загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Стан кісток залежить від роботи нирок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Людський скелет — це універсальний каркас, який не має аналога в природі. За міцністю він перевершує сталь, але за вагою — втричі легший А складається з дуже твердого матеріалу — кісток. У дорослому організмі їх аж 206. І кожна кістка — це орган, форма й структура якого зумовлені функцією. За допомогою суглобів, зв'язок та інших з'єднань усі вони утворюють одне ціле.

Рухатися людині допомагають понад 180 різних суглобів. Їх можна порівняти з шарнірами, які забезпечують плавне ковзання кісток одна щодо одної. Без них кістки просто тертимуться між собою, поступово руйнуючись.

Що робити, щоб цього не сталося, розповідає начальник відділення народної та нетрадиційної медицини Центрального клінічного госпіталю Державної прикордонної служби України, лікар вищої категорії, остеопат Юрій НЕЧИПОРЕНКО.

КІСТКОВА ТКАНИНА ЗМІНЮЄТЬСЯ КОЖНІ 30 РОКІВ

Із грецької слово скелет означає — «висушений». Адже зазвичай від загальної маси тіла на кістки припадає лише 14,3%. Це приблизно 10 кг у чоловіків і 7 кг — у жінок. Проте, кістки є вмістилищем кровотворного кісткового мозку, де народжуються нові клітини імунної системи, вони беруть активну участь у загальному обміні речовин, зокрема сольовому, і являють собою депо мінеральних солей, а це — 45% солей кальцію, фосфору, калію, магнію, натрію, сірки, міді та інших елементів, а також 25% води та 30% органічних речовин. І тільки-но виникає потреба в якомусь мікроелементі — він тут же виділяється з кісткової тканини в кров і розподіляється по всьому організму.

Кожні 30 років кісткова тканина змінюється майже повністю. До 30-35 років вона порівняно стійка. Потім кісткова маса поступово знижується. А після настання менопаузи в жінок максимальна швидкість втрати кісткової тканини сягає 2 - 5% на рік, і в такому темпі триває до 60 - 70 років. Таким чином, жінки втрачають від 30 до 50% кісткової тканини. У чоловіків ці втрати зазвичай становлять від 15 до 30%.

Коли кісткова маса зменшується, що в народі називають «рідшанням» кісток, вони стають менш міцними, й виникає остеопороз. А це призводить до деформації кісток і до переломів. Головна причина розвитку остеопорозу — порушення функції кісткових клітин, внаслідок чого змінюються кількість і якість кісткової тканини. Кістка стає більш пористою, збідненою на мінерали. Особливо це пов'язане з втратою кістками кальцію. Загальмувати процес зрідшання кісток можна. А ось повернути його назад і «заштопати» сітчасті кістки дуже важко. Бо в клітину може ввійти тільки іонізований кальцій — із зарядом +2.

НАШІ КІСТКИ «З'ЇДАЮТЬСЯ» ОСТЕОКЛАСТАМИ

А остеобласти їх відроджують. Ці спеціальні клітини виробляє кісткова речовина. Остеокласти стару кісткову тканину постійно руйнують із тим, щоб інші клітини — остеобласти — створювали молоді кісткові клітини. У поєднанні вони контролюють кількість кісткової тканини, й завдяки їм кістки повільно, але пристосовуються до потреб тіла за формою та міцністю. Руйнування й відновлення кістки відбувається все життя. Із літами ці процеси сповільнюються: в похилому віці кістки стають більш крихкими й слабкими.

Це — колесо життя, яке постійно регенерує, оновлює нашу кісткову систему. Якщо воно раптом порушується, ми отримуємо остеопороз. Ось чому дуже важливо стежити за кальцієвим обміном. Його порушення провокує остеопороз. Визначити дефіцит кальцію дуже просто: нігті ламкі, руйнуються зуби, хронічна перевтома, безсоння. Спіткнувшись, зламали мізинця — ознака остеопорозу. А більш тяжкий перелом — шийки стегна.

ЯК УТРИМАТИ КАЛЬЦІЙ У КІСТЦІ

Отже, основна роль кальцію — це утворення кісткової тканини (основи нашого скелета), де його 99% від усього кальцію в організмі. Решта 1% (у вигляді кислої фосфатної солі) відіграє важливу роль у згортанні крові, генерації та передаванні нервових імпульсів, скороченні м'язових волокон, активації певних ферментативних систем і виділенні деяких гормонів. Цей буферний кальцій потрібен для нормалізації рН крові — показника кислотно-лужної рівноваги.

Норма вмісту кальцію в сироватці крові — 2,1 - 3,0 ммоль/л; в еритроцитах — 0,7 - 0,95 ммоль/л; кальцій іонізований — 1,05 - 1,5 ммоль/л; кальцій у сечі — 100 - 300 мг на добу. Такою є формула здоров'я.

