загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Звідки береться газ в оселях українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Який шлях долає природний газ перед тим, як перетворитися в маленьку корону блакитного полум'я на конфорках наших кухонних плит, - розповідають фахівці «Укргазвидобування».

Для українців використання газу для приготування їжі чи обігріву житла – звична справа. Воно й не дивно, адже в державі газифіковано близько 13 мільйонів квартир та приватних будинків. В цілому українці використовують приблизно 16 мільярдів кубометрів газу на рік, якщо враховувати потреби шкіл, лікарень та інших бюджетних установ. А хто ж піднімає газ на поверхню і постачає його в наші будинки та з яких етапів складається виробництво газу? Про це розповідаємо в нашому матеріалі зі спецпроекту "Газ – енергія України".

Український газ проходить великий шлях від родовища до домівок українських родин. Починається все з пошуку покладів у вітчизняних надрах. Для цього проводять сейсморозвідку – зондування земної кори. Процес нагадує процедуру УЗД, тільки сканують не тіло людини, а надра, в яких залягають природні копалини. Для цього на полі розкидають кабелі з датчиками. А потім за допомогою спеціалізованих машин створюють вібрацію на поверхні землі – буквально б'ють по ній, утворюючи міні-землетрус. Датчики отримують інформацію, а професіонали – її аналізують.

"На родовищі і сусідніх територіях проводяться сейсмічні 3Д-роботи. Прилеглі території до родовища визнані фахівцями "Укргазвидобування" як перспективні для дорозвідки і відкриття нових покладів", – зазначає Григорій Кашуба, начальник департаменту з питань геофізики найбільшої української газодобувної компанії "Укргазвидобування".

Наступний етап – ґрунтуючись на отриманій геологічній інформації необхідно пробурити свердловину, яка може сягати більше 6-ти кілометрів вглиб. Щоб прискорити цей процес, компанія "Укргазвидобування" ще в 2018 році законтрактувала десятки сучасних бурових верстатів. Нові бурові верстати в комплексі з якісної геологорозвідкою і інтерпретацією геологічних даних – основна запорука високоефективного видобутку вуглеводнів з вітчизняних надр.

"Свердловина розпочата бурінням 1 травня 2019 року, планується до передачі в грудні 2019-го року", – наводить приклад успішної роботи на об’єкті начальник відділення бурових робіт "Укргазвидобування" Михайло Шеремета.

Такі показники буріння дозволяють досягати мети вдвічі швидше, ніж на старому обладнанні.

Після того як свердловину пробурили, її облаштовують, підключають до промислового газопроводу і перші кубометри газу починають підніматися на поверхню під чуйним контролем операторів з видобутку газу.

Наступним етапом є очищення і підготовка видобутого газу. В ході підйому зі свердловини газовий потік захоплює воду та інші речовини, механічні частинки. Від всіх непотрібних домішок газ позбавляють в ході сепарації і осушення на установках комплексної підготовки газу (УКПГ). Так само необхідно провести процес одоризації, адже газ в своєму первісному вигляді не має запаху. Так, введення в потік газу одоранту, що додає специфічний запах, який легко вирізняється, – ще один з етапів переробки. І тільки після цього газ потрапляє в магістральний газопровід, потім на обласні та районні розподільні мережі і нарешті до будинків українців.

Користуючись газом, видобутим з українських надр, кожен з нас може вплинути на енергонезалежність країни. Для цього є програми енергоефективності, які дозволяють зменшити споживання газу і не при цьому не замерзнути холодною зимою.

Так, програма "Доступне тепло" від Групи Нафтогаз, дозволяє замінити опалювальне обладнання в квартирах і будинках громадян на сучасне, більш економне. Адже неефективні системи опалення – це підвищене споживання газу і великі рахунки для споживачів.

 

Джерело:
До списку новин