загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тисячі українців можуть залишитися без пенсій через спецслужбу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні запрацює спеціальна служба з контролю соціальних виплат.

Нова служба визначить правомірність виплат, які громадяни отримують від держави.

Частина українців може залишитися без соціальних виплат і пенсій.

Зовсім скоро в країні запрацює спецслужба, у якої буде доступ до всіх можливих відомчих баз: відкриті банківські рахунки і залишки по ним, інформація про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової та ін.

Саме це служба і визначить, наскільки правомірно та чи інша людина отримує виплати від держави. А чиновникам, причетним до схем, буде загрожувати кримінальна відповідальність.

Планується, що масова верифікація торкнеться всіх, хто отримує грошову допомогу від держави: субсидіантів, матерів-одиначок, чорнобильців та інших пільговиків. У тому числі перевірять і правильність нарахування пенсій.

Нова служба буде працювати у багатьох сферах, пов’язаних із соціальними виплатами. Але перевіряти будуть не тільки одержувачів, а й функціонерів. Тобто тих, хто нараховує або тих, хто знаходиться в змові з злочинними угрупованнями в частині отримання неправомірних виплат.

Є багато випадків , коли пенсіонер помер, а хтось ще 5-10 років отримує на підроблену карту пенсіонера виплати. Є випадки, коли отримують пенсії за втраченим пенсіонером паспортом, і багато іншого.

“Тому ми повинні поставити дуже жорстку перешкоду, щоб шахраї не користувалися нашими грошима. Адже в будь-якій фінансовій установі, будь то Пенсійний фонд, Фонд державного страхування, центр зайнятості, реєстр комунальних субсидій або реєстр матерів-одиначок, є помилки і є шахрайство “, – пояснила кандидат на посаду голови парламентського Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Галина Третьякова.

Вона також підкреслила, що сумлінним одержувачам допомоги боятися нічого. На їх виплати ці перевірки жодним чином не вплинуть.

Спеціальну службу створять в рамках закону про верифікації. "Цей закон в нашому комітеті буде стояти як один з пріоритетних, який має бути розглянутий до 31 грудня цього року. Саме він і передбачає створення спеціального органу. Це може бути департамент в Мінфіні або ми його зробимо на базі служби фінансових розслідувань, яка також повинна бути створена за нашу каденцію. за великим рахунком різниці немає. Головне - це механізм. Ми хочемо вирішити цю проблему шляхом об'єднання і звірки в онлайн-режимі інформації з існуючих реєстрів. Вона може свідчити про те, що десь є порушення. Наприклад, можна звірятися з базою МВС в частині втрачених паспортів. Те ж саме стосується бази померлих, бази ЄСВ і Пенсійного фонду. Умовно кажучи, має бути "чотири ока", які будуть стежити за нашими з вами грошима ", - говорить Третьякова.

А економія, за її словами, буде досягатися за рахунок впровадження серйозних покарань за внесення завідомо недостовірних даних. Навмисне шахрайство підпаде під кримінальну відповідальність, а технічні помилки будуть каратися дисциплінарно.

При цьому такі зловживання спостерігаються не тільки в Україні. "В Європі середній відсоток шахрайств в цій сфері, за оцінками міжнародних організацій, становить 5%, а в Індії - 30%. У нас точної оцінки немає. Я думаю, що щось середнє. (За експертними оцінками, близько 10-15% . - Авт.) Тому ми не маємо права нехтувати такими сумами і не витрачати гроші на контроль, враховуючи, що щорічно на різні соцвиплати ми витрачаємо близько 700 млрд грн ", - сказала Третьякова.

Варто відзначити, що це не перша спроба провести верифікацію. Ще в 2017 році подібними речами займався департамент на базі Мінфіну, який отримав доступ до інформації, у тому числі про рахунки українців в банках. Але потім його розформували. Як тоді заявив міністр соцполітики Андрій Рева, перевірка не дала істотного результату. "Ми повернулися до питання хороших ідей і їх поганої реалізації. Верифікація закінчилася тим, чим слід було й очікувати: чим більше гучних заяв, тим менше результатів", - заявив тоді Рева.

Тим часом економіст Віктор Скаршевський приводить більш докладні дані. "За 10 місяців минулого року Мінфін видав 7,5 млн рекомендацій на скасування виплат і повернув до бюджету 50 млн грн. Коефіцієнт корисної дії: в середньому на 1 рекомендацію - 7 грн. У той же час загальна сума виплат, яка підлягає верифікації, становить близько $ 20 млрд, а в бюджет за цей період вдалося повернути лише близько $ 2 млн ", - говорить Скаршевський.

Зараз же, згідно з проектом закону, оприлюдненого на сайті Мінфіну, планується, що "зловмисників" будуть обчислювати шляхом збору та аналізу всієї інформації про рахунки, майно, покупках і т. п. Через якусь інформаційно-аналітичну платформу, в яку буде стікатися інформація від різних державних відомств. Причому перевірятися будуть навіть ті українці, які отримували допомогу впродовж останніх трьох років. І в разі виявлення порушень отриману допомогу доведеться повернути державі.

Особливі зміни підготовлені і для пенсіонерів. Так, згідно з документом, при підозрі про порушення на час перевірки - до 30 днів - перевіряючі зможуть зупиняти виплати. При цьому юристи звертають увагу на той факт, що закон в тому вигляді, в якому він є, є неконституційним.

"Цей проект містить норми, які прямо порушують постанову Конституційного суду, яким той заборонив доступ Мінфіну до персональних даних громадян, визначивши це як порушення їхніх конституційних прав. Наприклад, доступ до банківської таємниці та інше", - сказав юрист Ростислав Кравець.

 

Джерело:
До списку новин