Дефіцит кальцію (чи іншого елементу) визначається не дефіцитом його в їжі, а порушенням механізму утримання цього елементу в організмі. Адже кальцій працює в ньому в балансі з магнієм, стронцієм, йодом і фосфором. Сам по собі кальцій організмом всмоктується складно. Щоб він потрапив за призначенням — у кісткову систему, — потрібен вітамін D (риба, горіхи). Він забезпечує цілісність кістки. Але й цього недостатньо.

Він може потрапити, але відразу ж вийти. Затримує кальцій у кістці магній. Денна норма цього мінералу — 250 мг. Магній міститься в бобових, горосі, рисі, чорному хлібі, горіхах, вівсяному й соєвому борошні. Однак для засвоєння кальцію, щоб кісткова тканина могла будуватися, найважливішим є його співвідношення з магнієм, а це — 2:1.

Проте, щоб вітамін D міг довше працювати в нашому організмі, потрібен вітамін Е. Його дефіцит призводить також до зниження рівня магнію в кістковій тканині. Вітаміни К і С сприяють нормальній кальцифікації кістки, загоєнню мікротріщин у кістках, швидкому зрощенню після переломів, підвищують еластичність зв'язок та суглобів, виробленню нормального колагену.

А завдяки фосфору ми можемо ходити, бігати, плавати, танцювати, займатися різними видами спорту, бо він сприяє скороченню м'язів. Але дуже важливим є баланс в організмі кальцію й фосфору. Найчастіше саме він і порушений. Тому що з їжею (а це пшениця, яловичина, твердий і домашній сири, алкогольні напої, фанти, пепсі тощо) його надходить в організм у 7-10 разів більше, ніж треба! Через надлишок порушуються травлення, робота серця й головного мозку, утворюється нирковокам'яна хвороба й виникають проблеми з печінкою. Ним можна навіть отруїтися. Зайвий фосфор потребує кальцію. І бере його з кісткової тканини! Відбувається активне руйнування кальцію, а отже — кістки й зуби стають крихкими.

Тому не можна зловживати білковими продуктами. Фосфор міститься в м'ясі, молоці та молочних продуктах (особливо в сирі), жирній морській рибі, яйцях, бобових культурах (горох, квасоля, соя). Кальцію в організмі має бути у 2 рази більше, ніж фосфору. Усталеною добовою нормою, обчисленою на підставі середніх показників людської діяльності й віку, є 1200 - 1600 мг.

Не менш важливим є кремній — він також відіграє роль у кальцифікації кісток і надає їм сили та пружності, що збільшує опірність до переломів. Кремній бере активну участь в утворенні сполучної тканини й особливо потрібен хрящам. Найголовніше — він відповідає за надання форми кістковій масі. Кремній перешкоджає надмірному накопиченню кальцію.

СТАН КІСТОК ЗАЛЕЖИТЬ ВІД РОБОТИ НИРОК

Але кальцію не має бути забагато. Інакше його високий рівень в крові може призвести до порушення функції нирок, утворення каменів у нирках, високого кров'яного тиску (зростає ризик серцево-судинних захворювань та інфаркту). Річ у тім, що організм у разі надмірного надходження кальцію блокує його всмоктування. Майже весь кальцій, що надходить із молочними продуктами, виводиться з сечею та калом. А молочний білок створює кислий баланс у крові, який організм змушений компенсувати кальцієм із кісток.

Що більше кальцію з молоком, домашнім і твердим сиром ми вживаємо, то більше кальцію ми втрачаємо й то уразливішими стають наші кістки. Отже, потрібна міра. Китайські лікарі вважають, що остеопороз зумовлюється нирковою недостатністю. За цієї недуги кістки не отримують належного живлення, що робить їх крихкими й призводить до остеопорозу. Адже структура кісток тісно пов'язана зі станом здоров'я внутрішніх органів людини. Тому, щоб кістки були в порядку, треба нормалізувати функції нирок та селезінки (від неї залежить стан мускулатури). Цьому й приділяють особливу увагу китайські медики під час лікування остеопорозу.

Періодично потрібно перевіряти щільність кісткової тканини. І передусім — рівень естрогену та концентрацію кальцію в крові. Адже в молодому віці навіть недостатній вміст вітаміну D в їжі компенсується підвищеним його синтезом у нирках. А ось у літніх людей навіть достатнє надходження кальцію може бути неефективним для профілактики та лікування остеопорозу. Тому в похилому віці треба стежити як за його надходженням в організм, так і за роботою нирок.

ЩО ПОТРІБНО ЇСТИ ...

