загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Зеленського готують новий закон про зброю: що з ним не так

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Проект визначає порядок контролю за всією зброєю з моменту покупки, закріплює підстави для відмови у видачі дозволу на право купівлі та володіння, - Фріс.

Депутати від «Слуги народу» зареєстрували новий проект закону «Про зброю», деякі його положення викликали резонанс у експертному середовищі.

Зазначається, що закону, яким би регулювалися правові аспекти щодо зброї, в Україні немає. Замість нього діє аказ МВС, виданий ще в 1998 році. Тому автори законопроекту, нардепи від “Слуги народу” Ігор Фріс і Олександр Матусевич включили до нього визначення і опис видів зброї, порядок її зберігання, обігу, контролю за нею та застосування.

«Умовно, закон – про короткоствольну зброю. Проект визначає порядок контролю за всією зброєю з моменту покупки, закріплює підстави для відмови у видачі дозволу на право купівлі та володіння, а вони будуть жорсткіші, ніж зараз», – зазначив Ігор Фріс.

Законопроект передбачає лібералізацію бюрократичних процедур, які прийняті зараз при видачі дозволів на покупку зброї. Крім того він містить норму про створення Єдиного уніфікованого реєстру зброї.

«У нього будуть поміщені мітки відстріляних припасів, унікальні «відбитки»… У реєстрі буде не тільки та зброю, що продається, а й та, що надходить на озброєння у ЗСУ і МВС. Адже не раз бувало, що вона зникає зі складів, а потім ніхто не може встановити, з якого «вогнепалу» було скоєно злочини», – пояснив автор законопроекту.

Разом із тим, одна з норм проекту закону стала причиною справжнього шквалу емоцій. Йдеться про спробу вирішити долю зброї, яка вже є у населення.

«Це буде схоже на ті процедури, які прийняті сьогодні в ході місячників з добровільної здачі зброї, – буде застосовуватися відповідна процедура, і так ми зможемо почати виведення цієї зброї з тіні», – зазначив Фріс.

При цьому, точна кількість нелегальних «стволів» невідомо. У звіті аналітичного центру Small Arms Survey (організація, яка досліджує поширення нелегальної вогнепальної зброї з центром в Женеві) говориться, що до початку конфлікту на Донбасі в країні налічувалося близько 3 млн одиниць незаконних «вогнепалів», і з того часу кількість могла збільшитися до 5 млн одиниць.

Нагадаємо: Україна — єдина країна Європи, в якій немає зброярського законодавства. З кінця 90-х років обіг зброї в країні регламентується наказом МВС №622.

Законопроєкт "Про цивільну зброю та боєприпаси" (і навіть не один варіант) був зареєстрований групою депутатів Верховної Ради минулого скликання ще у 2014 році, але не розглянуто, а в кінці серпня 2019 року був відкликаний.

 

Джерело:
До списку новин