загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мешканці можуть вимагати компенсацію за невиконані комунальні послуги: як це працює

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мешканці отримали механізм перерахунку за "комуналку". Експерти: без судів не обійдеться.

Українці, які проживають в багатоквартирних будинках, отримали можливість стягнути з управителя будинку гроші за ненадані або неякісні комунальні послуги – Кабмін своєю постановою №482 від 5 червня зрівняв кербудів в обов'язках з іншими постачальниками компослуг – тепла, води, електроенергії, газу, прибиральниками сміття. Експерти кажуть, що домогтися справедливості можна, але, якщо йдеться про великі суми, доведеться йти до суду.

Що прийняли

Нагадаємо, згідно із законом про реформу в сфері ЖКП, управителем може бути фізособа, яка має на це ліцензію, або, що на сьогодні набагато поширеніше – керуюча компанія (колишній ЖЕК). До обов'язків управителя входить: належне утримання будинку та прибудинкової території (прибирання в під'їздах і біля будинків, догляд за зеленими насадженнями), купівля електроенергії для освітлення місць загального користування та роботи ліфтів, поточний ремонт (даху, двері, вікна і т. д.). Цей документ доповнив постанову №1145, прийняту 27.12.2018 р і що стосується постачальників інших видів послуг (див. вище). Тепер незадоволені мешканці можуть стягнути свої кревні не тільки за теплу, а не гарячу воду з крана і холод взимку в квартирах, але і за брудні під'їзди і дах, що протікає. Але зате управитель має право залишити собі зекономлені кошти, якщо витрати на його послуги виявляться менше, ніж оплата за тарифами (вдалося купити дешевше лампочки до під'їздів або через дощі не витрачати воду на полив газонів).

Механізм

Як видно з нової постанови, для перерахунку оплати управителю мешканцям треба чинити так само, як і для вимоги перерахунку за інші види послуг. Насамперед, необхідно скласти акт-претензію встановленої форми (затверджений постановою №1145), яку підписують управитель і споживач (мешканець). Наприклад, в акті можуть зафіксувати, що в під'їзді тиждень не працює ліфт, тому оплата за його користування повинна бути зменшена. У разі, коли управитель не прийшов на перевірку або відмовляється підписувати акт-претензію, його можуть підписати не менше ніж двоє мешканців і передати під розпис управителю. Якщо претензія мешканців буде задоволена, гроші за невиконані послуги їм не повернуть на руки, а зарахують в рахунок оплати рахунків на утримання прибудинкової території наступного місяця. Відмову в задоволенні претензії можна оскаржити в суді.

Думка експертів

Фахівці в сфері житлокомгосподарства схвалюють постанову, але говорять, що на практиці реалізувати те, що в ній написано, буде непросто.

"Управителя зобов'язали пред'явити скаржникам документи про виконання управителем роботи: наряди, табелі робочого часу, зарплатні відомості, акти про списання матеріалів і т. д., як доказ, що робота виконана, – говорить експерт в сфері ЖКГ Андрій Никончук. – Але, як то кажуть, папір все стерпить. Вважаю, що мешканці загрузнуть у бюрократичному листуванні і махнуть рукою на свої вимоги щодо перерахунку, особливо якщо сума невелика. Відносини з управителем будуть зіпсовані, а домогтися серйозної компенсації навряд чи вийде без суду".

А ось юрист Володимир Столітній вважає, що якщо акт-претензія оформлений правильно, то до суду справа може й не дійти:

"Законом встановлено, що навіть у разі відмови з боку управителя визнати претензію її документування мешканцями має юридичну силу. Тобто суд зобов'язаний на підставі акта-претензії задовольнити позов про перерахунок оплати за послугу. Інша справа, що ця норма діє лише півроку і немає серйозної судової практики, щоб зрозуміти, як чинять судді в таких ситуаціях. Складніше буде домогтися виконання рішення суду, особливо якщо йдеться про великі суми. Наприклад, всі мешканці будинку (50-60 позивачів) зажадали перерахунку оплати за прибудинкову територію, це може бути 10 тис. грн і більше. Але якщо мешканці організовуються, то з часом управителі стануть виконувати свою роботу так, щоб на них не подали до суду". 

З 10 червня рахують пеню за компослуги

З 10 червня українцям почали нараховувати пеню за борги за компослуги, які утворилися після 1 травня. Тобто ті, хто досі не оплатив рахунки за квітень, будуть змушені заплатити за ними більше. Нагадаємо, за кожен день прострочення стягується штраф у розмірі 0,01% суми боргу, або 3,6% за рік, що більш ніж удвічі нижче річної інфляції. Надалі пеню нараховуватимуть, починаючи з 20-го числа наступного за звітним місяця. Тобто за рахунками за травень почне "капати" штраф з 21 червня. При цьому постачальник сам визначатиме розмір пені, а якщо держава не виплатила субсидію, яка покладена, пеню не нарахували. За підрахунками економіста Олександра Охріменка, при борзі у 2000 грн за місяць набіжить всього 6 грн. пені, за рік – майже 73 грн. Але якщо не платити по 2000 грн щомісяця цілий рік, то в підсумку пеня становитиме вже 470 грн при сумі основного боргу 24 тис. грн. Цікаво, що пеню не схвалив... міністр соцполітики Андрій Рева, який заявив:

"Я розумію, наскільки неприємно людям, що їм нараховуватимуть якусь пеню. Подивимося, як цей механізм діятиме".

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин