загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні різко просіли рекордні ціни на картоплю

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Аналітики назвали головні причини зниження вартості популярного овоча.

У серпні 2019 року закупівельні ціни на картоплю зросли майже вдвічі порівняно з аналогічним місяцем минулого року. Але картопля в Україні нарешті почала дешевшати. Про це повідомили аналітики "Інфо-Шувар".

Так, станом на 26 серпня картопля пропонується в опті вже по 7-9 грн/кг, тобто менше ніж за тиждень ціна впала на 25%.

"Наприкінці минулого тижня зниження ціни на вітчизняному ринку відбувалося переважно за рахунок збільшення імпорту картоплі з Білорусі. З початку цього тижня тенденція до зниження ціни істотно посилилася завдяки збільшенню пропозиції вітчизняної картоплі. Пізні сорти збирають у всіх регіонах, завдяки цьому ціни не тільки знижуються, вони майже зрівнялися по всій території України", – зазначила голова департаменту аналітики ОРСП "Шувар" Тетяна Гетьман.

З початку літа ціни на українську картоплю нового врожаю трималися на рекордно високому рівні, який був в 2-2,5 раза вище цін попереднього року. Ціни і зараз залишаються на рекордно високих показниках, але аналітики зазначають, що сьогодні йдеться про найсильнішу хвилю зниження з початку поточного сезону.

"Імпортерам і українським комерційним виробникам доводиться конкурувати на ринку з картоплею від населення. Приватні домогосподарства теж вирішили заробити на високих цінах поточного року, ці продавці не рахують собівартості виробництва картоплі, тому є досить гнучкими в питанні ціни. Безумовно, це впливає на загальний рівень цін картоплі в Україні", – додала Гетьман.

Рік тому картопля в опті пропонувалася по 3,5-4,5 грн/кг, ціни тоді почали знижуватися теж з кінця серпня. Мінімальна вартість картоплі – 2,5-3,5 грн/кг – була зафіксована минулого сезону наприкінці жовтня 2018 року, а перша хвиля цінового зростання почалася з другої половини листопада 2018 року. Після кількох етапів росту і падіння найвища ціна на картоплю – 10-12 грн/кг – минулого сезону встановилася на початку травня-2019.

У сусідній з Україною Польщі ціни на картоплю в цьому сезоні теж удвічі вище, ніж рік тому. Як повідомляють європейські ЗМІ, в країнах ЄС так само як і в Україні цього року очікується зниження врожаю картоплі через екстремальні погодні умови наприкінці весни і в першій половині літа.

Нагадаємо, 2019 року спостерігається значне зростання закупівельних цін на багато овочів. Зокрема, найпомітніше зростання цін порівняно з минулим сезоном було зафіксоване на помідори, огірки, цибулю і капусту.

 

Джерело:
До списку новин