загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Безкоштовну діагностику не запустять 1 липня: чому Міністерство охорони здоров'я відкладає програму

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Програма "Безкоштовна діагностика" відкладається. Міністерство охорони здоров'я зіткнулося з проблемою.

Рентген, УЗД, ендоскопія і ще 51 вид діагностики безкоштовно. За все заплатить Національна служба здоров'я (НСЗУ), а пацієнтам не треба буде приносити до лікарні шприци, рукавички, вату і плівку для рентгену. Так повинно бути з 1 липня, коли МОЗ запустить програму "Безкоштовна діагностика". Але є ризик, що програму відкладуть.

Коли діагностика буде безкоштовною, і чому програму можуть відкласти?

Що входить до "Безкоштовної діагностики"

Зробити рентген в приватній клініці і не платити. Так можна буде зробити, коли запрацює програма "Безкоштовна діагностика" – гроші лікарні перерахує НСЗУ. Головне, отримати направлення від свого сімейного лікаря і прийти до клініки, яка підписала договір зі службою здоров'я. Пацієнт сам зможе вибрати, куди звертатися.

Всього до програми входять 54 діагностичні і лікувальні послуги. Серед них обстеження на хвороби внутрішніх органів, серця, легенів і деякі види онкології. У держбюджеті на програму закладено 2 млрд грн.

Національна служба здоров'я повинна буде оплатити медустанові:

  • •  загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкозу крові; загальний холестерин; вимірювання артеріального тиску; електрокардіограму; вимір ваги, зросту, окружності талії; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропонін; швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.
  • •  мамографію і п'ять видів рентгена: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і навколоносових пазух.
  • •  ехокардіографію, моніторинг ЕКГ і два види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.
  • •  шість видів УЗД: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози.
  • •  чотири види біопсії під контролем УЗД: щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних і передміхурової залоз.
  • •  видалення новоутворень: м'яких тканин і шкіри, в носі, гортані, вухах.

Передбачається, що діагностика буде безкоштовною для тих, хто підписав декларацію з лікарем. А пройти обстеження можна буде тільки за направленням доктора. Направлення повинно бути електронним, тобто лікар зможе його оформити тільки через електронну систему охорони здоров'яа.

Також "Безкоштовна діагностика" повинна включати ендоскопічні дослідження та операції одного дня стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів.

Раніше МОЗ анонсував запуск програми по всій країні на липень цього року. Однак тепер її переносять.

Немає даних – немає "Безкоштовної діагностики"

"Безкоштовна діагностика" вчасно не запрацює. Для цього треба запустити електронний напрям, говорить голова НСЗУ Олег Петренко.

"Оцінка готовності закладів різного рівня, особливо вторинного, в плані роботи з електронними інструментами показала нам, що технологічно встигнути зробити це до 1 липня буде практично неможливо", – розповів Петренко журналістам.

З запуском "Безкоштовної діагностики" є проблеми, підтвердили джерела в Міністерстві охорони здоров'я. Лікарні надсилають відомству розмиту статистику того, скільки аналізів і яку діагностику проходять пацієнти. Через це не можна точно розрахувати тариф на кожен вид послуги. Програму можуть відстрочити на кілька місяців і запустити восени.

Тому в липні розпочнеться перший підготовчий етап "Безкоштовної діагностики", зазначають у МОЗ.

"З боку МОЗ та НСЗУ триває робота над усіма аспектами програми "Безкоштовна діагностика": консультації з лікарями-фахівцями, робота над новим додатковим функціоналом електронної системи eHealth, аналіз великих обсягів даних, що збираються з регіонів", – зазначають у відомстві.

Поки програму не запустять, все залишиться по-старому. Аналізи і діагностика декларативно залишаться безкоштовними, як і вся медицина. Але Національна служба здоров'я не платитиме лікарням за їх проведення.

2020 року медреформа охопить всю медицину. НСЗУ з минулого року платить лікарям первинної нерухомості – терапевтів, сімейних лікарів, педіатрів – за підписані декларації з пацієнтами. А наступного року почне платити спеціалізованим лікарям за прийнятих пацієнтів. До реформи також увійдуть стаціонарна медична допомога, екстрена, паліативна та реабілітаційна. Програма "Безкоштовна діагностика" – один з підготовчих етапів реформи.

Віталій Андронік

 

Джерело:
До списку новин