загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тарифи на газ були незаконні. Що означає рішення апеляційного суду для споживачів?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Суд визнав завищеними й необгрунтованими ціни на блакитне паливо за два з половиною роки.

Пригадайте, скільки ви платили за газ із травня 2016-го по жовтень 2018 року. Кажете, надто багато? От і суд так вважає. Людей ошукали — тож вони мають право на компенсацію. Йдеться про тисячі гривень кожному!

Днями Шостий апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення першої інстанції про скасування встановленої ціни на блакитне паливо. Йдеться про рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, що у березні цього року визнав протиправною та нечинною постанову Кабміну №315, якою встановлювався порядок формування ціни на природний газ для потреб населення.

— Постанова Кабміну №315 передбачала встановлення з 1 травня 2016 року єдиної ціни на газ для всіх категорій населення — 6879 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ), — розповідає експерт “Публічного аудиту” Тарас Галайда. — До того часу для домогосподарств, які споживали менш ніж 1200 кубометрів за опалювальний сезон, існувала соціальна норма в розмірі 3600 гривень за тисячу кубометрів. Але постанова №315 її скасувала.

Крім того, якщо до 1 травня 2016 року підприємства теплокомуненерго, які постачали населенню тепло і гарячу воду, закуповували газ у держави по 3004 гривні за кубічний метр, то опісля їм продавали блакитне паливо по 6879 гривень за тисячу кубічних метрів. Це потягнуло зростання вартості опалення та гарячої води для побутових споживачів.

— Чому суд визнав нечинною постанову №315?

— У ході судового розгляду з’ясувалося, що не було жодного економічного обгрунтування для підвищення цін на газ у 2016 році, — каже ексміністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

— Що означають ці судові рішення для споживачів?

— У них чітко прописано, що споживачі послуг мають право на здійснення перерахунку нарахованих послуг за весь час дії постанови, тобто за 2,5 року. Бо людей, по суті, ошукали. Їхнє право на компенсацію — незаперечне.

Також суди визнали несправедливим підвищення цін на газ для теплокомуненерго. Наступний крок — скасування тарифів на тепло і гарячу воду для населення за цей час.

— Можливо, мільйонам споживачів, котрі сплатили надміру за комунальні послуги, автоматично перерахують платіжки?

Т. Галайда:

— Автоматичний перерахунок може бути проведений централізовано, але для цього потрібні відповідна постанова Кабміну, підтримка Верховної Ради та глави держави. А головне — політична воля влади.

— Але споживачі хоч завтра можуть брати рішення судів у цій справі й звертатися у свої газзбути із заявою про перерахунок, — пояснює юрист Олександр Трохимець.

 Леся Ясинчук

 

Джерело:
До списку новин