загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дешевого м’яса вже не буде – експерти прогнозують подальше зростання цін

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відлунали Великодні дзвони, відгули перші травневі шашлики – час би вже м’ясу подешевшати. Такі мрії плекають майже всі прості українці. Однак експерти не тішать прогнозами – м’ясо може подорожчати ще, принаймні свинина. Таку думку висловив аналітик сільськогосподарських ринків і національний консультант Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Андрій Панкратов.

– Поголів’я свиней в Україні залишається на найнижчому рівні за всю сучасну історію, хоча варто сказати, що його падіння вже припинилося. Тим не менш, суттєвого збільшення пропозиції вітчизняної свинини в найближчі місяці очікувати не варто.

– М’ясо знову дорожчатиме?

– Якщо сказати просто, то так, таке можливо. Але якщо говорити більш детально, то варто зазначити, що зростання цін вже відбулося в попередні тижні, зараз ринок до них звикатиме й можливий, навіть, деякий відкат назад.

В більш довгостроковій перспективі, однак, зростання цін можливе, якщо свинина дорожачатиме на світовому ринку. А такий шанс є. Справа в тому, що через внутрішню нестачу свинини Україна змушена її імпортувати по цінах світового ринку, а світові ціни зараз на підйомі.

– Чому так сталося?

–  Головний фактор на світовому ринку свинини зараз це зростання імпорту Китаєм. Ця країна через АЧС втратила велику кількість поголів’я, але, що більш важливо, свинарський бізнес в Китаї втратив інвестиційну привабливість. Через це зменшується внутрішнє виробництво і, відповідно, збільшується імпорт.

Будь які зміни в активності Китаю на світовому ринку часто стають надзвичайною подією: декілька відсотків китайського імпорту тієї ж свинини – це десятки тисяч тонн м’яса. Нагадаю, що через АЧС Китай вже втратив близько мільйону голів свиней.

– Що ж робити простим українцям: платити по 200 гривень за кілограм свинини, якщо воно аж настільки подорожчає, чи переходити на веганство?

– Хто хоче смачної свинини – той і 200 гривень заплатить, хоча саме такий рівень цін я не можу прогнозувати на найближче майбутнє, хоч би що там не було з Китаєм.

– А чому українські селяни не вирощують свиней, якщо в нас нестача?

– Чому ж – вирощують. Близько 50% поголів’я свиней в Україні тримається саме в сільських домогосподарствах.

Водночас особисті господарства не можуть забезпечити потрібну ефективність у порівнянні з професійними фермами, і, дійсно, з точки зору бізнесу це для них нерентабельно.

Як наслідок, поголів’я свиней в домогосподарствах продовжує скорочуватись, тоді як в промисловому свинарстві воно зростає.

– Щодо АЧС: останнім часом в ЗМІ частенько з’являється інформація, що, нібито, вакцини від АЧС вже є. Наскільки це відповідає дійсності?

– АЧС – це велика проблема й недивно, що по всьому світу йдуть активні пошуки ліків від цієї хвороби. Якісь успіхи вже є в американців, були повідомлення про роботу в цьому напрямку в Китаї.

Але, в будь якому разі, тестування, апробація, схвалення – це довгий шлях, тому головним запобіжником від розповсюдження АЧС залишаються давно всім відомі заходи з біобезпеки.

Краще не допустити хворобу в свій свинарник, ніж сподіватися на ліки від неї.

 

Джерело:
До списку новин