загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Повідомлення про скасування нічних тарифів на електрику спростували

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нічна економія: кому вигідні «зонні» тарифи на електроенергію.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, спростувала повідомлення деяких ЗМІ про те, що з 1 липня в Україні скасовуються нічні тарифи на електроенергію для побутових споживачів. Про це повідомляє пресслужба НКРЕКП на своїй сторінці в соцмережі.   

Тарифи на електроенергію для побутових споживачів (населення), диференційовані за періодами часу, діють і після 1 липня 2019 року, йдеться у повідомленні. Відпуск електричної енергії населенню здійснюється за тарифами, встановленими постановою НКРЕКП від 26 лютого 2015 року № 220, додали в комісії.

Сам по собі так званий зонний прилад обліку не призводить до економії електроенергії, але встановлення багатотарифних приладів обліку та перехід на розрахунки за спожиту електроенергію за тарифами, які диференційовані за періодами часу, дозволяє споживачам заощаджувати, споживаючи найбільше електричної енергії у період доби, в який діє найменший тарифний коефіцієнт.

«Зонний» облік буде вигідним для споживача, якщо більшістю електроприладів він користується вночі. Або можна перенести на нічний час роботу електроприладів великої потужності – кондиціонера, бойлера, тепловентилятора, теплої підлоги, електроопалення тощо.

– Вже третій рік поспіль ми встановлюємо лічильники, які можуть здійснювати «зонний» облік – для споживачів таке встановлення безкоштовне, – пояснила Алла Ліхачова.– Крім того, це лічильники з дистанційною передачею даних. Саме за ними, зважаючи на реформування ринку електричної енергії, майбутнє. Адже це завжди точна і вчасна передача показів електричної енергії, а отже формування квитанцій з фактичними даними щодо кількості спожитої електроенергії. Тобто лічильник сам передає в енергокомпанію обсяг спожитої електроенергії, дозволяє швидше реагувати на пошкодження тощо.

Якщо споживач хоче перейти на «зонний» тариф, йому необхідно:

 1. Визначитися з вигідним тарифом: дво- чи тризонним.

 2. Подати до районного відділення електропостачання письмову заяву про встановлення багатотарифного лічильника електричної енергії, якщо такий ще не встановлений. 

 3. Укласти договір на виконання робіт з облаштування зонного обліку електричної енергії та сплатити відповідну суму коштів на рахунок компанії. Орієнтовна вартість приладу зі встановленням – дві тисячі гривень (такою буде вартість у разі, якщо у вас до цього не було «зонного» лічильника). Багатотарифний прилад обліку можна придбати і самостійно, попередньо ознайомившись з рекомендаціями щодо технічних характеристик лічильників.

Зважаючи на вартість «зонного» приладу обліку, робіт з його облаштування та враховуючи споживання електроенергії кожним окремим абонентом, можна сказати, що окупність такого електролічильника залежить від кількості спожитої електроенергії і, зокрема, якщо йдеться про двозонний тариф, її споживання в нічну пору доби. За розрахунками НКРЕКП термін окупності приладу в побутових споживачів становить у середньому від 10 до 18 місяців.

Наша довідка

Відповідно до Порядку застосування тарифів на електроенергію, затвердженого постановою НКРЕКП від 13.06.2017, розрахунки населення за спожиту електроенергію здійснюються за такими тарифними коефіцієнтами:

За двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

• 0,5 тарифу з 23 до 7-ї години;

• повний тариф у інші години доби.

За тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

• 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8 до 11-ї години і з 20 до 22-ї години);

• повний тариф у напівпіковий період (з 7 до 8-ї години, з 11 до 20-ї години, з 22 до 23-ї години);

• 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23 до 7-ї години).

Отож, з двозонним тарифом ви будете економити в будь-якому разі, адже максимальна ціна за 1 кВт/год дорівнює звичайному тарифу, за яким ви нині сплачуєте.

Обираючи тризонний тариф, варто врахувати – у пікові години (з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00) потрібно сплачувати на 50% більше від звичайного тарифу. Тому потрібно впевнитися, що в пікові години електроенергія вам знадобиться у незначних обсягах.

 

Джерело:
До списку новин