загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Купити ліки в Україні стане складніше. Чому так?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Український МОЗ вирішив боротися з самолікуванням, збільшивши список рецептурних препаратів. У найближчі два роки його поповнять антибіотики. Які правові та соціальні наслідки чекають українців після введення нових правил?

У ЧОМУ СПРАВА? ВООЗ назвала стійкість до протимікробних препаратів одним з викликів людству, які будуть актуальні в 2019 році. В організації заявляють, що близько 600 тис. випадків туберкульозу в 2017 році були резистентні (стійкі) до рифампіцину – найбільш ефективного препарату від цієї хвороби. Це означає, що все більше людей ризикують померти від хвороби, яка ще недавно успішно піддавалася лікуванню. Звучить парадоксально, але це – одна з найбільших медичних і соціальних проблем сучасності. І причиною її появи став неконтрольований прийом антибіотиків.

ДО ЧОГО ТУТ УКРАЇНА? Стійкість до антибіотиків – це загальна проблема для всього людства. Якщо віруси мутують і стають резистентними до якихось препаратів, то це відбувається в усьому світі, оскільки для мікроорганізмів не існує державних кордонів. Тому відсутність контролю над цією групою ліків в одній країні або регіоні становить потенційну небезпеку для всіх інших. І Україна як раз є тією самою державою, де відсутні не тільки контроль, але і культура вживання антибіотиків.

Українці часто займаються самолікуванням: використовують антибіотики без узгодження з лікарем, «лікують» ними хвороби, які взагалі не вимагають використання таких ліків, порушують графік прийому протимікробних препаратів. У результаті, мікроби виробляють «імунітет» до таких препаратів і перестають реагувати на лікування.

Щоб змінити це, МОЗ спільно з іншими відомствами збирається розробити кілька нормативно-правових актів, які обмежать застосування протимікробних препаратів у тваринництві та посилять контроль над їх відпуском в аптеках. Зробити це  планується до початку 2020 року.

ДОБРЕ ЦЕ ЧИ ПОГАНО? Медики одностайні: обмеження продажу антибіотиків необхідне, так як люди не розуміють всієї серйозності проблеми, пов’язаної з розвитком резистентності. У країнах Європи, в США, Японії і Південній Кореї придбати антибіотик без рецепта від лікаря неможливо. Більш того, ця група препаратів призначається виключно за показаннями і після того, як у пацієнта лабораторно підтвердили грибкову або бактеріальну інфекцію.

Але українці звикли призначати собі антибіотики самостійно, наприклад, при симптомах застуди і грипу (хоча ці препарати не борються з вірусами!). І деякі фахівці впевнені – це їх право і їх вибір.

Наприклад, юрист Роман Пазяк вважає, що відпуск антибіотиків за рецептом є порушенням права пацієнта на самолікування. А правозахисниця Юлія Нестерова говорить, що шлях заборон у питаннях, що стосуються особистого вибору людини, деструктивний. На її думку, держава, медики і фармацевти повинні доносити до людей об’єктивну інформацію про ризики самолікування і про те, у яких випадках антибіотики неефективні, малоефективні або небезпечні. Але вибір повинен залишатися за пацієнтом.

Юлія Нестерова також зазначає, що сьогодні від походу до лікаря людей утримує не впевненість у власних медичних знаннях, а відсутність часу і грошей. Тому правильний шлях – це поліпшення логістики в системі охорони здоров’я і виключення тіньових платежів.

ЯКІ РИЗИКИ У НОВИХ ПРАВИЛ? У заборони безрецептурного продажу антибіотиків і їх безконтрольного використання в сільському господарстві буде відразу кілька економічних наслідків, як позитивних, так і негативних.

По-першепродукція тваринництва подорожчає, оскільки використання антибіотиків страхує фермерів від багатьох ризиків, пов’язаних з доглядом за тваринами та птицею.

По-другефармбізнес відразу ж відчує фінансові втрати і буде змушений компенсувати їх іншими способами: підвищуючи ціни на препарати, просуваючи інші ліки, які можна відпускати без рецепта.

По-третєзаборона може призвести до створення тіньового ринку антибіотиків і підкупу лікарів заради рецепта.

Утім, якщо паралельно спрацює інформаційна кампанія, спрямована на підвищення культури вживання антибіотиків, то всі ці негативні наслідки компенсуються.

По-першезменшиться вартість лікування для пацієнтів з небактерійними інфекціями: вони зможуть заощадити, відмовившись від придбання зайвих ліків.

По-другеу довгостроковій перспективі людство не зіткнеться з глобальною фінансовою кризою через зростання витрат на лікування хвороб, викликаних стійкими до антибіотиків мікроорганізмами. У ВООЗ відзначають, що вже сьогодні в країнах ЄС ці витрати складають близько 1,5 млрд євро на рік. Якщо нічого не зміниться, то до 2050 року економічні втрати можна буде порівняти з фінансовою кризою 2008 року.

 

Джерело:
До списку новин