загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нові пенсії в Україні: як отримати 15 тис. грн

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні середня пенсія сягнула 3 тис. грн. Найвищі виплати (в середньому більше 4 тис. грн) отримують жителі столиці. Однак в окремих випадках українці на заслуженому відпочинку можуть претендувати на 15 і навіть більше 40 тис. грн.

Як заробити на високу пенсію в Україні?

Максимальна пенсія: хто має право

Найвищі пенсії в Україні отримують ті, хто мав особливі права. Це судді у відставці, нардепи на заслуженому відпочинку. Їхня виплата може досягати більше 20 тис. грн. Уже декілька років в Україні діє обмеження – ніхто не має права отримувати пенсію понад 10 прожиткових мінімумів. Нині це 1497 грн.

Правда, судді своє право отримувати високу виплату відстояли. Так, зараз вони на заслуженому відпочинку в середньому отримують більше 44 тис. грн, підрахували аналітики Національної ради економічного розвитку.

"В Україні за рік, за даними Пенсійного фонду, стало більше на 20 тис. тих людей, котрі отримують пенсію понад 10 тис. грн. Станом на початок 2019-го їх майже 140 тис., що становить 1,2% від загального кількості, тоді як на 1 січня минулого року їх було 118 тис., або 1%. Найбільші пенсії в цій категорії – у суддів. Далі йдуть народні депутати і прокурори", – підрахував економіст Олексій Дорошенко.

Так, щоб отримати виплату, близьку до максимальної або навіть більше неї, необхідно мати особливі права під час підрахунку розміру пенсії. Для цілковитої більшості українців це фактично неможливо.

Як отримати високу пенсію?

Щоб отримати максимальну пенсію, звичайному українцеві необхідно платити внески із зарплати, яка в сім разів вища за середню. За останніми даними, це приблизно 58 тис. грн. Проте й в українців із середнім достатком є шанс подумати про майбутню старість.

Працювати офіційно. Вимоги щодо стажу в Україні підвищують щорічно. В результаті ті, кому залишилося до пенсії більше 8 років, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, повинні будуть мати 35 років стажу. І щоб не опинитися в пенсійному віці, але без пенсії, важливо працювати офіційно. Крім того, чим вища "біла" зарплата, тим краще. Якщо ви офіційно працевлаштовані, але на мінімалку, то на гідну пенсію можна не розраховувати.

До речі, роботодавець зобов'язаний оформити вас за трудовим договором і легально виплачувати вам заробітну плату. Навіть якщо на вашому місці роботи більшість співробітників працює "в тіні" або за договорами підряду, обов'язково потрібно звернутися до керівництва з проханням узаконити ваші відносини згідно з трудовим кодексом. Якщо це не спрацює, варто задуматися про звільнення.

Юрист Олександр Плахотник нагадує: ті, хто працює неофіційно, не просто позбавляються можливості отримати пенсію. Вони також не можуть претендувати на лікарняні, декрет, оплачувану відпустку і навіть субсидію.

"Єдина можливість захистити свої права – правильно оформити трудові відносини. Якщо ви просто на словах домовилися виконувати будь-яку роботу за щомісячну плату, гроші в конверті, то такий роботодавець вам ні-чого-го не повинен", – розповідає юрист.

Вийти на пенсію пізніше. Якщо вийти на пенсію пізніше, розмір виплати можна збільшити. Як нагадує Плахотник, за кожний місяць відстрочки виплати її розмір збільшується на 0,5%. Водночас якщо відстрочити пенсію більш ніж на 5 років, надбавка за кожні 12 місяців становитиме 0,75%.

"Особі, яка набула право на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з підвищенням її розміру", – йдеться в законі про обов'язкове державне пенсійне страхування.

Наприклад, якщо ви заробили на пенсію в розмірі 3 тис. грн, але вирішили отримувати її не в 60, а в 61 рік, розмір виплати збільшиться щонайменше на 180 грн. А якщо вийти на заслужений відпочинок на 6 років пізніше – пенсія збільшиться на 1170 грн.

Накопичувати самостійно. Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова зазначає: один із варіантів збільшити свою пенсію: взяти участь у приватному накопичувальному фонді. Тоді після досягнення пенсійного віку можна буде отримувати одразу дві виплати. Правда, ніхто не може гарантувати, що через 20 років приватний фонд не закриється, додає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

Щоб безбідно жити 15 років, відкладати потрібно приблизно 30. Тому, навіть якщо ви плануєте працювати до 65 років і прожити до 80-ти, вже саме час починати активно відкладати. Ще один консервативний інструмент для інвестицій – банківський вклад. Тут потрібно пам'ятати два правила. Перше – якщо банк закриється, то вам повернуть суму до 200 тис. грн. Друге – ставка за депозитом повинна покривати реальну інфляцію. Наприклад, один із українських банків пропонує розмістити вклад на рік під 13% річних. Інфляція за минулий рік становитиме приблизно 10,1% (останні оцінки НБУ). Тобто заробити вдасться всього 2,9% від вкладу.

Але і тут варто враховувати, що ціни ростуть нерівномірно. Наприклад, імпортні макарони можуть подорожчати на 15%, а український борошняні вироби – на 5%. У середньому зростання перебуватиме на рівні 10%, правда, для того, хто купує імпорт, подорожчання буде набагато суттєвішим.

 

Джерело:
До списку новин