загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Леді абстракціонізму" з України - перша жінка, якій влаштували виставку у Луврі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Виповнюється 55 років з дня сенсаційного паризького бенефісу художниці та дизайнера Соні Делоне.

Наша сьогоднішня героїня мала безліч творчих талантів: художник, модельєр, дизайнер, книжковий ілюстратор, один з лідерів світового авангарду, ар-деко і печворку (клаптеве шиття. – Ред.), натхненниця ідеї тотального дизайну… Все це про Соню Делоне (або Терк-Делоне, при народженні - Сара Штерн). Вона з'явилась на світ в Одесі у 1885 році, раннє дитинство провела під Полтавою, а от прославилася на чужині, переїхавши в 18 років у Німеччину – вчитися малювати. Потім був Париж і світове визнання…

Винахідниця автотюнінгу

Активний період власної творчості наша землячка розпочала, малюючи полотна з концентричними композиціями, геометрично розмежованими на колірні зони. Паралельно захоплювалася зображеннями на тканинах, ар-деко, вишивкою, оформленням інтер'єрів, проектуванням одягу. Її моделі у другій половині 1920-х років – визнані символи світової авангардної моди. Саме тоді Соню почали називати "леді абстракціонізму".

Згодом нею оволоділа ідея тотального дизайну: усі без винятку речі – навіть авто - мають доповнювати гардероби власників. Навряд чи наша землячка підозрювала, що, "підганяючи" свій "Бугатті" під дизайн сукні, вона запроваджує в світову моду автотюнінг!

Фото: Bibliothèque nationale de France, Paris
Фото: Bibliothèque nationale de France, Paris

Вигадала новий стиль живопису

Та найбільшу славу Соні приніс розроблений разом з чоловіком Робером Делоне новий стиль образотворчого мистецтва - симультанізм або орфізм (натяк на міфічного співака Орфея, проти таланту якого не могли встояти навіть сили природи).

Соня Делоне і двоє її друзів в студії Роберта Делоне на вулиці Гран-Августин, Париж, 1924. Фото: Bibliothèque nationale de France, Paris

Головне в ньому - поєднання суміші відтінків таким чином, щоб завдяки грі кольорів і світла виникав ефект взаємопроникнення предметів, створюючи стійку ілюзію пульсацій, фантастичне торнадо. Що було, як вважала Соня, символом космічної енергії.

Соня і Роберт Делоне.

Нащадки високо оцінили роботу талановитого подружжя: їхній творчості в паризькому Національному музеї сучасного мистецтва – Центрі Помпiду - відведено цілу залу. А Соня стала кавалером ордену Почесного легіону!

Ще один її "творчий рекорд" – мадам Делоне стала першою жінкою-художницею, якій прижиттєво влаштували персональну виставку в Луврі. Сталося це в 1964 році, за 15 років до смерті Соні.

Електричні призми (1914). Колекція Центру Помпіду. 

Цікаві факти

  • •  Мала власний модний будинок "Соня", де продавала авторські сукні та прикраси. А пізніше – неймовірно популярний салон Realites Nouvelles.
  • •  Президент Франції Жорж Помпіду придбав три картини нашої співвітчизниці, одну з яких подарував президентові Нiксону пiд час офiцiйного вiзиту до США, а дві залишив в Єлисейському палаці.
  • •  У 1925 році американський журнал Vogue вийшов з обкладинкою, прикрашеною "оптичною сукнею" нашої землячки.
Фото: vogue
  • •  Багато років викладала в Сорбонні, читаючи лекції для юних митців.
  • •  Шарль, син Соні та Робера Делоне, автор першої у світі джазової дискографії, засновник популярного не лише в Європі Hot Club de France.
  • •  На паризькому аукціоні Calmels Cohen у 2002 році картину "Ринок в Міньйо" приватний колекціонер придбав за 4,59 млн. євро - вп’ятеро дорожче за заявлену ціну."Ринок в Міньйо"

Курйоз з життя Соні

Якось один з численних шанувальників таланту одеситки-полтавчанки, роздивляючись, як йому здалось, невеликий начерк художниці, захоплено промовив:

- Яка виразність, соковитість і витонченість! Вітаю!

- Вибачте, але це те місце, де я зазвичай витираю пензель, - відповіла Соня. 

 

Джерело:
До списку новин