загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українців чекають нові програми з утеплення будинків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стало відомо, коли повноцінно запрацює Фонд енергоефективності.

Фонд енергоефективності, який зараз функціонує в тестовому режимі, повноцінно запрацює в Україні вже з вересня 2019 року. Про це заявила керівниця програми IFC "Енергоефективність в Україні" Май Нгуєн.

Зокрема, Фонд займеться виділенням грантів на підвищення енергоефективності будинків. Нгуєн зазначила, що якщо так звані "теплі кредити", програма за якими вже запущена в Україні, покривають лише вартість матеріалів, то гранти будуть фінансувати і самі роботи з утеплення.

"Програму" теплих кредитів "використовували як тестер для банків по роботі з ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. – Ред.) Грантова програма передбачає, що грант надходить частково від уряду України, частково – від донорів. Якщо в проекті щодо теплих кредитів були тільки матеріали, то в цьому все – і роботи, і матеріали. Нова програма призначена, щоб енергоефективність впровадили більш комплексно. У цьому проекті спочатку робиться аудит до робіт, потім ще один аудит – наприкінці роботи. Все підраховується і аудит обов’язковий, чого в теплих кредитах не було потрібно", – пояснила Нгуєн, передає кореспондент сайту "Сьогодні".

Вона додала, що в нові енергоефективні заходи за п'ять років інвестують близько 265 млн доларів грантів. Ці кошти спрямують на роботи в шести тисячах будинків.

При цьому робота IFC з банками триває.

"Ми також працюємо з банками, допомагаємо їм побудувати фінансові продукти, які працюватимуть паралельно з грантами, оскільки комплексні заходи, які ми пропонуємо впровадити, вимагають інвестицій від банків, від кожного мешканця будинку", – сказала Нгуєн.

За її словами, передбачається "легкий" пакет фінансування вартістю близько мільйона гривень, який повинен окупитися за рік. Такий пакет передбачає організацію індивідуальних теплових пунктів. "Великий" пакет коштуватиме п'ять мільйонів гривень з окупністю в п'ять років, проте передбачає, зокрема, утеплення стін.

Нагадаємо, щороку близько трьох тисяч об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) зможуть отримати гроші на енергозберігаючі новинки для своїх будинків. 

Євгенія Давиденко

 

Джерело:
До списку новин