загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Одна крапля йоду, і ти не впізнаєш свій город! Засіб проти фітофторозу, борошнистої роси і шкідників

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Виявляється йод рятує не тільки розбиті коліна, а й від шкідників урожай!

Він здатний вилікувати рослин від фітофторозу та борошнистої роси, захистити від кореневої та плодової гнилі, підгодувати розсаду і збільшити урожай …

У цій статті розповімо про користь йоду у вирощуванні рослин та його найпопулярніші народні способи застосування на дачі.

Йод для рослин

Йод відіграє важливу роль в життєдіяльності рослин, нормальному перебігу їх фізіологічних процесів. Він бере участь в синтезі окремих амінокислот і білків (входить до їх складу), є природним антисептиком, бере участь в диханні, фотосинтезі і азотному обміні. 

Цей мікроелемент активний у боротьбі проти більшості грибків, вірусів і бактерій – особливо ефективний у боротьбі з фітофторозом, різними гнилями і борошнистою росою. А ще йод необхідний рослинам для нормального розвитку, бутонізації та зав’язування плодів.

Нестача йоду у рослин може призвести до зниження їх опірності численним захворюванням. Причиною дефіциту йоду може стати недостатній вміст цього елементу в грунті (особливо це стосується торф’яних і підзолистих грунтів, а також субстратів з дефіцитом органіки).

Несприятливими є для йоду і надмірно кислі ґрунти – у них йод переміщається в нижні шари, де стає недоступним для рослин. Найбільше природного йоду міститься в родючих чорноземах, в низинах та в прибережних районах.

Візуально визначити недолік цього мікроелемента досить складно, оскільки ознаки його нестачі досить умовні, а деякі збігаються з ознаками різних захворювань, впливу шкідників, підмерзання рослин.

Тому рекомендуємо робити хоча б профілактичні підгодівлі рослин йодом – щонайменше це не буде зайвим на будь-якій дачній ділянці і вже точно не завдасть шкоди рослинам.

Удобрюємо розсаду йодним розчином

Полив розсади йодом допомагає їй швидше і рясніше зійти, а також прискорює ріст. На ранніх стадіях висадки застосування цього мікроелементу є запорукою формування високої стійкості до несприятливих факторів середовища і хвороб.

Підживлення йодним розчином показане для розсади томатів, перцю, огірків, баклажанів, капусти. Для створення чудодійного розчину розбавте 1 краплю йоду в 3-х літрах води. Ретельно перемішайте і полийте під корінь розсаду (одноразового поливу буде достатньо).

ПОРАДА РЕДАКЦІЇ

Спиртовий розчин йоду навіть в такій малій концентрації здатний обпекти рослину, а особливо молоду. Експериментуючи з йодом, ретельно слідкуйте, щоб розчин не потрапив ні на стебла, ні на листя рослини. Якщо ви надаєте перевагу обприскуванню – притримуйтеся чіткого дозування.

Йод проти фітофторозу

Небезпечним захворюванням для пасльонових культур є фітофтороз. Грибок, що викликає хворобу, потрапляє на рослину з ґрунту, бур’яну та інструментів для обробки землі.

Особливо часто від цієї недуги страждають помідори та картопля в прохолодну сиру погоду. Від фітофторозу не рятують навіть і укриття для рослин. Страждає не тільки листя пасльонових, а й плоди, і коренеплоди.

Першою ознакою прояву фітофтори на томатах є бурі плями на листі рослин із зворотного боку. Поступово листова пластина може пожовтіти і висохнути під впливом життєдіяльності патогена. Для захисту томатів від фітофтори можна скористатися розчином йоду.

Приблизно через три тижні після сходження, акуратно обприскайте молоду зелень розчином з 15 крапель йоду, 10 л води і 1 л знежиреного молока. Цю обробку можна повторити ще 2-3 рази з інтервалом між обприскуваннями не менше двох тижнів.

Йод проти борошнистої роси

Борошниста роса – найзапекліший ворог дачників. Найчастіше вона вражає смородину, аґрус, барбарис. Забиває ріст молодих огірків, помідорів, томатів і гарбузів. Нападає на ніжні троянди, флокси, півонії, хризантеми.

Проти борошнистої роси відмінно допомагає розчин з 1 мл йоду і 1 л знежиреного молока, або сироватки, розведених на 9 л води (до розчину можна додати 1 ст. л. рідкого мила). Обприскування можна повторювати кожні два тижні до повного зникнення захворювання.

«Побічним» ефектом таких йодованих обробок може стати підвищене плодоношення, тому і без борошнистої роси буде не зайвим обприскувати огірки і кабачки вищеописаним розчином.

Йод проти шкідників

Йодовану обробку дуже бояться такі шкідники, як довгоносик і личинка хруща. Для боротьби з личинками хруща приготуйте наступний розчин: розведіть 20 мл йоду на 10 літрів води. Рясно полийте – по 1 літру під кожен кущ.

Якщо личинки завдають шкоди молодим кущам смородини, полийте їх таким же розчином: по 5 літрів під кожен кущ 2 рази на сезон – навесні і восени.

Якщо ви помітили, що рослина в’яне і гине, полийте її йодованим розчином 3 рази з інтервалом через 5 днів: 20 мл на 10 літрів води. Полив слід проводити увечері, ретельно слідкуючи, щоб розчин не потрапив на листя.

Профілактика проти появи довгоносика – йодована обробка ділянки полуниці ранньою весною (коли грунт ще вкритий снігом): 1 ч. л. йоду на 10 літрів води.

Йод як добриво для рослин

Йод успішно застосовується для вирощування рослин не тільки як антисептичний і бактерицидний засіб, але і як додатковий універсальний засіб для удобрювання землі. Такі добрива полюбляють: капуста, огірки, помідори, перець, полуниці садові.

Щоб удобрити помідори, огірки і перець йодом (і в теплиці, і в відкритому грунті) використовуйте розчин з 40 крапель препарату, розведеного на 10 л води. Поливати слід по 0,5 л розчину під кожен корінь, після появи на рослині перших квіток. Підживлення йодом повторюй не раніше, ніж через 3-4 тижні.

Цим же розчином можна поливати й капусту у період формування качанів (удобрення слід проводити після рясного поливу) – по 1 л розчину під корінь кожного саджанця.

Йод для кімнатних квітів

Чи можна використовувати йод не тільки для овочів й зелені, а й для кімнатних рослин? Звичайно,що так! Особливо таке удобрення піде на користь ослабленим рослинам і тим, у яких не вистачає сил на цвітіння. Полив квітів йодом проводиться тільки на вологому грунті і по стінці горщика, щоб не обпалити коріння рослини.

Отже, в розумних дозах йод може стати в нагоді не тільки людині, а й кімнатним, і городнім рослинам. Цей медичний препарат відмінно зарекомендував себе в якості удобрення ґрунту та як лікувальний препарат. Головне не перевищувати дозування і чітко слідувати правилам його застосування.

 

Джерело:
До списку новин