загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фрукти, овочі, м'ясо та молочка. Скільки коштуватимуть харчові продукти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні за рік «борщовий набір» подорожчав удвічі, а інфляція цієї весни прискорила зростання.

Але експерти запевняють, що найближчим часом буде спостерігатися протилежна тенденція. Чого варто очікувати від цін на продукти харчування?

Весна не порадувала українців падінням цін на продукти харчування, навпаки - вони росли. За даними Держстату, інфляція в травні в річному вираженні склала 9,6%, прискорилися з 8,8% місяцем раніше. Індекс зростання був на рівні 0,7%. Найбільше подорожчали овочі - на 53%. З продуктів харчування зниження цін було зафіксовано лише на яйця (30,1%), фрукти (12,3%) і цукор (2%). Нацбанк підтверджує, що показник інфляції в травні дійсно прискорився. І все через «стрімке підвищення цін на сирі продукти харчування в результаті їх недостатню пропозицію». Зіграло свою роль і підвищення вартості палива.

«Фактичні показники інфляції, зокрема, базової, свідчать, що фундаментальний інфляційний тиск в цілому відповідає очікуванням Національного банку. Однак загальний показник інфляції перевищив траєкторію прогнозу, перш за все, внаслідок дії тимчасових факторів пропозиції », - наголошується в повідомленні НБУ.

«Борщовий набір», який за 2018 рік подорожчав удвічі, і цієї весни ріс у вартості. Тільки за квітень вона піднялася на 25%. Але експерти запевняють - з початком літа та стартом збору врожаю з відкритого грунту, повинна початися протилежна тенденція. Також очікується традиційне здешевлення фрукт і ягід. Скільки ж коштуватимуть продукти в Україні в літній сезон і з перспективою на осінь?

Овочі та фрукти

Керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман запевняє, що зараз найактивніший період зниження «вітамінних» цін: рання продукція закінчується, починається продаж овочів і фруктів середнього дозрівання. А це завжди супроводжується падінням вартості, якщо, звичайно, не підводить погода. Це стосується і ягід.

«Пік мінімальних цін уже досягнуто по полуниці, на наступному тижні цього варто очікувати і у відношенні черешні. Як поведе себе «борщовий набір» - поки важко спрогнозувати. Цього року прогнозується досить великий урожай по «борщового набору», площі значно розширені. Якщо погода сильно ситуацію не підкоригує, то можна очікувати найнижчих за останній час цін на овочі. В цілому, до жовтня вартість цибулі, картоплі, капусти, моркви і буряка впаде до самих мінімальних показників. У цей час йде активне збирання цих продуктів, частина закладається на зберігання, а частина - відразу надходить у продаж. На даний період пропозиція є найбільшою і тому вартість різко падає», - зазначила експерт.

Голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко також вважає, що слід очікувати зниження цін на овочі.

«Індекс інфляції від Держстату - 0,7%, але, за нашими підрахунками, він нижчий, хоча і виключно продуктовий - 0,4%. У наступному місяці ситуація з ростом інфляції буде протилежною. На ряд овочів ціни вже впали - на капусту, цибулю. Правда, вартість інших складових «борщового набору» особливо не вагається. У принципі, тенденція цінової стабільності влітку збережеться, тому що немає великих погодних проблем. Вони, якщо навіть і існують, то тільки в окремих регіонах. На більшій частині території України погода стандартна для теперішнього літа. Тому ціни на овочі до серпня будуть знижуватися, основні продукти будуть доступні, наприклад, картопля буде приблизно по 6 гривень за кілограм, цибуля і капуста - 10-12 гривень, морква - 9-10 гривень. Тобто, ціна буде прийнятною. Правда, до осені вона знову почне рости, але такої високої, якою вона була в березні-травні, ми не побачимо навіть в грудні», - підкреслив експерт.

Економіст Олег Пендзин теж дотримується думки, що незабаром ціни на овочі та фрукти досягнуть мінімуму: «Овочі пішли на ринок з відкритого грунту і стали різко падати в ціні. Це стосується огірків, помідорів, капусти нового врожаю. Якщо морквина і буряк в травні дорожчали, то в червні будуть дешевшати і досить швидко. У цей сезон овочі опустяться в ціні в півтора - два рази».

