загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні з'явилися сімейні радники: де отримати допомогу в разі домашнього насильства

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З'явилися посередники між жертвами домашнього насильства і владою.

В Україні впроваджують новий проект, учасники якого по-новому спробують боротися з різними сімейними негараздами – будь то домашнє насильство чи невиплата аліментів. Під патронатом Міністерства юстиції в Харкові та Луцьку почали працювати сімейні радники – волонтери, які виконують роль посередників між жертвою насильства і органами влади. У Мін'юсті наголошують, що таким чином хочуть зруйнувати стереотип, що звернення до влади нічим не допомагає. При цьому сподіваються, що посередники нового формату змінять ситуацію на краще.

Для таких радників організовують спеціальні тренінги, на яких навчають азів нового ремесла. А до їх завдання входить спілкування з жертвами, посередництво межу постраждалим і владою, а також розробка алгоритму захисту. Наприклад, радники допоможуть домогтися виплати аліментів або захиститися від домашніх побоїв в правовому полі.

Однією з причин для введення громадського посередництва в Мін'юсті називають нерайдужну статистику – з мільйона постраждалих від домашнього насильства до поліції звертаються лише 100 тисяч осіб, тобто лише кожен десятий.

"При цьому 90% жертв мовчать", – резюмують у відомстві.

Попиту наразі немає

"Сьогодні" поспілкувалися з кількома радниками. Вони співпрацюють з центрами безоплатної правової допомоги, куди може звернутися кожен громадянин. 40-річний Віктор Вальчук з Луцька розповідає, що довгий час працював правоохоронцем, тому ситуації, пов'язані з насильством в родинах, йому добре знайомі.

"Я приєднався до цієї ініціативи, оскільки з 2004 року є громадським діячем і знаю, що сама поліція часто відмовляється приймати заяви про вчинення насильства. У кожному третьому випадку правоохоронці починають висловлювати свої судження, мовляв, заяви писати не треба, все вирішиться само собою (копи парирують, що зачищають лави від таких співробітників. – Авт.), – каже Віктор Вальчук. – Але сімейний радник – це не чиновник і не правоохоронець, це звичайна людина, яка є свого роду посередником. Мої нинішні завдання – допомагати вирішувати ситуації, пов'язані з домашнім насильством, з виплатою аліментів. Звісно, я готовий допомагати і дітям. Вони також зможуть звернутися до мене за допомогою, використовуючи або соцмережі, або месенджери".

На Харківщині з початку місяця серед таких радників працює 44-річна Ольга Олефір, яка пішла в сімейні радники після того як її близька подруга стала жертвою і фізичного, і економічного домашнього насильства. Ольга за освітою – викладач початкових класів, але працює ріелтором.

"Скажу чесно – про нас ще мало хто з громадян знає, тому до мене ще ніхто не звертався. Але я запланувала, що всі ситуації, які курируватиму, обов'язково відстежуватиму і в майбутньому. Щоб потім проаналізувати те, що саме допомогло розв’язати проблему". 

Допомога. За статистикою лише кожна десята жертва насильства йде до поліції.

Досвід: рятували дружину гравця

Ми розшукали українку, яка стала однією з перших сімейних радниць в Україні – під час запуску пілотного проекту в жовтні минулого року.

"Ще до участі в проекті я чотири роки допомагала людям, постраждалим від насильства, – каже сімейний радник Наталя Боженко. – Допомагали отримувати аліменти, захищали права дітей. Серед тих, хто до нас звертався, була, наприклад, дружина відомого футболіста. Вона дуже довго страждала від насильства з боку чоловіка і не знала, куди звернутися. Дізнавшись про її ситуацію, я сама написала їй в соцмережі, запропонувала допомогу. Потім направила її до центру правової допомоги, де її проконсультували і склали алгоритм дій. Обстановка була складною. Чоловік не тільки бив її, але і виливав гарячий борщ на голову, фотографував її в напівоголеному вигляді. Коли вона почала боротися за свої права, то футболіст пообіцяв переписати на неї квартиру, але в підсумку обдурив... Ми досі спілкуємося з цією жінкою, зараз вона психологічно намагається прийти в себе". 

Наталя Боженко додає, що до неї звернулася ще одна жінка зі скаргою на чоловіка.

"Вона мені зателефонувала і розповіла, що чоловік виганяє її з дому, викидає при цьому всі її речі. Я її одразу ж направила до центру правової допомоги, організувала допомогу психолога. Після цього два тижні я контролювала її ситуацію і в разі потреби підказувала, до якого фахівця потрібно звернутися".

Наталя зізнається, що свого часу сама стала жертвою економічного насильства з боку чоловіка.

"Колишній чоловік одного разу поміняв замки, я навіть не могла забрати ні документів, ні своїх речей, ні дитячих. Довелося починати життя з нуля".

Ігор Сєров

 

Джерело:
До списку новин