загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Супрун розтлумачила, як розрізняти діабет різних типів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун роз’яснила, як розрізняти діабет різних типів та дала кілька рекомендацій, як запобігти недузі.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Цукровий діабет для здорових людей це «щось із цукром в крові». Але він буває різний, і подекуди його типи непросто розрізнити. Цукровий діабет справді «щось із цукром», але він має багато нюансів і різні причини: спадковість, спосіб життя, автоімунну хворобу», – пише Супрун.

За її словами, рівень глюкози в крові має бути більш-менш сталим. Її брак відчувається як голод, і до нестачі глюкози чутливі нейрони, адже це їхнє головне джерело енергії. Надлишок глюкози небезпечний для судин, нейронів, шкіри, формених елементів крові, сітківки ока і навіть посилює перебіг бактеріальних інфекцій. Тому в нашому тілі діє система інсулін-глюкагон, яка підтримує рівень глюкози сталим.

Супрун також вказує на те, що порушення балансу цієї системи та наслідки неналежного рівня цукру в крові і становлять клінічну картину цукрового діабету.

Супрун перелічила типи діабету та пояснила, як їх відрізняти:

Діабет 1 типу – це автоімунна хвороба, коли клітини імунної системи атакують бета-клітини підшлункової залози. Так розвивається нестача інсуліну, і людині необхідно отримувати цей гормон ззовні.

Діабет 1 типу з’являється в дитинстві, хоча не завжди його діагностують одразу. В більшості випадків не супроводжується набором ваги. При ньому буває вищий рівень кетонів в крові, потребує ін’єкцій інсуліну для контролю рівня цукру в крові.

Ознаками, що мають наштовхнути на думку про діабет цього типу і візит до лікаря, є втомлюваність, втрата ваги та м’язової маси, спрага та значний діурез. При цьому в сечі присутня глюкоза. Іншими симптомами можуть бути шкірні інфекції, сухість очей, погіршення зору та біль в животі.

Інколи при діабеті першого типу розвивається інсулінорезистентність. Тоді говорять про подвійний діабет.

Крихкий або лабільний діабет – це діабет 1 типу, який важко піддається врегулюванню: у пацієнта бувають непрогнозовані піки та спади рівня глюкози, їжа перетравлюється то добре, то повільно, і висока ймовірність кетоацидозу (утворення кетонів та закислення крові) чи гіперглікемії (високого рівня глюкози). Крихкий діабет пов’язаний із поганою нервовою регуляцією травлення, стресом та розвитком стійкості до інсуліну.

Діабет 2 типу часто діагностують після 30. У хворих на діабет 2 типу часто буває надлишкова вага, високий тиск та порушений баланс холестерину. Але не завжди людина з ожирінням, гіпертензією та високим рівнем глюкози в крові має діабет 2 типу – такий стан може бути наслідком діабету 1 типу.

Діагноз ставлять на основі аналізу крові та тесту на чутливість до глюкози – як швидко нормалізується її рівень, якщо ми спожили значну кількість цукру.

В 70-80% діабет 2 типу не потребує ін’єкцій інсуліну, адже він в тілі є, просто клітини стають до нього нечутливими. Це називається інсулінорезистентність. Як вона розвивається?

Якщо ми постійно їмо та п’ємо щось солодке, ніколи не буваємо сильно голодними, мало навантажуємо м’язи, то в нас постійно високий рівень глюкози, який тіло має долати дедалі сильнішим виділенням інсуліну. А клітини перестають належним чином реагувати на цей гормон.

Одним зі шляхів, що до цього ведуть, вважають хронічне запалення, яке провокує утворення вісцерального жиру (в області талії) та брак гормону адипонектину. Цей гормон виділяється жировою тканиною визначає чутливість тканин до інсуліну. Що більше в нас жиру, то менше адипонектину, і, відповідно, тим менш тканини чутливі до інсуліну.

Діабет 2 типу спершу не лікують медикаментозно. Людям з ним передусім радять дотримуватися здорового раціону, знизити індекс маси тіла та окружність талії і займатися фізичними вправами. Саме спосіб життя є головною зброєю проти діабету 2 типу чи переддіабетичного стану.

Але подекуди, в 20-30%, пацієнти з діабетом 2 типу потребують ін’єкцій інсуліну, щоб отримати достатню його кількість та уникнути гіперглікемії (високого рівня цукру). Крім цього, бета-клітини можуть виснажуватися і переставати виділяти інсулін взагалі. В такому разі, як і при діабеті 1 типу, потрібні гормони.

Діабет цього типу може мати спадковий характер. Якщо в одного із батьків діабет 2 типу, то ймовірність його появи в дітей 15%, а якщо в обох – 75%.
Виділяють також так званий діабет типу 1,5, або латентний автоімунний діабет дорослих. При ньому клітини, що виділяють інсулін, руйнуються, але зі значно меншою швидкістю, ніж при діабеті 1 типу. До пори такий стан можна підтримувати ліками, раціоном та навантаженнями, але з рештою пацієнти потребують ін’єкцій інсуліну.

Крім того, пише Супрун, існує MODY-діабет (maturity onset diabetes of young, діабет зрілого типу в молодих). Його викликають мутації в кількох генах, і в залежності від того, який саме ген нефункціональний, варіює лікування: інколи інсулін потрібен, інколи потрібні медикаменти, інколи нічого.

За словами чиновниці, вирізняють також діабет 3 типу – в разі цієї хвороби резистентність до інсуліну розвивається в нейронів головного мозку, і зростає ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера.

В 1 із 20 вагітних жінок в третьому триместрі може розвинутися гестаційний діабет – проміжний стан, коли регуляція рівня глюкози стає проблематичною. Жінки, в яких був гестаційний діабет під час вагітності, згодом більше ризикують розвинути діабет 2 типу.

«Як бачимо, цукровий діабет та його типи – складне питання. Навіть якщо ви прочитали цей пост, і не ладні сказати, чим відрізняється подвійний діабет від гестаційного, важливо пам’ятати, що діабет 1 типу попередити не можна. Натомість у 80% випадків діабету 2 типу можна запобігти», – наголосила Супрун.

Медик дала кілька рекомендацій профілактики діабету:

Підтримуйте здорову вагу. Надмірна вага, особливо в області талії (абдомінальний жир) – це ознака резистентності до інсуліну, що зумовлює розвиток переддіабетичного стану. Талія має бути менша за стегна.

Збалансовано харчуйтеся. Особливою загрозою з точки зору ризику розвитку діабету 2 типу є споживання їжі з високим вмістом цукру. Надавайте перевагу овочам, фруктам, ягодам фрукти та ягоди, а не солодощам. Що б ви не пили, воно не має бути солодким.

Не куріть. Курці на 30-40% частіше розвивають діабет 2 типу, ніж люди, що не курять. Речовини, що наявні в сигаретному димі, провокують запалення, пошкодження та окислення клітин. Науково доведено, що це підвищує ризики появи діабету 2 типу.

Регулярно відвідуйте свого сімейного лікаря. Підвищений рівень цукру в крові – один із ранніх симптомів діабету. При наявності симптомів лікар направить вас на аналізи для визначення цього показника. 

 

Джерело:
До списку новин