М'ясні продукти

За словами Дорошенко, щодо м'ясних продуктів в цьому році ситуація досить спокійна вперше за п'ять років. Деякі види м'яса, за винятком сала, вже подешевшали. Це сталося в лютому. Потім був незначний ріст вартості, але в червні м'ясо знову впало в ціні, що є позитивною тенденцією. Правда, це говорить і про низьку купівельну спроможність українців. У країні великими темпами дорожчають комунальні послуги, і це відбивається на ринку. Українці змушені все більше коштів відкладати на оплату ЖКП, відповідно, якщо навіть м'ясо стає дешевше, його купують по мінімуму.

«Якщо тенденція здешевлення м'яса, що спостерігається з початку року, продовжиться і в червні, то, швидше за все, вона триватиме і залишилися сім місяців року. Але якщо навіть сезонно вартість м'яса і збільшиться, то не більше, ніж на 1%, до прикладу, на яловичину - на 1,5 гривні за кілограм. А ось на свинину і курятину вона може впасти - на 5%, або 50-70 копійок. Нехай навіть це не на багато, але коли продукти стають дешевшими, завжди приємно для покупця», - сказав експерт.

Пендзин вважає, що ціна на м'ясо буде стабільною, або навіть злегка впаде. Це стосується, в першу чергу, свинини, так як по ній зараз закритий експорт через спалахи африканської чуми свиней.

«Все, що виробляємо, в повному обсязі йде на внутрішній ринок», - пояснив він.

Яйця

Аналітики компанії Pro-Consulting пояснили, що для ринку яєць властиві відносно стабільний попит у довгостроковому періоді і сезонні коливання протягом року. Зазвичай ціни на цей продукт досягають піку пізньої осені - в середині весни. Це збігається із сезонним зниженням виробництва яєць у господарствах населення. Традиційно найдешевші яйця - в середині-кінці травня і в червні.

Середня ціна яєць в квітні становила 20,2 гривні за десяток, в березні - 22,7 гривні. Якщо порівнювати з квітнем 2018 року, то ціна за рік знизилася на 6,45 гривні. Це відбулося за рахунок збільшення виробництва і стабільного попиту на внутрішньому ринку. Всього ж за перші чотири місяці 2019 року в Україні було вироблено 5,3 млрд штук яєць. Зростання - майже на 7%. Постаралися і промислові підприємства, і домогосподарства населення. Причому тенденція збільшення виробництва яєць спостерігається протягом останніх декількох років.

Молочка

Дорошенко зазначає, що спрогнозувати ціни на молочні продукти завжди складно через низку факторів. З одного боку, традиційно, вартість цієї продукції падає влітку через зниження попиту. Але в цей період і найбільший удій молока. З іншого боку, є одна велика проблема, яку Україна досі не вирішила і навряд чи зробить це найближчим часом: на ринку дуже низька пропозиція молока хорошої якості.

«У червні на більшість молочних продуктів ціна знизилася. Швидше за все, влітку вона не буде підвищуватися. Але навряд чи ситуація втримається в подальшому. Якщо це і відбудеться, то тільки за рахунок зниження якості продукції. Це стосується і вершкового масла. Дуже б хотілося в цих продуктах бачити побільше молока і поменше рослинних жирів. До речі, в країнах Східної Європи, спокійно можна купити в два рази дешевше молоко, ніж в Україні. Литва і Польща в цьому плані є хорошим прикладом», - резюмував Дорошенко.

Експерти вважають, що виробництво свіжих молокопродуктів залишається прибутковим бізнесом. Обсяг випуску продовжує зростати. А значить і пропозиція на ринку збільшується, що є стримуючим фактором для зростання цін на продукцію. Як зазначає Пендзин, на ринку масла і молока завжди маю місце сезонні коливання. Влітку, як правило, пропозиція молочної сировини збільшується, відповідно, ціна на продукцію падає.

«В цілому, в плані продовольства ми практично досягли світових цін, а по ряду продукції - навіть перевищили їх. Так що в країні є серйозний фактор стримування зростання цін», - підсумував експерт.

Якими будуть ціни на продукти харчування в найближчі літні місяці, українці перевірять на своїх гаманцях. І свої фінансові відчуття вони зможуть порівняти з оглядом і прогнозом макроекономічних показників від Нацбанку, який оприлюднить їх 18 липня. 

 

Джерело:
До списку новин