загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Усікновення голови Іоанна Предтечі: традиції, прикмети і заборони

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щорічно 11 вересня відзначається Усікновення голови святого Іоанна Предтечі. Усікновення глави Іоанна Хрестителя відноситься до Великих неперехідних свят християнської церкви. У народі свято має назву Головосіка. 

Церква особливо вшановує святого Івана Предтечу, адже саме він готував людей до прийняття Сина Божого на землі. Його також називають Хрестителем, бо хрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

В Євангелії від Марка детально розповідається про страшну мученицьку смерть Івана Предтечі. Цар Ірод, тодішній правитель Галілеї, одружився з дружиною свого брата Пилипа. Іван Предтеча відверто говорив йому, що він здійснив ганебний вчинок. Ці докори не подобалися Іроду, а тим більше Іродіаді, колишній дружині Пилипа, яка хотіла вбити Іоана. І ось врешті така нагода з’явилася.

У день народження Ірода донька Іродіади Саломея настільки сподобалася цареві своїми танцями, що той пообіцяв виконати будь-яке її прохання.

Дівчина, порадившись з матір’ю, попросила у царя голову Івана Хрестителя на блюді. Ірод не відмовив. 

Чого вчить нас це свято? Здавалося б, зло перемогло добро: праведник убитий, його кати живі. Так, мученицька смерть стала підсумком його життя і подвигу, але вона не стерла ті добро і правду, що він ніс людям. Так само ті з нас, хто загинув за віру і правду, жили не дарма. Життя, віддане во ім'я істини, може бути найбільшою жертвою. Вона не марна, з її допомогою людина проповідує свої ідеали.

Традиції і заборони на Головосіка

11 вересня не можна нікому позичати гроші і взагалі що-небудь віддавати з дому. Навіть якщо у вас дуже просять, знайдіть причину для відмови, інакше можна віддати з дому благополуччя.

Сьогодні не можна починати нових справ - будь-яке починання в день Усікновення 11 вересня обернеться провалом.

Цього дня дотримуються суворого посту, заборонено їсти не тільки м’ясо та молочні продукти, а навіть рибу.

Не можна нічого різати, що нагадує собою голову. Навіть хліб ламають руками. Взагалі вважається, що цього дня не варто брати у руки гострі речі: ніж, сокиру, пилку, і навіть виделку чи голку. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть святого.

У народі кажуть: “Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров”.

На Головосіка не можна їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого.

Більш того, не можна їсти будь-що на блюді – на ньому лежала голова Івана Предтечі. 

Не можна нічого варити в цей день, інакше кров у тілі буде кипіти так само, як кипить вода, а думки будуть млявими, «вареними».

У цей день не припустимо ні співати, ні танцювати. Вважається, що той, хто в цей день танцює, той бере на себе той гріх, який колись взяла на себе Соломія.

Це єдиний день у році, коли заборонено варити і їсти борщ.

Цього дня не співають і не танцюють, бо саме за допомогою пісням і танцям Іродіада домоглася страти Хрестителя.

Між тим, ті, хто страждає головними болями, мают піти до церкви і просити про зцілення.

У цей день не проводиться обряд вінчання.

У Православній церкві в цей день також вшановують пам'ять воїнів, які «воювали за істину і добро і життя своє поклали за свою Вітчизну». Цей день пам'яті був встановлений ще в 1769 році під час війни в Польщі і війни з Туреччиною.

Джерело:
До списку новин