загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пеня при несплаті послуг ЖКХ буде діяти, втім квартири за борги не відбиратимуть – Рева

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У разі вчасної несплати за комунальні послуги українцям будуть нараховувати пеню, однак квартири за борги по комуналці не забиратимуть. Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева в коментарі журналістам після засідання уряду.

"Стосовно пені – це відповідна норма закону. Це не рішення уряду, це рішення народних депутатів. Така пеня дійсно нараховуватиметься з 10 червня 2019 року. Вона невелика, але я розумію, наскільки неприємно людям взагалі уявляти собі, що їм будуть нараховувати якусь пеню. Ця норма буде діяти", - зазначив міністр.

При цьому він додав, що уряд врегулював питання заборгованості через донарахування газзбутами при призначенні субсидії, в результаті чого така заборгованість не враховується.

За його словами, практики ж щодо відбирання квартир в українській практиці не було.

"Що стосується можливості втрати житла. У нас є Житловий кодекс, який забороняє змінювати договір житлового найму в разі, якщо у людини є заборгованість по житлу. Що стосується Цивільного кодексу, який передбачає майнову відповідальність у разі заборгованості по житлу, то у нас немає такої практики, щоб забирали житло через суд – хіба що по банківських кредитах", - зазначив Рева.

Нагадаємо, закон був прийнятий парламентом ще в 2017 році, а набрав чинності з 1 травня 2019 року.

Відзначається, що нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги. При цьому розмір пені має бути встановлено в договорі з постачальником. Пеня не може бути вище 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Тобто за рік штраф може скласти 3,65% від суми заборгованості, однак загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% суми боргу.

У доповнення до статті закону Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оприлюднило роз’яснення, згідно з яким «пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, яка утворюється з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг». Це говорить про те, що якщо в договорі з постачальником послуг немає пункту про можливість нарахування пені за заборгованість, то до боржника не мають право застосовувати штрафні санкції.

Тому адвокати радять людям уважно читати текст договору. Враховуючи, що переважна більшість споживачів укладала типові договори в автоматичному режимі, то текст документа можна знайти на сайті компанії-постачальника. У певних випадках пеня нараховуватися не буде. Зокрема, це стосується одержувачів субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

– Потрібно враховувати, що за законом пеня не буде нараховуватись, якщо борг утворився внаслідок затримок у фінансуванні субсидій з боку держави, – повідомив генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко. – Але ми профінансували субсидії вчасно і в повному обсязі. Проблем з фінансуванням у цьому опалювальному сезоні не було ніяких.

 

Джерело:
До списку новин