нагадаємо, як узимку 2018 року кандидат у президенти Юлія Тимошенко скористалася надзвичайним станом через відсутність опалення, запровадженим у Смілі на Черкащині. Лідерка "Батьківщини" їздила до цього міста, імітувала інспекцію котелень, проводила мітинги, заявляла, що мешканці Сміли мерзнуть через президента Порошенка і вимагала від нього негайно "дати тепло". І не важливо, що ці питання не належать до компетенції глави держави, а сама ситуація виникла через недбалу роботу місцевих керівниківта тягнеться роками. Роком раніше, 2017-го, з аналігічного приводу до Сміли приїздив Михеїл Саакашвілі. Теж з інспекцією…

А тепер на тлі новин про відключення гарячої в багатьох містах нагадав про себе Львівський міський голова Андрій Садовий. 1 травня через свою сторінку у Фейсбук він заявив, що в столиці Галичини гарячу воду подають увесь рік, окрім хіба що періоду підготовки мереж до нового сезону. Реагуючи на публікації ЗМІ щодо припинення подачі гарячої води в деяких обласних центрах країни, Садовий зазначив: "Це правда – за сьогоднішніми тарифами за гарячу воду в кранах влітку міста мають доплачувати. Ми так робимо у Львові. Але, мабуть, цей атрибут цивілізації таки вартує цього". І поставив хештег #дайтелюдямпомитись.

Тож політикам-популістам навіть вигідне загострення проблем з відсутністю води, тепла в квартирах жителів українських міст. Для них це буде черговим гарним приводом для піару. Інше питання – як ставитиметься до необхідності розв’язувати "комунальні вузли" команда нового президента Зеленського: віддасть це питання на відповідальність уряду чи, як попередній господар Банкової, доручатиме включати комунальні блага під свою відповідальність.

Ігор ПЕТРЕНКО

 

Джерело:
До списку новин