загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Їх називають ягодами краси. Про унікальні корисні властивості черешень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Черешні зменшують ризик варикозу, безсоння, серцевих недуг та позбавляють проблем зі шкірою і метаболічних розладів.

Черешневий сезон набирає обертів. Ви ще не ласували соковитими ягодами — жовтими, червоними, рожевими? Саме час! А який склад черешень? Чим вони корисні? І чи можуть зашкодити?

“Почнімо з фруктози і глюкози — саме вони надають ягоді солодкого смаку і водночас підживлюють енергією серце, мозок, — каже "Експресу" сімейна лікарка Олена Решетник. — Далі — органiчнi кислоти (лимонна, яблучна i навiть омолоджувальна бурштинова), які нейтралізують солодкий смак. Ангiопротектори (бiологiчно активнi речовини) захищають серцево-судинну систему, вiтамiни С та Р, В, провiтамiн А, фосфор, кальцiй, залiзо, кобальт, цинк сприяють нормалізації обміну речовин. Крім того, у черешнях мiститься багато мiдi (цей елемент бере участь в утвореннi колагену, що вiдповiдає за пружнiсть та еластiчнiсть шкiри) та меланiну (захищає шкiру вiд шкiдлiвої дiї сонячних променiв). Тому можна стверджувати, що ці ягоди сприяють красі”.

— Скільки черешень варто з’їдати, щоб відчути оздоровчий ефект?

— Шiсть стиглих ягiд уранці та ввечерi. Це допоможе зменшити ризик варикозу, безсоння, серцевих недуг, проблем зі шкірою і метаболічних розладів. І зайвої ваги черешні ще нікому не додали. Але якщо їсти їх кілограмами, можливий розлад травлення, адже в черешнях міститься клітковина, яка підсилює перистальтику кишківника.

— Які ягоди корисніші: жовті чи червоні?

— Червоні ягоди дуже корисні при підвищеній ламкості судин, адже містять антоціани (пігменти, які надають черешням такого насиченого кольору), що зміцнюють капіляри. У жовтих черешнях багато каротину, який сприяє здоров’ю очей.

— А кому черешень їсти не можна?

— Людям з певними шлунково-кишковими хворобами (зокрема, пацiєнтам із синдромом подразненого шлунка). Щоб перевiрити свою реакцiю, з’їжте не бiльше як 100 грамiв ягід за раз. Якщо з’являться якiсь небажанi прояви, черешнi з рацiону потрібно вилучити.

Хворим на цукровий діабет слід враховувати, що в черешнях міститься не лише прийнятна при цій недузі фруктоза, а й глюкоза (у кількості 5,5 г на 1 кг — майже як у вишнях і винограді) і сахароза (0,6 г — менше, ніж у яблуках). Глікемічний індекс черешні — 25, і це, до слова, менше, як у малині, смородині, яблуках.

— З якого віку черешнями можна пригощати дітей?

— Cік з черешень по чайній ложечці можна додавати до раціону дітей після півроку, річного малюка пригостіть уже ягідним пюре (з йогуртом, кефіром — так краще засвоюються вітаміни). У два роки дитина може скуштувати одну-дві ягідки за годинку-дві після їди, тоді черешні краще перетравлюються. Однак не забувайте про кісточки: у деяких малюків через них доходило навіть до непрохідності кишківника. Тож діткам молодшого віку обов’язково треба відділяти м’якуш від кісточок.

Ірина Конторських

 

Джерело:
До списку новин