загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нові тарифи: чого очікувати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи зміниться тарифна політика за нової влади?

Перед опалювальним сезоном в Україні традиційно змінюють правила нарахування субсидій та тарифоутворення. Представник команди Зеленського Андрій Герус  заявив, що нова влада має на меті спростити умови отримання субсидій та з вересня запровадити систему, за якою люди, котрим від 70 років, платитимуть за комунальні послуги мінімальні тарифи. А нещодавно президент Зеленський заявив, що вимагатиме від нового уряду зменшення тарифів на комунальні послуги.

Що зміниться та чи варто очікувати на покращення? Про це ІА «Вголос» запитав у енергетичного експерта Валентина Землянського, економіста Олександра Охріменка та експерта із соціальної політики Андрія Нікончука.

Чи зміниться тарифна політика за нової влади?

Олександр Охріменко:

Зараз нічого не відомо про тарифоутворення та те, якими будуть тарифи. Справа у тому, що старий уряд пішов, а чого очікувати від нового – ми не знаємо. Відповідно усі ті тарифні ініціативи Кабміну Гройсмана можуть бути вмить скасовані. Тут є два варіанти: можливо, нова влада проведе ревізію цієї тарифної політики і щось зміниться на краще. Є інший варіант – новий прем’єр заявить, що ціни і тарифи повинні бути ринкові та в Україні і далі зростатиме вартість комунальних послуг.

Андрій Нікончук:

Наразі я не бачу якихось кроків щодо зміни новою владою старої тарифної політики. Виглядає, що все відбуватиметься так, як і було раніше. Я чув, що говорив представник команди Зеленського Андрій Герус щодо зниження вартості плати за житлово-комунальні послуги для окремих категорій населення.

На мій погляд, нова влада нічого не змінюватиме: ні Житлово-комунальний кодекс, котрий встановив нові відносини між споживачами і операторами надання послуг, ні у питанні монетизації субсидій. Нічого не зміниться ще і через те, що попередні тарифи і правила гри прописувались із врахуванням певних бюджетних нюансів.

Але була ініціатива, щоб люди, котрим за 70 років, не сплачували за комунальні послуги…

Андрій Нікончук:

Ініціатива добра та соціально спрямована. Ймовірно, тут мова йде про ту ж саму субсидію. Ми повинні розуміти, що якщо ці люди не платитимуть, значить за них заплатить держава, котра візьме ці гроші від платників податків. Це буде або розширення програми субсидій, де ймовірно буде прописаним не лише майновий ценз, а й, можливо, і віковий.

З іншого боку, виникає питання, де брати гроші. На це представник команди Зеленського Герус уже заявляв, що вони проводять дослідження і шукають механізм для реалізації такого. Але не варто забувати, що навантаження на держбюджет зараз великий і ми маємо МВФ, з котрим повинні погоджувати подібні ініціативи.

Валентин Землянський:

Конча-Заспа – це теж село. Цікаво, скільки там може з’явитися багатих господарів елітного житла, котрим більше 70 років

На ініціативу, щоб люди старші  70-річного віку платили за комунальні послуги мінімальні тарифи, або взагалі отримували усе безкоштовно, потрібні державні кошти. Наразі не бачу ресурсу, звідки їх брати.

З іншого боку, важливо, як це верифіковуватимуть і прописуватимуть правила гри. От Конча-Заспа – це теж село. І от цікаво, скільки у цьому селі може з’явитися багатих господарів елітного житла, котрим буде більше 70 років. І так по всій Україні. А тому потрібно займатися не пільгами для окремих людей, а переглядом принципу тарифоутворення.

Олександр Охріменко:

Люди, котрим за 70 років – це пенсіонери, багато з яких отримують субсидії. І платять за комунальні послуги вони мінімум, їх фактично і так звільнили від сплати тарифів.

Що буде із системою субсидій?

Олександр Охріменко:

У нас два місяці була монетизація субсидій, зараз невідомо, що буде взагалі.

Нова влада повинна визнати, що система субсидій провалилась. Усі мовчать про те, що у нас 68 мільярдів гривень – це борги за комунальні послуги. Держава теж боргує за субсидії 22 мільярди гривень.

А що можна зробити?

Олександр Охріменко:

Потрібно ліквідовувати субсидії та вводити нові соціальні програми, зокрема адресну допомогу. Цю допомогу можна ввести наступним чином: людина, яка має потреби, звертається у відповідні органи та подає електронну декларацію, де вказує усі свої статки, усе майно, витрати і доходи. Після детального аналізу цієї декларації такій людині можуть призначити адресну соціальну допомогу, котра може покрити витрати і на ліки, і на комунальні послуги.

А у керівництві «Нафтогазу» варто очікувати змін?

Валентин Землянський:

Є безліч варіантів, що буде з керівниками «Нафтогазу». Є інформація, що Андрія Коболєва не лише не усунуть, а й підвищать. Тобто очікувати на зміни політики діяльності цього газового монополіста наразі не варто. Навіть із новим урядом, система роботи «Нафтогазу» буде такою, як є.

Потрібно, щоб робота газового монополіста була більш вигідною громадянам України, а не просто бізнесовою моделлю. Наприклад, зараз «Нафтогаз» закуповує газ по найнижчій ціні та закачує його у наші газосховища, а потім в опалювальний період ми з вами купуватимемо його по європейських цінах. НАК «Нафтогаз» – це державна компанія, яка безумовно повинна заробляти, але не коштом громадян України.

У нас зараз змінилось формування ціни на газ, чого можна очікувати вже восени?

Валентин Землянський:

В останній постанові до розрахунку ціни на газ для населення додали індентикативи української біржі, митної вартості газу та середньої ціни для промисловості. Ціна на газ для населення має рахуватись за нижчим індентикативом. Коли цінова тенденція на європейському ринку почне підвищуватись, то максимальна ціна на газ для населення в Україні може становити 9700 за тис. кубометрів. Якщо враховуватимуться постанова уряду Гройсмана, то буде вільний ринок і українці взимку можуть купувати газ і за 10-12 грн за кубометр.

Андрій Нікончук:

У мене оптимістичний прогноз. На мій погляд, вартість кубометра газу в опалювальний період буде десь в районі 7 гривень

Вартість газу та його ринкова ціна в Україні варіюватиметься, враховуючи його вартість на світових біржах. Відповідно, якщо сьогодні газ на біржі дешевіє – значить і в Україні його продають за нижчою ціною.

У мене оптимістичний прогноз. На мій погляд, вартість кубометра газу в опалювальний період буде десь в районі 7 гривень. Більше, ніж в минулому році точно не буде.

Якою на ваш погляд має бути ідеальна тарифна політика щодо газу?

Олександр Охріменко:

Ідеальна тарифна політика може буде наступною: влада повинна врахувати, що в Україні середня заробітна плата є значно нижчою, ніж у Європі. А тому нам потрібно збалансувати тарифи під зарплати. Можна сформувати перехідний період на 5 років. За цей час тарифи можуть пропорційно зростати до середньої заробітної плати. З часом ми повинні вийти на той рівень, за якого у нас і зарплати, і тарифи будуть, як у Європі. Але не можна робити так: зарплати на рівні країн третього світу, а тарифи, як у Європі.

Марія Бойко

 

Джерело:
До списку новин