загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Домовлятися чи судити. Як поступають із сепаратистами в Європі?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Франції правоохоронці затримали лідера знаменитого баскського сепаратистського руху ЕТА (ЕТА, Euskadi Ta Askatasuna – мовою басків «Країна басків і свобода») Джосу Тернера, обвинуваченого в загибелі людей ще в 1987 році. Тернера, також відомого як Антоніо Уррутікоечеа, заарештували в регіоні Верхня Савойя (Франція) у ході спільної операції французьких та іспанських спецслужб – про це 16 травня повідомили світові ЗМІ.

Наскільки широко розповсюджений сепаратизм у Європі і як відповідає на заклики до відокремлення центральна влада країн ЄС?

ВБИВЧИЙ ЕТА

Тернера переховувався від влади 17 років, але розшук його не припинявся. Адже 11 грудня 1987 року ЕТА під його керівництвом підірвала поліцейські казарми цивільної гвардії в місті Сарагоса, у ході цього теракту було вбито 11 осіб, у тому числі шістьох дітей.

Вирок може бути суворим, незважаючи на термін давності і хворобу Джосу Тернера, а також на те, що рік тому (2 травня 2018 року) ЕТА заявила про саморозпуск і припинення боротьби.

Нагадаємо, що ЕТА була створена в 1959 році. З 1968 по 2010 рік її члени вбили 829 осіб, з яких 340 цивільних осіб. Організація оголошувала про припинення вогню в 1989, 1996, 1998, 2006 та 2010 роках. Вона визнана терористичною групою в Іспанії, Франції, Великобританії, США, Канаді та країнах Євросоюзу.

НА СЛУХУ: КАТАЛОНІЯ

В Іспанії, крім Країни Басків (Басконії) на півночі, ще один регіон, що вимагає самостійності. Це – Каталонія зі столицею в Барселоні. На відміну від бідної Басконії, Каталонія – багатюща область в Іспанії. Каталонці наполягають на незалежності, побоюючись, що влада Іспанії позбавить їх економічних переваг.

Каталонська і баскська автономії (а також їхні мови) були заборонені під час диктатури генерала Франко, але після його відходу в 1975 році обидва регіони йшли до самостійності. Методи каталоністів (прихильників незалежності Каталонії – EtCetera), на відміну від методів басків, не включають терор. Боротьба ведеться політичними методами.

У 2017 році в Каталонії провели референдум про незалежність, підтриманий більшістю місцевих жителів. Однак референдум був проведений місцевою владою без згоди Мадрида, і там його вважали незаконним. Організатор заходу Карлес Пучдемон був змушений тікати з країни. Проте після виборів в Каталонський парламент 2017 року прихильники незалежності створили найбільшу фракцію. Ідеї ​​незалежності в Каталонії з тих пір явно на підйомі.

ДЕ В ЄВРОПІ Є СЕПАРАТИЗМ?

Чи не кожна країна Європи має свій регіон (а то й кілька), який прагне до відділення і створення самостійної держави. У Великобританії це Північна Ірландія і Шотландія. У Німеччині – Баварія, Франконія тощо. У Франції – Країна Басків, Корсика. У Румунії – Трансільванія і Секейский край. У Польщі – Верхня Сілезія. Список можна подивитися тут.

А Бельгії, що складається з Фламандського та Валлонського регіонів, давно пророкують розпад на ці дві частини. Це при тому, що в столиці країни Брюсселі розташовуються штаб-квартири ЄС та НАТО.

ДІАЛОГ З УРЯДОМ ЧИ ТЕРОР?

У деяких країнах рухи за відділення або автономію (регіоналізм) діють у рамках існуючої політичної системи держави. Вони представлені в парламенті, висувають певні вимоги (більшою мірою економічні, меншою – політичні) і ведуть діалог з центральною владою. Так поступають, наприклад, шотландці в Великобританії.

І лише деякі сепаратисти в Європі йдуть шляхом жорстких вимог, терору, займаючи непримиренну позицію. До останніх можна віднести ЕТА, Ірландську республіканську армію(ІРА, офіційно розпущена в 2005 році) та Асоціацію оборони Ольстера (оголосила про роззброєння в 2010 році).

ЯК РЕАГУЮТЬ УРЯДИ КРАЇН ЄВРОПИ НА СЕПАРАТИЗМ?

У наші дні принцип європейських урядів простий: якщо борці за незалежність регіону йдуть на діалог і не вживають силових дій, то з ними ведуть переговори, в ході яких ініціатори переговорів часто отримують все більше повноважень.

Однак найменша терористична активність переводить розмову з площини діалогу до відповідних силових дій центру. І такі дії, як правило, досить жорсткі. Усе це призвело до того, що терористичних груп з національною ідеологією в Європі практично не залишилося.

Відзначимо, що значну частину терористів Європи складають члени різних політичних (вкрай лівих і крайніх правих) організацій. А національні терористичні організації іноді також висувають соціальні вимоги (як ІРА і ЕТА). До «політичних» терористів підхід такий же: якщо на руках сепаратистів кров, то за цим має слідувати невідворотне покарання.

МАЮТЬ ПРАВО?

Рухи за регіональну самостійність апелюють до права націй на самовизначення, а їх опоненти, які хочуть зберегти єдність країни – до принципу непорушності кордонів. Це два фундаментальних правових принципи, які суперечать одне одному.

Однак уряди Європи після Другої світової війни і особливо в ХХІ столітті прагнуть до компромісних рішень. Тобто, ті ж каталонці мають великі шанси отримати максимальну незалежність, обмежену хіба що у зовнішньополітичних правах. Але створення окремої Каталонії сама Іспанія та ЄС будуть гальмувати до останнього, побоюючись «параду суверенітетів» і подальшого за ним хаосу на континенті.

 

Джерело:
До списку новин