загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як і де можуть підзаробити пенсіонери: огляд професій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Додатково до пенсії реально заробити від 2000 до 5000 грн.

В Україні налічується 11,5 млн. пенсіонерів, з яких понад 80 % тих, хто вийшов на заслужений відпочинок по досягненню пенсійного віку. Мінімальна пенсія в Україні становить 1564 грн. У сьогоднішніх реаліях ця сума мізерно мала і пенсіонери намагаються заробити додатково до пенсії пару тисяч гривень. Згідно зі статистикою Міністерства соціальної політики, близько 2,5 млн. пенсіонерів в Україні працюють офіційно. Де і як знайти підробіток пенсіонерам, на яку суму можна розраховувати?

Що треба знати працюючим пенсіонерам: норми законодавства

Багато кому з пенсіонерів лячно влаштовуватись на роботу офіційно, оскільки існує думка, що доведеться обирати між пенсією і зарплатою. Подібне позбавлене законодавчого обґрунтування, а чутки активно поширювалися у минулому році. У Мінсоцполітики заспокоюють: пенсійна реформа не передбачає необхідність вибору між пенсією і роботою, навпаки, покликана припинити дискримінацію працюючих пенсіонерів.

Згідно ЗУ “Про пенсійне забезпечення” і ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, працюючий пенсіонер не втрачає пенсію за вислугу років. Кожні два роки пенсії індексують. Пенсіонер може працювати також на “себе” і заробити додатковий стаж. Для цього необхідно оформити ФОП і тоді в пенсійний фонд відраховуватимуться податки. Відповідно, раз у два роки пенсіонеру додається стаж підприємця. Але не всім така схема подобається, адже пенсіонер може позбутися субсидії, що не завжди економічно виправдано.

Ким можуть працювати люди пенсійного віку: топ-10 професій

Для жінок-пенсіонерок реально знайти роботу: нянями, вахтерками, гардеробницями, швачками, промоутерами, в Call-центрі, кондуктором, хатньою робітницею. Чоловіки можуть влаштуватися: водіями, швейцарами, охоронцями, кур’єрами.

  1. 1. Няня

Пенсіонерам цілком довіряють дітей садового віку і учнів молодшої школи. Серед обов’язків няні: прогулянки, відвідування гуртків та секцій, контроль за виконанням домашніх завдань. Можливо дитині необхідно зварити/підігріти їжу. Охоче візьмуть на роботу няню з педагогічною або медичною освітою, яка мешкає неподалік. В такій роботі маса позитивного, але є й негативні моменти. Так, за надто активними дітьми необхідне ретельне спостереження. Заробіток нянь: у залежності від кількості відпрацьованого часу. Можна заробити від 5000 грн.

2. Водій

Ідеальна, високооплачувана професія для чоловіка на пенсії, не вимагає спеціальних знань, тільки водійський стаж і посвідчення. Реально влаштуватися в службу таксі або на підприємство, де авто нададуть. За наявності особистого транспорту, займаються приватними перевезеннями. Бажано оформити ФОП, оскільки можуть оштрафувати. Заробити водій може непогано.

3. Промоутер

Загалом універсальна вакансія як для жінок, так і для чоловіків. Витратний матеріал у вигляді листівок, календарів та іншої друкованої продукції пенсіонери роздають біля виходів із метро, супермаркетів і торгових центрів. Спритних пенсіонерів зобов’язують попрацювати паралельно продавцями-консультантами, наприклад, розповісти про товар і навіть прийняти замовлення. Оскільки активність людей буває в годину пік, то доведеться працювати не більше 4-х годин. Оплачують погодинно. З мінусів: промоутерів зазвичай контролюють, можуть не заплатити, якщо людина пішла з роботи раніше або роздавала по декілька листівок в одні руки. Працюючи постійно, реально заробити до пенсії близько 3 тис. грн.

4. Вахтер, консьєрж, охоронець

Пенсіонерів готові найняти до навчальних закладів, дитячих садочків, ОСББ, торгових центрів, автостоянок тощо. Робота вимагає постійної присутності, піти з робочого місця можна лише до вбиральні. А ось займатися у вільний час можна чимось корисним: читанням, в’язанням, вишиванням. Іноді вахтер має прибирати хол. Охоронцю територій дещо складніше, в нічний час вимагають обходити “володіння”, що для пенсіонерів може бути непосильним. Графік роботи стандартний для охоронців – доба через три або два через два. Вахтеру постійно треба відмахуватися від “зальотних” відвідувачів, а іноді відкривати вночі двері мешканцям. Основна умова для шукачів таких професій – відсутність шкідливих звичок, зокрема зловживання алкоголем. За роботу платять досить непогано: від 5000 грн.

