загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Горіховий Спас: традиції і прикмети

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вранці 29 серпня наші пращури ходили в ліс збирати горіхи, звідси пішла назва свята - Горіховий Спас.

Горіховий, або Хлібний Спас - це третій і останній Спас у низці церковних Спасів, який слідує за Медовим (14 серпня) і Яблучним (19 серпня). Православне свято традиційно відзначають 29 серпня. Це — неперехідне свято, тобто відзначається в одну й ту ж дату з року в рік.

У народі це свято називають Горіховим Спасом, оскільки до цього дня достигали лісові горіхи та їх можна було заготовляти на зиму.

Свято приурочене до перенесення з міста Едесси до Константинополя однієї з найвизначніших святинь християнства - Нерукотворного образу Ісуса Христа, який володіє цілющою силою.

Історія свята

Легенда свідчить, що сирійський цар Авгар Ухамо, який хворів на проказу, попросив придворного художника Ананнія написати портрет Ісуса. Але від Христа виходило сильне сяйво, і портрет ніяк не виходив. Тоді Ісус підніс до обличчя полотняний урбус-рушник, на якому відбився його лик.

Святиня допомогла цареві зцілитися від прокази, після чого вона була вивішена на міських воротах Едесси.

Традиції Горіхового Спаса

У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спасом на полотнах», «Спасом на полотні», «Полотняним спасом». У цей день було заведено торгувати полотнами.

29 серпня святять нові криниці. У це свято чистять до осені цілющі джерела, п'ють підземну воду, обходять колодязі колами, як би замикаючи теплу пору року.

Також на Хлібний Спас печуть пироги з нового хліба: «Третій Спас хліба припас».

З третього Спаса починалася й заготівля лісових горіхів. Причому, першою повинна була починати найстарша жінка в селі. Після повернення горіхи висипали на полотно, навколо якого стелили скатертини з наїдками.

У цей день прийнято святити в храмі горіхи. Крім того освячували льон, прядиво, полотно, які потім використовували для лікування або ворожіння.

Також з нового врожаю пекли хліб і освячували його в храмі (звідси і друга назва - Хлібний Спас). Було прийнято ходити на ярмарки, проводити різні ворожіння.

У цей день не проходили великі свята, оскільки починалася підготовка до завершення літніх польових робіт до настання дощів.

Ворожіння на Горіховий Спас

За традицією 29 серпня молоді дівчата ворожили на горіхах - плід зривали з дерева і по ньому судили про майбутнє:

  • •  стиглий горіх - до кохання,
  • •  недозрілий - чекай на важливу новину,
  • •  гіркий - проблеми у стосунках,
  • •  а два зрощені горіха означали везіння.

Причому горіх потрібно було обов'язково зірвати лівою рукою і покласти в гаманець - це до грошей.

Народні прикмети Горіхового Спаса

У цей день можна було передбачити, якою буде зима:

  • •  журавлі полетіли на південь - холоди прийдуть вже скоро,
  • •  спекотний день означав, що друга половина вересня видасться холодною та дощовою,
  • •  хороша ж погода 29 серпня віщувала коротку зиму.

А хороший урожай горіхів, згідно з народними прикметами, говорив про сніжну і морозну зиму.

У цей день суворо заборонено сваритися і бажати комусь зла, інакше воно може повернутися сторицею. Також не можна відмовляти бідним, що потребують їжі, ходити в ліс без оберега, адже там у цей день можна зустріти нечисту силу. Крім того, не можна відмовлятися від роботи, яку пропонують.

 

Джерело:
До списку новин