загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Код нації: як українці святкують День вишиванки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щороку у третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки. Цього року дата випала на 16 травня.

Всесвітній день вишиванки вперше відзначили в Україні у 2006 році. Його ідейним творцем стала Леся Воронюк, студентка Чернівецького університету ім. Юрія Федьковича.

Спочатку це була студентська акція, присвячена популяризації традиційних українських цінностей і символів серед молоді. Спосіб вираження співучасті – одягання у вишитий одяг в університеті. Однак згодом свято отримало всенародну популярність.

Цього дня заведено вдягати вишиванку на роботу, на навчання і навіть у дитячий садок.

В Україні та світі в цей день влаштовують святкування, танці, марші та конкурси

У день 5-річного ювілею свята, в 2011 році, Чернівці потрапили до книги рекордів Гіннеса за кількістю осіб у ​​вишиванках в одному місці. 4 тисячі людей зібралися на центральній площі міста, щоб висловити своє ставлення до цього дня.

Для кожного регіону країни існують свої символи та традиційні кольори. Наприклад: на Полтавщині полюбляють білу вишивку, на Буковині – з яскравими квітами, а на Тернопільщині – чорними нитками.

Вишиванки, як символ української самоідентифікації, стали одягати на багато державних і релігійних свят, політичні та культурні події, особливі торжества – хрестини, весілля, дні народження. Сорочка-вишиванка створює особливий моральний настрій і духовний посил, а сама вишивка містить безліч оберегів і закодованих символів.

Сьогодні співаки, спортсмени, політики та навіть голлівудські актори дедалі частіше одягають українську вишиванку. 

Уже багато століть вишивка має особливе значення, адже вишиванки були приданим дівчини, одягом для немовляти і оберегом для кожної людини. Раніше вишиванки пряли з льону і конопель для молодих дівчат, які незабаром повинні були стати матерями.

Українська вишивка зберігає в собі і історію, і символічне значення. Кожен регіон України відрізняється своїми кольорами й типом вишивки. 

 

Джерело:
До списку новин