загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які технології можуть подовжити життя людині? Чи можна буде жити до 120 років?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Медичні технології стрімко розвиваються. Вчені все частіше заявляють про розробки, які можуть істотно продовжити людське життя – до 120 і більше. Які останні медичні технології довголіття зможуть використовувати  люди найближчим часом?

СТОВБУРОВІ КЛІТИНИ

Стовбурові клітини мають унікальну здатність: з їх допомогою можна створювати нові органи. Зараз вчені проводять дослідження в цій галузі, і вже домоглися результатів у «вирощуванні» деяких органів і їх частин. Наприклад, таким способом вже вдалося відтворити печінку, нирки, шкіру і рогівку ока.

У найближчому майбутньому «органи з пробірки» можуть стати реальністю для людей. Це допоможе впоратися з однією з головних проблем трансплантології – недоліком біоматеріалу. Ще одна перевага таких органів у тому, що імунна система не буде їх відторгати як чужорідний матеріал, тому що вони створюватимуться на основі стовбурових клітин самого пацієнта.

3D-БІОПРИНТІНГ

З початку XXI століття вчені досліджую можливість «друкувати» живу тканину. Цей процес можна порівняти з печаткою на офісному принтері, в якому замість чорнила використовуються живі клітини.

Вченим вже вдалося відтворити за допомогою 3D-принтера вушні раковини, клапани серця, трубки судин, ділянки шкіри і кісток, м’язи, жир і зв’язки. Тепер технологію відчувають на тварин, а в перспективі найближчого десятиліття – клінічні випробування на людях.

ТЕЛОМЕРИ

На думку деяких вчених, причина старіння полягає в тому, що в людському організмі повністю витрачаються теломери, а механізм їх відновлення поки що не виробився. Теломери – це ділянки на кінцях хромосом. Під час поділу клітин вони зменшуються, і коли теломери «витрачаються» повністю, клітина вмирає. Механізму вистачає на 50-70 поділів.

У 1984 році молекулярний біолог Керол Грейдер відкрила фермент теломеразу, який здатний оновлювати теломери. Зараз вчені проводять дослідження теломерази і прогнозують, що найближчим часом цей фермент зможе оновлювати деякі органи, а в подальшому, можливо, продовжувати життя всього організму. Це підтверджують експерименти, проведені на мишах: у тварин, яким вводили теломаразу, клітини печінки оновлювалися значно краще.

ЕПІГЕНЕТИКА

Це порівняно молода наука. Першу Нобелівську премію в цій галузі отримали американські вчені в 2006 році.

Епігенетика відкриває нові закономірності в питанні прояву генетичних властивостей. Раніше вчені були впевнені, що вся генетична інформація передається людині в ланцюжку ДНК. Але біологи не знали, що одні гени проявляються під впливом зовнішніх факторів, а інші залишаються в прихованому, «неробочому» стані. Активність генів залежить від того, які «хімічні мітки» (модифікації цих генів) нам передали батьки.

Протягом життя у людини час від часу активізуються то одні, то інші гени. І це «включення» генів відбувається за суворої схемою: в певному віці у людини повинен бути активний певний набір генів.

Важливість епігенетики в тому, що тепер вчені зможуть передбачати серйозну хворобу того чи іншого органу. Для цього треба буде взяти зразок тканини і виявити його епігенетичний вік. Якщо з органом щось не в порядку, то епігенетичний код покаже, що його вік значно відрізняється від віку людини в більшу сторону. Такі аналізи дозволять попередити розвиток серйозних захворювань.

 

Джерело:
До списку новин