Кальцій надходить тільки ззовні — з їжею. Він не може синтезуватися всередині нашого організму. Тому потрібно знати, які продукти містять Са. Багато його в твердих сирах (типу «Пармезан»): що більш концентрований молочний продукт, то більше в ньому Са. Але важливо знати, що процес варіння чи пастеризації (молока) переводить його в інші мінерали в нерозчинні сполуки (солі), які практично не засвоюються. Така молочна їжа від остеопорозу не убезпечить.

Молоко має бути тільки свіжим. 1 л молока містить добову дозу кальцію. Протягом доби людина з продуктами харчування має отримати 1 г кальцію. Діти та мами-годувальниці — трохи більше: 1,2 г. Ця доза компенсує втрату мінералу й формує нові кісткові тканини. Максимум виведення кальцію з організму — до першої години дня. Тому їсти сирок чи кефір дієтологи радять не вранці, бо кальцій вийде через нирки чи залишиться в них у вигляді оксалатів кальцію, а після першої години.

Чебрець (приправа) — у 100 г трави міститься подвійна добова норма: 2 г кальцію. Разом із фосфором він, вбудовуючись у білкову матрицю кістки, створює дуже міцний мінеральний каркас нашого скелета. Кальцій сполучається з особливим білком пропаніном у м'язах, що умовжливлює здійснення дуже складної дії — скорочення й розслаблення скелетної мускулатури.

Добову дозу кальцію можна задовольнити одним продуктом: 48 г чебрецю (це приблизно 3 ст. л.), сушеного, різаного, можна додавати в будь-які страви. Або 90 г сиру. А ще краще поєднувати ці продукти. Добре вживати 100 г кунжутного насіння (особливо для серцевого м'яза, який скорочується безперервно все життя). А скелетні м'язи при цьому можуть відпочивати. Але це — калорійний продукт.

Капуста, але зелена чи червоноголовкова, містить майже таку саму дозу кальцію, як і молоко. І що вона молодша й зеленіша, то більше в ній Са (бере участь у системі згортання крові й не дає загинути від крововтрати, формує тромб, що конче потрібно в разі будь-якого ушкодження судини). Кальцій міститься в інжирі, жовтках, рибі, спаржі, шпинаті, мигдалі.

ВОРОГИ КІСТОК

Заварки, засмажки, спеції, в яких багато солі. Консерви, піца, смажена картопля, весь фастфуд, спиртне. Сіль вимиває кальцій.

Алкоголь блокує переведення Са в активну (іонізовану) форму, й він опиняється в нашій крові в неактивній формі, й навіть найбільша кількість кальцію в такому разі стає марною.  Тобто, алкоголь не дає кальцію активно вбудовуватися в кістки.

Маргарин — небезпечний трансжирами (рідкі олії переводяться в напівтверді), які переробляються організмом із великими труднощами. Трансжир блокує вітамін К (а він впливає на згортання крові й дуже тонко пов'язаний із процесом формування кісток: посилює дію вітаміну D, що й дає змогу засвоюватися кальцію в організмі), й тоді він не може впливати на вітамін D.

Також цукор, кава, вироби з пшеничного борошна порушують процес всмоктування Са в кишківнику.

Білок посилює виведення кальцію, бо він збільшує швидкість клубочкової фільтрації нирок. А продукти взаємодії кальцію з сильними кислотами — нерозчинні солі — будуть відкладатися там, де цього треба найменше: наприклад, у нирках чи в суглобах.

М'ясна дієта закислює організм, і він компенсує надмір кислотності через вивільнення залужувальних мінералів, таких як кальцій. І тоді він вимивається з кісток.

У фруктах і овочах кальцію мало, але вони сповільнюють вимивання кальцію з кісток із сечею.

НАРОДНІ СПОСОБИ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ СКЕЛЕТА

Відвар  петрушки та кропу. Відвар із них рекомендується під час лікування захворювань опорно-рухового апарату, а також для їх профілактики. Для приготування відвару беруть рівну кількість зелені (близько 200 г) і заливають водою, температура якої 90°C, настоюють кілька годин і вживають по 0,5 склянки 3 рази на день.

Гарбузове насіння. Це старовинний засіб для зміцнення кісток та суглобів. Рекомендується просто лузати по жменьці насіння щодня.

Відвар звіробою з медом. Застосовують під час медикаментозного лікування остеопорозу чи в період відновлення після переломів. П'ють замість чаю. Зміцнюється організм і мінімізується негативний вплив медикаментозних засобів.

Гіподинамія! Навіть за якнайідеальніше збалансованого харчування здоров'я й благополуччя опорно-рухового апарату, та й усього організму, буде в кінцевому результаті визначатися руховою активністю. Тому наполеглива рекомендація, особливо для осіб старшого покоління: проходити пішки 6-8 кілометрів на день і регулярно займатися лікувальною гімнастикою.

 

Джерело:
До списку новин