загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

13-а пенсія. Як працює система таких бонусів за кордоном

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо в людини щороку була тринадцята зарплата, то після виходу на пенсію її має щось заміщувати. Власне для цього і є “тринадцята” пенсія.

Президент Польщі підписав закон про так звану пенсію плюс, який ухвалив Сейм. Майже 10 мільйонів поляків, які мають право на пенсію за віком або у зв’язку з інвалідністю, у травні отримають ще одну виплату — 888 злотих (приблизно 200 євро).

Наскільки поширена практика виплат “тринадцятих” пенсій у світі? Розпитуємо Лідію Ткаченко, старшу наукову співробітницю Інституту демографії та соціальних досліджень, Галину Третьякову, експертку з пенсійних питань “Реанімаційного пакета реформ”, та Олександра Ткача, директора ТОВ “Пенсійно-актуарний консультант”.

— Що таке “тринадцята” пенсія? Вона якось пов’язана із “тринадцятою” зарплатою, яку виплачують у деяких країнах ЄС?

Г. Третьякова:

— Витрати європейських домогосподарств у грудні, на зимові свята, збільшуються у 1,5 — 1,7 раза, якщо порівнювати з іншими місяцями. В ЄС прагнуть допомогти родинам відшкодувати їх, тож виплачують “тринадцяту” зарплату.

О. Ткач:

— Основне призначення пенсії — заміщення втраченого заробітку. Якщо в людини щороку була тринадцята зарплата, то після виходу на пенсію її має щось заміщувати. Власне для цього і є “тринадцята” пенсія.

— У яких країнах практикують виплату “тринадцятої” пенсії?

Л. Ткаченко:

— Насамперед — у заможних. Зокрема, у Ліхтенштейні та Великій Британії виплачують у грудні так званий різдвяний бонус.

У Бельгії та Нідерландах пенсіонерам щороку виплачують одноразову допомогу на відпочинок, в Ірландії забезпечують щорічну безоплатну подорож. Це також своєрідна “тринадцята” пенсія.

У деяких країнах (Італія, Мальта, Португалія) здійснюють навіть 14 пенсійних виплат, надаючи два бонуси: різдвяний і літній.

У бідніших країнах виплату “тринадцятої” пенсії використовують радше з електоральною метою (перед виборами) або для боротьби з бідністю, коли не вистачає коштів на належну індексацію пенсій. Наприклад, Росія у 2016 році індексувала пенсії значно нижче від рівня інфляції, а в січні 2017 року виплатила одноразову “компенсацію” пенсіонерам. Звичайно, це не зовсім “тринадцята” пенсія, бо вона не є щорічною.

— А як розраховують “тринадцяту” пенсію в Європі?

— Спеціальної формули нема. Кожна країна встановлює розмір виплат залежно від прийнятої практики та фінансової ситуації. Наприклад, 2017 року в Словаччині виплатили “різдвяний бонус” пенсіонерам у розмірі 100 євро, а в Мальті — двічі по 135 євро (у червні й грудні).

— А що в Україні?

— Цього року і наша країна випробувала таку практику — близько двох мільйонів пенсіонерів, які за повного страхового стажу мають пенсії до 1669 гривень, отримали у березні та квітні одноразову виплату в розмірі 2410 гривень. Найімовірніше, це було пов’язано з виборами. Хоча пролунало кілька заяв вищих керівників, що така практика може стати регулярною. Тобто пенсіонери, котрі мають повний страховий стаж і невисоку пенсію, отримуватимуть певні кошти у формі “тринадцятої” пенсії наприкінці року.

— Та чи на такі ініціативи будуть гроші у державній скарбниці?

— Це стане можливим, якщо економіка зростатиме або уряд знайде додаткові гроші на виплату таких пенсій. Нагадаю, на додаткові виплати до пенсій у березні та квітні тим, хто має повний страховий стаж і малу пенсію, скерували кошти від розмитнення “євроблях”.

Г. Третьякова:

— Уряди, що мають профіцит державного бюджету, діють двома способами. Найчастіше — повертають переплачені податки платникам наприкінці року або зменшують оподаткування (якщо профіцит постійний). Але є країни, де спрямовують “зайві” гроші на додаткове фінансування найменш забезпечених верств населення, до яких належать і пенсіонери. Власне, другий варіант спостерігаємо тепер у Польщі. Найважливіше в такій ситуації — щоби політики не маніпулювали зібраними податками.

— Чи справедливо виплачувати “тринадцяту” пенсію лише окремій категорії пенсіонерів, як хочуть запровадити в Україні?

Л. Ткаченко:

— У деяких країнах теж є обмеження у таких виплатах, наприклад, у Словаччині право на отримання “різдвяного бонусу” мають лише ті, у кого розмір пенсії не перевищує 60% середньої зарплати по країні. На жаль, додаткові виплати не розв’язують проблеми низьких пенсій в Україні. Але якщо завдяки їм поліпшиться добробут хоча б 2 мільйонів людей із невеликими пенсіями, — це вже немало.

Леся Ясинчук

 

Джерело:
До списку новин