загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому в Україні низький рівень якості життя?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У рейтингу якості життя Україна потрапила до останньої десятки країн.

Україна опинилася на 62 місці. Усього 71 країна в списку. Про це йдеться у результатах дослідження сервісу Numbeo.

Сходинкою вище у рейтингу опинився Таїланд, нижче — Гонконг. У всіх 3 країнах індекс якості життя незначно перевищує 100 (в України, наприклад, 102,34). А ось у лідера списку Данії бал удвічі вищий – 198,57.

Дослідники окремо оцінювали купівельну спроможність країн, їхню безпеку, охорону здоров’я, вартість життя, доступність нерухомості, транспорт, забруднення й екологію. Найгірша ситуація з купівельною спроможністю (32,72 бали), вартістю життя (27,94) і транспортом (14,35).

У торішньому рейтингу Україна була на 72 місці, а 2017-го — на 59.

– Часто для складання рейтингів, де оцінюють багато країн, використовують застарілі дані, – каже  Людмила Черенько, соціолог Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи. – Бо повну інформацію за минулий рік матимемо тільки в серпні. Тобто зараз є потрібні дані лише за 2017-й. А якщо потрібна об’єктивна інформація для міжнародного рейтингу, можуть використовувати і за 2016-й.

Чому Україна має такий низький показник?

Війна знижує рівень безпеки України. Також досі відчутний вплив обвалу гривні 2014-2015-х. За іншими показниками все стабільно.

Із 2017-го ситуація з купівельною спроможністю почала покращуватися, хоча в рейтингу інші дані з вищесказаних причин.Так само і з транспортом. Низька оцінка може бути пов’язана з порівняльною характеристикою з іншими країнами. Це не перша проблема для нас. Людей більше турбують доступність послуг охорони здоров’я, купівельна спроможність та інші соціальні проблеми.

Як покращити позицію в рейтингу?

Не потрібно мірятися та доводити іншим, що ми кращі. Усе це – іграшки. Влада має займатися цим не для рейтингів. Тим паче, будь-яка статистична похибка може змінити позицію одразу на 10 місць.

Для будь-якої країни рейтинг має бути орієнтиром. Це просто цікаво порівняти. Можна побачити ще раз проблеми, які є. Хоча влада і так знає про них.

Що заважає швидше та помітніше робити кращим життя в Україні?

Рівень економіки не вирішує всі питання. Проте дуже багато від нього залежить. Коли зростають доходи, людям простіше забезпечувати себе всім необхідним та не сподіватися на державу.

Зараз маємо 2-3% зростання рівня економіки. Це замало. Але навіть якщо темпи прискоряться, цього найближчим часом буде недостатньо для бідних верств населення.

Коли зростають доходи, людям простіше забезпечувати себе всім необхідним та не сподіватися на державу.

Бачимо, що на вулицях стає більше дорогих авто. Але це не означає, що більшість людей стали краще жити. Проблема не лише в податковій системі, а й в тіньовій економіці. Це заважає робити розподіл грошей більш справедливим.

Війна призупиняє підвищення рівня життя?

Великі бюджетні кошти йдуть на утримання армії, озброєння. Це мінус для соціальних видатків, адже гроші могли піти на інші проблеми. Також значні території не розвиваються. Йдеться про ті, на яких триває війна або є така загроза. Внутрішній валовий продукт від цього стає меншим.

З історії знаємо, що під час війни активно розвивається промисловість, стає більше робочих місць. Поки зарано аналізувати, чи мала такі результати війна на Донбасі.

Чи можна спрогнозувати, як ми житимемо за 5-10 років?

Із прагматично-оптимістичного погляду – краще. За роки незалежності нам завжди не вистачало тривалого покращення рівня життя. Якщо не внутрішні, то були зовнішні чинники, які призупиняли процес.

Якщо так буде надалі, то до 2025-го зможемо повернутися до рівня якості життя 2007-го

За останні 2-3 роки українська економіка почала рухатися вгору. Якщо так буде надалі, то до 2025-го зможемо повернутися до рівня якості життя 2007-го. Тоді він був найвищим за нашу історію.

2008-го Україну зачепила фінансова криза, показники стали гіршими. 2009-го стався повний обвал економіки, а 2010-2012-х – стагнація. Нова криза почалася 2013-го. Усі ці роки ми не рухалися вперед, бо перебували в кризових умовах. Хочеться вірити, що буде краще.

 

Джерело:
До списку новин