загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Зеленського українцям обіцяють дві пенсії. Але пенсіонери можуть цього не дочекатися. Чому так?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У команді нового президента вже не раз заявили про намір продовжити пенсійну реформу, розпочату попередньою владою. Зокрема, планується вже незабаром ввести другий рівень пенсійної системи – накопичувальний. Що це означає, коли це станеться і чи призведе це до суттєвого підвищення пенсій?

ВІДКЛАДАТИ САМИМ. Другий, накопичувальний рівень пенсійної системи передбачає особисті відрахування зі своєї зарплати на спеціальний рахунок. Кошти з цього рахунку можна буде отримати тільки після досягнення певного віку або за певних обставин. Таким чином пенсія буде складатися з двох частин: одну гарантує держава (вона залежить від стажу роботи та інших передбачених законом нюансів), а другу накопичує протягом життя сам пенсіонер (її розмір залежить тільки від розміру зарплати і відсотка щомісячних відрахувань). Відзначимо також, що якщо відрахування робляться в приватний пенсійний фонд, людина може не тільки накопичувати і зберігати гроші, а й примножувати їх. У цьому випадку розмір такої пенсії збільшується.

СКІЛЬКИ ВИЙДЕ? Яким буде другий рівень пенсійної системи в Україні, поки невідомо. За приблизними підрахунками, за 35 років страхового стажу за допомогою накопичень можна збільшити розмір пенсії на 50%.

Чим менший стаж, тим менша надбавка до пенсії. Відповідно, запуск нового рівня вигідний тим, хто знаходиться на самому початку трудового шляху – нинішній молоді. Ті, хто вже вийшов на пенсію, а також ті, хто готується до виходу, змін не відчують.

ЩО ПОТРІБНО? Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова стверджує, що Зеленському у спадок від попередньої влади дісталося багато невирішених питань, що стосуються пенсійної реформи. Фактично комунікація з людьми була провалена і тепер потрібно надолужити згаяне, продумати зміни і відповісти на питання: чи буде держава або роботодавець «доплачувати» до таких накопичень, який відсоток від зарплати буде відраховуватися і чи буде він однаковим для всіх, до якого віку можна буде брати участь у системі тощо.

Якщо не прояснити всі ці питання і не донести до людей думку про те, наскільки це важливо для їхнього майбутнього і наскільки це вигідно для них самих, про довіру до реформи не може бути й мови.

НЕ ДОПОМОЖЕ. Однак не факт, що відповіді на питання і прозорі механізми відрахувань і накопичень змусять українців повірити в нову систему. Наприклад, експерт з правових та соціальних питань Наталія Сидорова впевнена, що багатьох відштовхне не так необхідність якихось додаткових вкладень, скільки сам факт того, що гроші виявляться в приватних руках – у недержавних страхових компаній. На те, щоб обілити репутацію таких фінансових структур, підуть роки. Як мінімум має змінитися кілька поколінь.

Загалом, одне лише прийняття закону до істотних змін в короткостроковій перспективі не призведе. Страх втратити співвідношення ціни і якості змусить українців ігнорувати нову систему, а якщо відрахування будуть обов’язковими для всіх – то приховувати від держави справжні обсяги своїх доходів. Останнє може стати для діючої солідарної пенсійної системи справжнім потрясінням. Оскільки вже зараз Пенсійний фонд відчуває гострий дефіцит коштів.

Тіньова економіка і відтік робочої сили вже призвели до того, що 10 працюючих українців утримують 11 пенсіонерів. Ось чому введення накопичувальної системи відстрочили, хоча повинні були ввести її ще на початку цього року.

 

Джерело:
До списку новин