5. Хатня робітниця

Підходить лише фізично міцним жінкам, адже необхідно займатися прибиранням і приготуванням їжі, прати/прасувати, доглядати за домашніми тваринами, робити покупки і, можливо, доглядати за дітьми. Великий “плюс” – працювати можна декілька разів на тиждень або щодня, але по 2-3 години. На роботу бнаймають переважно молодих пенсіонерів до 60-63 років. Розцінки різні, за одноразове прибирання квартири платять від 250 грн.

6. Репетитор

Знову універсальна професія для жінок і чоловіків. Підходить для колишніх педагогів або з досвідом роботи в певній сфері. Особливо цінуються викладачі зі зв’язками у ВУЗах. Оплата: в залежності від предмета, але не менше 100 грн./година. Репетитор може працювати на своїй території, реально побудувати графік “під себе” і поєднувати роботу з особистим життям. Серед мінусів: нервове перенапруження, оскільки учні трапляються різні і необхідно шукати до них підхід, добирати методику викладання.

7. Кур’єр

Робота для молодих пенсіонерів, які здатні багато рухатися. В день у кур’єра буває до 10 завдань, і часто в різних районах міста. Тому багато пересуваються пішки або громадським транспортом. Буває, що треба нести щось більше, ніж кореспонденцію. Кур’єри зазвичай працюють щодня, але зарплата в них середня, без захмарних сум.

8. Кондуктор

У тролейбусно-автобусних парках завжди не вистачає кондукторів, тому знайти роботу не важко. Водночас витримати зміну на ногах за силу не кожному. До того ж робота кондуктора досить нервова, адже в громадському транспорті маса неадекватних, скандальних пасажирів. Оплата праці у кондукторів маленька, тому перш ніж погоджуватися, треба зважити всі “за” і “проти”.

9. Білетер, гардеробник, швейцар

Білетери повинні бути уважними, відповідальними і ввічливими. Сама по собі робота дуже легка, часто декілька годин в день. “Мінус” – у разі роботи на вулиці, можна застудитися або заробити сонячний удар. Платять білетеру небагато, можна розраховувати на мінімальну зарплату – близько 3000 грн.

Гардеробник – більш приємна, не “пильна” робота, жодної відповідальності за речі. Працює гардеробник лише якщо є сеанси, але і платять відповідно – мінімально. Гардеробники та білетери можуть провести на сеанс знайомих, дивитися вистави самому. Якщо наплив людей великий, то пенсіонерові може бути важко фізично. Оплата праці, як і билетеру – 3000-3500 грн. Нерідко білетери поєднують свою роботу з роботою гардеробника, і навпаки.

Швейцаром можуть працювати виключно доглянуті і акуратні чоловіки, з грамотною мовою, елементарними знаннями етикету. Але, вистояти на ногах із правильною поставою цілий день, – складно. Нерідко швейцари працюють на вулиці, тому взимку їм у лівреї холодно, а влітку спекотно. Оплачують роботу швейцарів досить добре – мінімум 5000 грн.

10. Прибиральник, двірник

Працювати прибиральником дуже непросто, потрібно проводити сухе та вологе прибирання всіх приміщень, у тому числі і туалетів, виносити сміття, доглядати за меблями і кімнатними рослинами. А приміщень може бути не два-три, а з десяток. Переваги такої роботи є скрізь. Наприклад, у закладах громадського харчування або супермаркетах можна розжитися продуктами, деякі безкоштовно годують і допомагають із транспортом. Платять прибиральникам по-різному, в залежності від кількості приміщень, але не менше мінімальної зарплати.

Працювати двірниками здатні не всі пенсіонери, адже праця – каторжна. Двірники чистять вулиці від листя, снігу, сміття різного походження з 6 години ранку, особливо важко прибирати біля сміттєвих контейнерів, які часто переповнені.

 

Джерело:
До списку новин