загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Оформили кредит на загублений паспорт": як заблокувати втрачені документи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Потрібно відразу писати заяву до поліції, радить юрист.

Загубив паспорт, а через місяць банк вимагає заплатити за кредитом. Шахраї полюють за паспортами-книжечками. Такий документ дуже просто підробити – він ніяк не захищений, а фотографію легко переклеїти. Цим і користуються шахраї. Вклеїв свої фото до паспорта, і отримав кредит.

Що робити при втраті або крадіжці документів?

Загубив паспорт – чекай кредит

Так сталося з Олександром (ім'я змінено, – прим. Ред). Влітку минулого року він загубив паспорт на вокзалі. Через деякий час хлопець почав отримувати листи від банку з нагадуванням про кредит, якого не брав.

Виявилося, його паспортом скористався шахрай. Він обережно відклеїв фотографію власника документа і вклеїв дві свої – на першій і третій сторінці. З "новим" паспортом він пішов до податкової інспекції оформляти Ідентифікаційний номер платника податків (ІПН). І у нього це вийшло.

"Співробітник фіскальної служби в пред'явленому йому паспорті ознак підробки не виявив і видав картку платника податків", -йдеться в судовому реєстрі.

З паспортом та ІПН шахрай пішов до відділення одного з банків. Там теж не помітили підробки і оформили йому кредитну картку з лімітом на 25 тис. грн. Того ж дня аферист зняв з неї 15 тис. грн.

Цього могло і не статися, якби Олександр "анулював свій паспорт".

Проте, ситуація вирішилася – шахрая затримали. Суд виніс рішення – один рік обмеження волі та ще два роки випробувального терміну. 15 тисяч гривень аферист має повернути до банку і ще 7536 – заплатити до держбюджету як процесуальні витрати.

Юрист Ольга Короп в таких випадках радить запитувати у банку копії документів, що підтверджують видачу кредиту, а також з'ясувати всі обставини: дату, час і дані рахунку.

"З отриманими даними від банку треба відразу звертатися до поліції. Правоохоронці зареєструють заяву в Реєстрі досудових розслідувань і видадуть виписку. До банку теж потрібно написати заяву і прикласти до нього виписку з реєстру", – розповідає правозахисниця.

Як "заблокувати" загублені документи

Якщо паспорт украли, потрібно писати заяву до поліції. Після цього людині видадуть виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань про викрадення паспорта. Ця довідка потрібна буде, щоб документ визнали недійсним.

"Заявити про крадіжку документа потрібно негайно. Державна міграційна служба повинна зафіксувати, що документ тепер недійсний. В іншому випадку ним можуть скористатися шахраї", – зазначає юрист Ольга Карп.

У разі втрати жодних довідок не треба. При відновленні старий документ стане недійсним, і інформація про це вноситься до Реєстру недійсних документів. Потрібно просто написати заяву до підрозділу Державної міграційної служби або Центру надання адміністративних послуг.

З собою треба мати такі документи:

  • •  Заява про втрату або крадіжку паспорта, в якому треба вказати місце, час і обставини втрати або крадіжки паспорта.
  • •  Виписка з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі крадіжки);
  • •  Свідоцтво про народження, про шлюб (розірвання шлюбу);
  • •  Квитанція, що підтверджує сплату адмінзбору або оригінал документа про звільнення від його сплати;
  • •  Довідка про місце реєстрації;
  • •  Квитанція про сплату держмита або документ про звільнення від його сплати.

Важливо зазначити, що новий паспорт буде у формі ID-картки і за нього треба буде заплатити 345 грн.

А ось номер картки платника податків не змінюється. Він залишається на все життя, а відновити можна тільки саму довідку про її отримання. Тому при втраті або пошкодженні картки в податковій видадуть дублікат. Для цього треба написати заяву до Фіскальної служби за місцем прописки або за місцем отримання доходів про видачу дубліката документа. До слова, на картці так і стоятиме позначка "дублікат".

Для повторного отримання картки треба пред'явити паспорт. Видача дубліката може зайняти до п'яти днів.

Віталій Андронік

 

Джерело:
До списку новин