загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Новий кредит або нова програма: про що домовилися МВФ і Зеленський

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Питання про наступний транш МВФ вирішуватиме тільки після парламентських виборів.

Україна не припинятиме співпрацю з МВФ. Це стало зрозуміло за результатами зустрічі президента України Володимира Зеленського та представників місії Міжнародного валютного фонду. Інше питання, яким буде це співробітництво і чи отримає Україна найближчим часом другий транш за чинною програмою stand-by?

Місія МВФ прибула в Україну 21 травня і планувала пробути тут два тижні. Раніше очікувалося, що під час травневого візиту представники МВФ проінспектують виконання Україною взятих на себе зобов'язань в рамках кредитної програми, щоб Фонд за підсумками цього візиту прийняв рішення про виділення другого кредитного траншу. Нагадаємо, програма stand-by для України на суму 3,9 млрд доларів і терміном дії 14 місяців була затверджена в грудні минулого року і передбачала негайне виділення 1,4 млрд дол. і перегляд виконання умов для наступних виплат кожні півроку. Перші півроку минули.

Думки про те, чи отримає за підсумками цієї місії України черговий транш, розділилися ще задовго до виборів. Одні експерти вважали, що в рік подвійних виборів і очікуваної зміни влади Фонд вирішить відстрочити предметні переговори і почекати, поки сформується новий Кабмін. Інші вважали, що в рік найбільших виплат за зовнішніми та внутрішніми боргами МВФ не залишить Україну без підтримки. Якщо, звичайно, нова влада сама не відмовиться від подальшої співпраці.

Уже після другого туру президентських виборів перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова висловлювала надію, що наступний транш ми отримаємо у червні. Представник команди Зеленського (на той момент) Олександр Данилюк також прогнозував, що травневий візит місії Фонду буде успішним. А віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Клімпуш-Цинцадзе незадовго до візиту оціночної місії визнавала, що все залежить від того, наскільки швидко і в повному обсязі Україна виконає умови угоди з МВФ, так звані структурні маяки.

Але з цим в України традиційно проблеми. Для отримання другого траншу Україна повинна була до 1 травня розділити Державну фіскальну службу на Митну і Податкову (процес не завершений). До кінця червня – запустити роботу Антикорупційного суду (мається на увазі, що це вдасться зробити тільки до вересня). Продати до кінця червня "Центренерго", "Президент-готель" та низку інших держпідприємств (не виконано). Ввести монетизацію субсидії (виконано). Також для продовження співпраці необхідно було продовжити оздоровлення банків, рухатися в напрямку анбандлінгу "Нафтогазу" і виконати цілий ряд інших умов.

Крім того, що цілу низку умов виконати не вдалося, Україна також провела низку рішень, якими порушувалися попередні домовленості з МВФ, вже зараховані як виконані. Перший з таких пунктів – скасування кримінальної статті за незаконне збагачення. Ще одним кроком назад, на думку експертів, МВФ міг порахувати зниження цін на газ для населення. Але і без цього пункту, як бачимо, підстав для виділення наступного траншу набирається небагато.

В результаті вже під час роботи місії в Україні директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс заявив, що на продовження співпраці можна розраховувати після парламентських виборів і формування нового уряду. Таким чином, питання, буде чи не буде виділений транш за результатами цього візиту, можна було вважати закритим. Не буде.

Залишалося питання щодо того, чи налаштований новий президент і його команда взагалі продовжувати співпрацю з МВФ. Представник команди президента Данило Гетманцев, наприклад, заявив, що "об'єктивні передумови для кратного зростання обсягу державного боргу відсутні". Подібні заяви деякі експерти витлумачили як небажання брати у МВФ нові кредити. Однак пізніше в команді Зеленського пояснили, що мова йде про більш далеку перспективу. У найближчі кілька років без фінансової допомоги ззовні Україні, на жаль, не обійтися.

Тим часом, найближчим часом, схоже, буде піднято питання про нову кредитну програму з МВФ. На прес-конференції представників Світового банку, яка відбулася в Києві 23 травня, прозвучала заява про те, що на осінь цього року заплановані переговори між МВФ і Україною про нову програму співпраці. Більш довгострокову і, ймовірно, більш "дорогу".

Тим часом в заявах за підсумками вчорашньої зустрічі мова йде про наступний транш діючої програми stand-by.

"Співпраця триває. Міжнародний валютний фонд завжди є надійним партнером України за часів, коли ми потребуємо підтримки, і Україна зі свого боку також буде залишатися партнером, який дотримується своїх зобов'язань. На жаль, зараз ми бачимо зволікання з прийняттям реформаторських законопроектів, яких громадяни, бізнес, фінансова громадськість чекають роками. Сподіваюся, парламент нового скликання надолужить це і забезпечить ґрунт для отримання наступного траншу фінансування від фонду", - така цитата Володимира Зеленського наводиться на офіційному сайті президента.

Також там говориться про намір найближчим часом виправити допущені помилки. Зокрема, вже на цьому тижні внести до Верховної Ради від імені президента новий законопроект про повернення кримінального покарання за незаконне збагачення.

Тим часом, експерти вважають, що більш імовірно, що можливість укладання нової довгострокової програми ще в цьому році досить висока. Про це, наприклад, заявив економічний експерт Тарас Козак. Він звернув увагу, що після зміни влади МВФ, як правило, пропонує країні новий договір.

Співзасновник аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін вважає малоймовірним, що нинішня програма буде благополучно доведена до кінця.

"Програма stand-by точно не буде завершена. Тому що під час весняного перегляду програми рішення про новий транш, швидше за все, не буде виконано. І основна причина цього – позачергові вибори. По суті, зараз ні з ким вести діалог. Тому що у нас один Кабмін подав у відставку, а наступний поки не призначений. Але проблема не тільки в цьому. У нас були зобов'язання щодо скасування статті за незаконне збагачення, але скасування конституційним судом даного рішення також ставить під сумніви питання про продовження програми. Ми порушили умову попередньої програми, тому за існуючою будуть складності", – говорить експерт.

Що стосується нової програми, Анатолій Амелін звертає увагу, що її обговорення і так планувалося. Однак тільки в наступному році. Але оскільки змістилися терміни виборів, обговорення може початися теж раніше, вже восени нинішнього року, вважає він.

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин