загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Харчування при небезпеці потрапляння пестицидів в організм. Поради лікаря

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Початок літа 2019 року запам'ятається в Україні тим, що в річку Рось перекинувся автомобіль, який перевозив пестициди. 

Якщо раніше українці й так боялися їсти надто ранні овочі та фрукти, то цього разу паніка посилилася.

При виникненні ризику зараження пестицидами важливо звести до мінімуму потрапляння шкідливих речовин в кров, посилити здатність організму знешкодити їх та мінімізувати наслідки.

Перші рекомедації такі:

  • •  Добре мийте всі овочі, ягоди та фрукти у проточній воді та вимочуйте їх 30 хв у воді.
  • •  Видаляйте верхні листочки з капусти, зрізайте прожилки на листках капусти, не використовуйте серцевину та верхівки, звідки росте бадилля.
  • •  Зрізайте верхню шкірку з овочів.
  • •  Відварюйте овочі. Багато шкідливих речовин при відварюванні розкладаються до нешкідливих; але і не переварюйте, готуйте до стану аль-денте (ледь хрусткого).

Особливо чутливими до дії токсичних речовин є діти та люди похилого віку, тому для них ці рекомендації є важливими.

Далі детально розповідаємо, що саме варто робити при небезпеці потрапляння пестицидів в організм.

ЯКІ ПРОДУКТИ ВАРТО ВЖИВАТИ

Вживайте продукти, що мають обволікальні властивості, це сповільнить всмоктування шкідливих речовин в кров. Це слизисті каші, зокрема, вівсяна, ячнева (перлова); розмочене та розмелене насіння льону.

Включіть в раціон продукти, які прискорюють біотрансформацію, тобто розкладання токсичних речовин на не токсичні та зменшують ризик негативних ефектів.

Оскільки основним органом детоксикаціїї є печінка, важливо вживати продукти, які стимулюють цю функцію.

До них належать легкозасвоювані білки, повільні вуглеводи, багаті клітковиною та вітаміни-антиоксиданти.

Білки, повільні вуглеводи та пектин

Джерелами повноцінних білків є яйця, риба, нежирні сорти м’яса та рослинний білок (пюре із сочевиці, гороху, нута).

Джерелами повільних вуглеводів є каші із цілого зерна, вівсяні висівки, морська капуста.

Особливо важливим є пектин – розчинна клітковина, яка в кишечнику виконує роль природнього сорбента, а також стимулює ріст корисної мікрофлори кишечника, яка є додатковим захистом від токсинів.

Джерелами пектину є чорна та червона смородина, пюре з вареного буряка, моркви та гарбуза, печені баклажани, болгарський перець та яблука, стиглі абрикоси.

Хрестоцвітні

Завдяки сполуці сульфорафану, яка утворюється при жуванні хрестоцвітих, а також індол-3-карбінолу, печінка краще справляється з детоксикацією.

ВітаміниДо хрестоцвітих належать всі сорти капусти (білокачанна, червонокачанна, цвітна, брюссельська, броколі, кольрабі), рукола, а також редька та редиска. Посилює утворення сульфорафану додвання гірчиці до страв з хрестоцвітих.

Виконують роль каталізаторів (регуляторів активності) ферментів. Особливо цінними є продукти, багаті вітамінами групи В та вітаміном С.

Вітамін В1 (входить до складу дуже важливого ферменту цитохрому Р450, який є ключовим в знешкодженні токсичних речовин). Джерелом цього вітаміну є печінка, пивні дріжджі (продаються в аптеці), горох, вівсяна, гречана та пшоняна крупи.

Важливими є вітаміни В6, В9 (фолієва кислота) та В12: вони допомагають біотрансформувати ксенобіотики (чужорідні речовини) та знижують ризик мутацій ДНК. Джерела: печінка, субпродукти, скумбрія, сардина, тріска, свіжий шпинат, кисломолочний сир.

Джерела вітаміну С: зелень петрушки, свіжа капуста, червоний болгарський перець, ягоди, особливо смородини, настій шипшини.

Жири

Обов’язково мають бути в раціоні, але не в надмірній кількості, оскільки багато токсичних речовин є жиророзчинними, що збільшує можливість їхнього надходження в організм.

Важливо вибирати джерела якісних жирів, зокрема таких, які містять холестерин(в перші та другі страви додавати сметану, вершки, вживати яйця, в яких жовтки залишаються рідкими). Холестерин є структурним елементом клітинних мембран і надає їм стійкості та запобігає проникненню ксенобіотиків всередину клітин та порушенню їхніх функцій.

А от використання поліненасичених жирів, особливо таких, які багаті омега-6 жирами, зокрема, соняшникової кукурудзяної олій, варто зменшити, оскільки надмір омега-6 посилює синтез речовин, які стимулюють запальні реакції в організмі, а також змінюють рецепторну функцію мембран клітин та роблять їх легкопроникними для токсичних речовин.

Тому перевагу варто надавати оліям, багатим мононенасиченими жирами,зокрема, оливковій, і додавати її в готові страви, не піддаючи термічній обробці.

Протизапальну дію мають омега-3 жири, це горіхи, насіння льону, водорості. В день достатньо 3-5 горіхів, 1-2 чайні ложки насіння льону (перед вживанням краще змолоти) та 1 повну виделку водоростей 2-3 рази в тиждень.

Напої

Пийте зелений чай, пряні трави (розмарин, м’ята, базилік і тд) та споживайте ягоди.

Катехіни зеленого чаю стимулюють активність ферменту супероксиддисмутази, яка інактивує найбільш агресивне пошкодження печінки внаслідок вільнорадикального окислення, що може мати місце при потраплянні токсичних речовин в організм.

Всі ягоди, особливо темні та дикоростучі, дуже багаті на антоціанідини. Це група флавоноїдів, які мають потужні профілактичні та лікувальні властивості, зменшують запалення. Робіть, наприклад, морси та споживайте хоча б склянку ягід в день.

Кава покращує роботу печінки, але краще орієнтуватися на "золоту середину" –1 чашечка зранку, яку бажано доповнити склянкою води.

Найкращим напоєм також є вода. Її можна підкислювати лимонним соком,  розім’ятими ягодами, нарізаними цитрусовими.

Воду потрібно пити після сну, протягом дня. Всі інши напої є лише додактовими і не замінюють воду. Хорошим орієнтиром у кількості випитої води є колір сечі – вона має бути світло-солом’ямного кольору.

ПРОДУКТИ, ЯКИХ ПОТРІБНО УНИКАТИ

Смаженої їжі: вона перевантажує печінку та погіршує знешкодження токсинів.

Сахарози та доданої фруктози, які сповільнюють процес детоксикації.

Тому замість смаження використовуйте відварювання, і зведіть до мінімуму всі види солодощів (солодкі напої, цукерки, випічку, печива і тд).

Сіль сприяє затримці рідини в організмі та погіршує виведення токсинів. Щоб їжа здавалася смачною, страви приправляйте пряними травами, яблучним та винним оцтом, лимонним соком.

Транс-жири змінюють структуру та функцію клітинних мембран. Джерелами транс-жирів є всі види маргаринів та випічка на них, крекери, вафлі, "легкі" масла, напівфабрикати (заморожені рибні та м’ясні бургери, піца і тд) тому їх потрібно виключити з раціону.

ПРИКЛАД ДЕННОГО МЕНЮ

Після пробудження – склянка ледь теплої води з декількома краплями соку лимона або яблучного оцту.

Сніданок

Яйце, зварене нам’яко

Каша вівсяна з вівсяними висівками, приправлена вершками та ягодами
Салат із вареного тертого буряка, з додаванням листочків петрушки та невеличкого суцвіття сирої броколі, приправлене оливковою олією

Настій із шипшини.

Обід

Борщ з буряка, моркви, капусти, картоплі та помідорів, приправлений часником,  25% сметаною, посипаний зеленню кропу

Каша гречана з вівсяними висівками.

Риба варена, приправлена лимонним соком

Пюре з ягід смородини, змішане з меленим насінням льону (насіння попередньо залити теплою водою і дати увібрати воду)

Чай зелений з лимоном

Вечеря

Пюре з вареної моркви, гарбуза, сочевиці та печеного болгарського перцю, заправлене оливковою олією. Салат із свіжої капусти.

Напій з цикорію

При потребі можливі перекуси. Це стосується дітей, людей похилого віку та ослаблених людей).

Перекуси – це не смажені горіхи, печені яблука, кисломолочний м’який сир з додаванням сметани та ягід, томатний несолоний сік (краще пюре з помідорів, приготоване у блендері).

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, засновниця центру здорового харчування "100 років"

 

Джерело:
До списку новин