загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому навколо інавгурації розгорнулося стільки суперечок: все про візит Зеленського до ВР

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Новий президент наполягає на 19 травня, а в ВР хочуть провести церемонію 28-го.

У суботу новий президент України Володимир Зеленський вперше зустрівся з представниками парламентських фракцій і спікером ВР Андрієм Парубієм. Про що говорили перші особи і чим завершилася їхня зустріч.

Коли

Суботні переговори Зеленського і парламентаріїв тривали, за словами віце-спікера ВР Ірини Геращенко, півтори години.

"Головною їхньою темою стало проведення консультацій щодо дати інавгурації", – додала вона.

Нардеп від "Народного фронту" Андрій Тетерук, який був присутній на зустрічі, зазначив:

"Обговорювалися різні дати: 19 і 28 травня, і навіть 1 червня".

Зеленський наполягає, що церемонія має відбутися 19 травня, а в його команді пропонують її перенести з Ради на НСК "Олімпійський". Про це йдеться і в його зверненні до Парубія, яке новий президент відіслав спікеру ще в п'ятницю.

"Визначеність (з датою інавгурації. – Авт.) вкрай важлива і для народу України, і для іноземних гостей, які вже висловили бажання прибути на урочистості, і для мене особисто", – пише Зеленський в листі. 

Представники Ради наполягають, щоб інавгурація відбулася 28 травня. Парубій заявив, що якщо парламент буде проти 19 травня, він готовий поставити на голосування пропозицію про 28 травня. Проти того, щоб проводити церемонію 19-го числа, виступив і директор Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович, нагадавши – це День пам'яті жертв політичних репресій, тобто "траурний день". У соцмережах вже жартують:

"15 травня – Бориса і Гліба, 16 – Тимофія, 17 – Вознесіння, 18 – День пам'яті геноциду татар, 19 – День пам'яті жертв політичних репресій, 20 – День Європи, 21 – День пам'яті геноциду черкесів, 22 – Йосипа... Немає вільної дати для інавгурації". 

Сторони консенсусу не дійшли. За словами голови фракції "Опозиційний блок" Вадима Новинського, присутні пообіцяли обговорити дату інавгурації зі своїми фракціями, а наступного пленарного тижня (стартує 14 травня) вирішити питання в сесійній залі.

Розпуск

Інавгурація президента повинна пройти протягом 30 днів після оприлюднення офіційних результатів, тобто до 3 червня. Церемонія першого президента України Леоніда Кравчука відбулася через чотири дні, Петра Порошенка – через 13 днів. Найдовшим був період очікування у Віктора Ющенка – 26 днів. Як кажуть експерти, новий президент поспішає увійти в посаду, щоб у нього залишилася можливість розпустити ВР.

"На зустрічі розглядали не питання дати інавгурації, а вирішували питання розпуску або нерозпуску парламенту", – вважає політолог Руслан Бортник.

Справа в тому, що достроково розпустити ВР можна максимум за півроку до виборів (заплановані на 27 жовтня). Відповідно, після 27 травня у нового президента цієї можливості вже не буде. Зеленський в суботу заявив, що говорити про дострокові перевибори наразі рано. Водночас позафракційний нардеп Сергій Міщенко вже зареєстрував постанову про розпуск парламенту.

"Дата інавгурації залежить від того, чи знайдуть представники і союзники Зеленського потрібну кількість голосів до наступного пленарного тижня. Але вже зараз помітно, що Зеленський не дуже схильний відхилятися від прийнятих рішень, але тут йому доведеться заручитися парламентською підтримкою. В іншому випадку, інавгурація відбудеться 28 травня", – зазначає політолог Володимир Фесенко. 

Руслан Бортник каже, що якщо все піде за сценарієм Зеленського, він, можливо, спробує "мотивувати" парламент перевиборами, щоб він підтримав його в кадрових рішеннях і ухваленні обіцяних законів – про референдум, зняття недоторканності з депутатів і президента. Якщо ж парламент не піддасться, на думку Бортника, не виключений розпуск ВР.

"Але Верховна Рада може блокувати процес розпуску через суди і запустити сценарій 2006 року", – нагадує експерт і називає дискусію щодо дати інавгурації "політичним хрещенням" Зеленського.

Зустріч в парламенті. На думку експертів, на переговорах розглядалося питання розпуску ВР.

Пролонгація санкцій і питання НАТО

Ірина Геращенко додала, що під час зустрічі із Зеленським обговорювалося не лише питання інавгурації.

"Я зосередилася на ключовий для мене темі зовнішньої політики і зовнішньої агресії РФ проти України. Відзначила, що вже першим викликом для новообраної команди стане червень, коли в ЄС будуть дискусії про продовження санкцій, і важливо домогтися їх пролонгації. Порошенко докладав для цього багато дипломатичних зусиль, і йому це вдавалося. Дуже важливо, щоб перезавантаження з РФ, яке так чекають і на яке розраховують США і ЄС, не відбувалася виключно за рахунок України. Ці ризики, якщо чесно, хвилюють в 100 000 разів більше, ніж будь-які вибори", – розповіла віце-спікер.

За словами Тетерука, він пообіцяв підтримувати всі рішення Зеленського, спрямовані на посилення сектора безпеки:

"Це стосується і дій щодо членства в ЄС і НАТО. Ми над цим якісно працювали п'ять років, і ця робота повинна тільки посилюватися".

 Ілля Требор

 

Джерело:
До списку новин