загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Доля екс-президента. Чим займаються колишні президенти України?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні обрали нового президента Володимира Зеленського, але попередній, Петро Порошенко, вже заявив, що покине пост, але не велику політику. Його попередники на посаді гаранта Конституції теж не йшли безслідно, вони й досі грають певну роль на політичній арені.

Леонід КРАВЧУК

Перший президент незалежної України – з 5 грудня 1991 року по 19 липня 1994 року. Після своєї відставки ще тричі ставав депутатом Верховної Ради України – в 1994-му, 1998-му і 2002 роках. На дострокових виборах 1994-го його обрали по мажоритарному округу в Тернопільській області, на наступних двох виборах він уже йшов за списками Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) – СДПУ (о). У 1998 році він навіть був лідером списку партії. На виборах 2006 року Кравчук теж балотувався за списком СДПУ (о), але партія не подолала 3%-ний бар’єр і не увійшла в парламент.

В ході Революції  Гідності Кравчук намагався примирити учасників протистояння – так само, як і інші екс-президенти Кучма і Ющенко. Леонід Макарович очолює ряд суспільно-політичних організацій і досі періодично виступає з політичними заявами (наприклад, у квітні 2019 року дав пораду щодо Криму новообраному президенту Володимиру Зеленському).

Леонід КУЧМА

Він – єдиний з президентів України, що пробув на цій посаді два терміни, понад 10 років: з 10 червня 1994 року по 23 січня 2005 року. Відразу після відставки Кучма не брав участі в політиці безпосередньо – у ВР не балотувався. Однак зайнявся громадською діяльністю і написав ряд книг, найвідоміша з яких «Україна – не Росія».

Після початку війни на Донбасі Кучма увійшов у тристоронню контактну групу і представляв Україну на переговорах за участю представників РФ і ОБСЄ (з червня 2014 року). Як і Кравчук, Леонід Данилович іноді висловлюється про політику. У вересні 2018 року він заявив, що мир на Донбас принесе «тільки закриття кордону, виведення російського озброєння, техніки та військових формувань».

Віктор ЮЩЕНКО

Третій президент України (23 січня 2005 року – 25 лютого 2010 року) після програшу Януковича на виборах 2010 року мав дуже низький рейтинг серед колишніх прихильників. Тому публічною політикою не займався і навіть був виключений з партії «Наша Україна». Однак Віктор Андрійович займався громадською діяльністю, створивши організацію «Інститут президента Віктора Ющенка «Стратегічні ініціативи».

На виборах 2019 року Ющенко підтримав Петра Порошенка.

Віктор ЯНУКОВИЧ

Четвертий президент країни (25 лютого 2010 року – 22 лютого 2014 року) вибивається з ряду попередників: його каденція закінчилася втечею в Росію. Янукович кілька разів проводив прес-конференції і робив заяви, повторюючи, що його позбавили влади незаконно. Незважаючи на спроби впливати на думки українців, перебуваючи в країні-агресорі, лише посилив негативне до себе ставлення, розгубивши колишню підтримку прихильників.

Нещодавно Віктор Янукович заявив, що хоче повернутися в Україну, однак його тут не чекає нічого хорошого: на початку 2019 року вироком Оболонського райсуду Києва він був засуджений до 13 років позбавлення волі за державну зраду.

МАТЕРІАЛЬНЕ СТАНОВИЩЕ «КОЛИШНІХ»

Екс-президенти України не бідують, особливо – на тлі середнього рівня життя в країні. Втім, статус президента у відставці і його матеріальне забезпечення не прописані чітко в законі, – у нас до сих пір немає Закону про Президента України. Тому матеріальні блага з бюджету для українських екс-президентів – результат домовленостей з наступником. І рівень забезпеченості колишніх гарантів помітно відрізняється.

«Найбіднішим» з екс-президентів є Леонід Кравчук, який навіть перейшов на пенсію нардепа. А найзаможнішим – Віктор Ющенко, тому що його наступник, Віктор Янукович, спеціальним закритим указом виділив йому утримання, резиденцію, оплату помічників, охорону », – зазначає політолог Володимир Фесенко.

 

Джерело:
До списку новин