загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

День народження Панаса Мирного: цікаві факти з життя класика української літератури

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні виповнюється 170 років з дня народження українського письменника Панаса Мирного.

"Є люди, що найважчу тугу виливають сміхом, жартами. Про них завжди кажуть, що вони ніколи горя не знають. За це і звуть їх щасливими", - говорив Панас Мирний.

Панас Якович Рудченко народився 13 травня 1849 року в родині бухгалтера повітового казначейства в місті Миргороді на Полтавщині. При хрещенні нарекли Афанасієм.

В цей день виповнюється 170 років з дня народження письменника, автора геніального роману "Хіба ревуть воли, як ясла повні?".

Ми розкажемо найцікавіші факти з життя письменника Панаса Мирного.

У 13 років майбутній класик української літератури закінчив освіту. Знання отримав в Гадяцькому повітовому училищі, яке славилося своїми викладачами. Був відмінником і не раз отримував грамоти. І вже у 14 років став писарем у повітовому суді Гадяча.

Панас Мирний належить до тих українських класиків пера, яким вдалося одночасно побудувати блискучу державну кар'єру та реалізувати себе у письменництві.

Свої твори Панас Якович складав ночами. При чому, багато з них були записані в бухгалтерських книгах. Хоча і паперу він використовував чимало. До речі, в одному з музеїв зберігається спеціальний ніж для розрізання паперових аркушів, який використовував письменник.

 
Панас Мирний та Іван Білик, 1881 рік.

Проте, багато творів Рудченко так і залишилися недописаними, оскільки весь час забирала робота чиновника, і на літературу його майже не залишалося.

Панас Мирний ніколи не вигадував історії. Він писав тільки про те, що сам пережив або про те, що йому розповіли.

Так цікаво, в романі "Повія" він списав образ дівчат, яких особисто знав. В юності Панас Мирний любив кількох дівчат-наймичок. Одна не зрозуміла його духовних поривів. Інша - проміняла його на солдата-москаля.

 

Перші твори Рудченко під псевдонімом Панас Мирний видавалися у Львові. Ніхто навіть не здогадувався, хто такий цей Мирний.

Коли в 1905 році в Полтаві почав виходити перший альманах українською мовою "Рідний край", Панас Якович із задоволенням взявся його редагувати. Але через два роки видання закрили через його демократичне спрямування.

У немилість до царського режиму письменник потрапив в 1914 році: він виступив зі статтею, якою висловив протест і глибоке обурення тим, що влада заборонила святкувати столітній ювілей Тараса Шевченка.

Почався розшук "політично підозрілих осіб". В будинку Рудченко також провели обшук. Завдяки псевдоніму він не був відомий, тому перевірку поліція провела не дуже ретельно.

На щастя, ніхто не додумався заглянути в ящик, що стояв у прихожій, призначений для зберігання сала. А саме там Панас Мирний ховав свої рукописи.

 

Джерело:
До списку новин