загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як регулюють діяльність магів, ворожок і цілителів в Україні і в Європі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди завжди хочуть вірити в диво, а значить, завжди знайдуться ті, хто готовий це саме диво їм запропонувати. Природно, не безоплатно. Однак нерідко очікування дива може обернутися тяжкими наслідками для гаманця або здоров’я людини. Як закон реагує на сумнівні дії магів і чарівників в Європі і в Україні?

ПОЗА ЗАКОНОМ. Ще в серпні 2018 року український уряд скасував видачу спеціальних ліцензій на заняття цілительством і народною медициною. Нагадаємо, такі ліцензії видавали з 2001 року, а в 2013 році знахарів і чаклунів в Україні почали штрафувати за роботу без дозволу. Ліцензія видавалася на п’ять років і коштувала 3723 гривні (близько 400 доларів). Отримати її можна було в Комітеті з питань народної і нетрадиційної медицини при Міністерстві охорони здоров’я. Передбачалося, що цілитель буде працювати під контролем лікаря і «в установленому порядку».

Проте врешті-решт в МОЗ вирішили, що наявність «папірця» зовсім не гарантує безпечного і якісного лікування. Тому ліцензії вирішили скасувати. А слідом за ними, в квітні 2019 року, і сам Комітет з нетрадиційної медицини реорганізували в якесь держпідприємство «Укрмеддіяльність».

ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ. Практично всі експерти позитивно оцінили скасування ліцензування «чарівників від медицини». Тим більше що така практика цілком відповідає європейським нормам. Незважаючи на те, що в Євросоюзі немає єдиної системи охорони здоров’я, нетрадиційна медицина у всіх країнах співтовариства перебуває під жорстким контролем.

У травні 2011 року вступила в силу директива ЄС, яка дозволила продавати в аптеках тільки ті трави і екстракти з них, які пройшли експертизу і використовувалися на території Євросоюзу впродовж останніх 30 років. Таким чином, Європа поставила заслін на шляху потоку сумнівних препаратів з Індії та Китаю, котрі масово використовуються нетрадиційними медиками.

НЕ ЗАБОРОНИЛИ. У той же час і. о. голови МОЗ Уляна Супрун зазначила, що скасування ліцензій не означає, що цілителі більше не зможуть займатися своїм бізнесом в Україні. За великим рахунком, для них майже нічого не змінилося – особливо якщо врахувати, що більшість з них і раніше працювали без ліцензії. Наприклад, в 2017 році комітет МОЗ видав всього 30 дозволів на чаклунство, тоді як кількість магів, знахарів і цілителів в країні обчислюється сотнями.

Крім того, в медичних ЗВО продовжують працювати кафедри гомеопатії, біоенергоінформаційної медицини та інших сумнівних дисциплін (приклад – ТУТ). А такі чудові спеціальності, як «астрологи і ворожки», «астрологи» і «ворожки і хіроманти» з 2008 року включені до державного класифікатора професій. Чарівники числяться в розділі «Працівники сфери торгівлі та послуг» з поміткою, що їх ремесло не вимагає спеціальної освіти.

Як регулюють діяльність магів, ворожок і цілителів в Україні і в Європі

ЧАРІВНИЦТВО В ЄС. Втім, і на Заході «магічні послуги» вже давно не вважаються злочином. Тільки в Північній Ірландії як і раніше діє Закон про чаклунство 1735 року, що передбачає покарання за прояв магічних здібностей, а й там він ні разу не застосовувався.

Діяльність астрологів, магів і спіритів в країнах ЄС і Великобританії прирівняна або до релігійних послуг, або до сфери розваг, і регулюється відповідним чином. Наприклад, в Румунії парапсихологів, ворожок і відьом у 2011 році визнали приватними підприємцями і зобов’язали платити податок на прибуток, виписувати чеки і вести бухгалтерські книги.

У той же час, в більшості європейських країн чаклунам заборонено вести свою діяльність і заробляти гроші обманним шляхом (крім як з метою розваги). В іншому випадку їм загрожує покарання за шахрайство і недобросовісну торгівлю.

ПОТРІБЕН КОНТРОЛЬ. В Україні теж робилися спроби регулювання «ринку магічних послуг». Наприклад, Закон «Про телебачення і радіомовлення» забороняє ворожкам і цілителям рекламувати свої послуги в теле- і радіоефірі. Більш того, відповідно до Закону «Про рекламу», заборонена взагалі будь-яка реклама ворожіння. Однак чіткого визначення, що таке «ворожіння», в законі немає. Чим і користуються «майстри чорної і білої магії», які тепер з’являються в студіях телеканалів в якості «психологів» та «біоенергетиків». При цьому довести факт шахрайства досить складно. Якщо вуличні «ворожки» час від часу потрапляють на лаву підсудних, то статусні «маги», навіть якщо їх діяльність призводить до серйозних наслідків, зазвичай залишаються безкарними.

 

Джерело:
До списку новин