загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Різдво Пресвятої Богородиці. Значення і традиції свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії — повна назва свята, що Православна Церква відзначає 21 вересня за новим стилем (8 вересня за старим стилем). Це одне з двунадесятих православних свят. 

Різдво Пресвятої Богородиці: історія свята

Про подію, на честь якої проводиться свято, відомо з апокрифічного Протоевангелія Якова. Згідно з цим оповіданням, у сімейної пари з Єрусалима — Іоакима й Анни — довгий час не було дітей. Коли Іоаким прийшов у храм принести Богу жертву, первосвященник йому відмовив, тому що він «не створив потомства Ізраїлю». Тоді Іоаким у скорботі пішов у пустелю для молитви, а його дружина залишилася вдома на самоті і теж молилася. Тоді їм з’явився ангел, який сповістив: «Господь почув молитви твоєї, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє будуть говорити в усьому світі». 

Дізнавшись радісну новину, подружжя зустрілися біля Золотих воріт Єрусалиму.

Після цього Анна зачала.

Коли Анна народила, подружжя дало обітницю присвятити свою дитину Богові. 

Свято за православною традицією триває 6 днів, з 20 по 25 вересня. Цей період включає предпразднство і попразднство. Предпразднство – один або декілька днів перед великим святом, в богослужіння якого вже входять молитвослів’я, присвячені події, яку святкуватимуть. Відповідно, попразднство — такі ж дні після свята.

Різдво Пресвятої Богородиці: що потрібно робити

На Русі Різдво Божої Матері називали «Малою Пречистою», за аналогією з «Великою Пречистою» — празником Успіння Богродиці. А ще — Аспосов день, в який зустрічали «матінку-осенину», тобто осінь. Взагалі, часи були для наших предків основним джерелом звичаїв, обрядів і творчості: пісень, прислів’їв, приказок.

У Аспосов день ходили один до одного в гості, вшановували молодят, накривали багатий стіл. У цю пору селяни прибирали на зиму бджолині вулики, збирали цибулю. Це був кінець літніх польових робіт і початок осінніх приготувань. Хлібороби вшановували Богородицю — Небесну покровительку землеробства, Подательницю врожаю, Спорительницю хлібів — за зібраний урожай та просили Її допомоги на рік майбутній.

Християни здавна зверталися до Богородиці, просили у неї захисту і благословення.

Друга Пречиста вважається традиційно жіночим святом. Жінки, у яких немає дітей, готують обід, «щоб молилася Богородиця за їхніх дітей». Часто люди збираються за обіднім столом, просять Пресвяту Богородицю про здоров’я і щастя дітей, матерів і майбутніх мам. На стіл традиційно подавали рибу, борщ із свининою чи птицею, запечене м’ясо, голубці, вареники з сиром і пироги з різноманітною начинкою.

Також багато жінок у цей день намагалися рано вранці прийти до водойми. Вважалося, що якщо жінка в цей день вмиється водою до сходу сонця, то краса її збережеться до самої старості. А для міцного здоров’я дітей обливали на порозі водою.

У цей день господарі також збирали врожай із грядок.

З дня свята Різдва Пресвятої Богородиці можна було засилати сватів до дівчат. Також у цей день добре робити весілля і ходити сім'ями в гості.

Різдво Пресвятої Богородиці: що не можна робити

  • •  У цей день не можна сваритися.
  • •  Заборонено відмовляти, якщо хтось просить про допомогу.
  • •  Не можна ходити в незручному взутті — натерти ноги і мозолі в цей час дуже погана прикмета. Але і босоніж також краще не ходити.
  • •  Не можна в цей день мити підлогу, прибирати в будинку, спалювати сміття у дворі.
  • •  Заборонено шити і вишивати, різати хліб, брати в руки ножиці.

 

Джерело:
До списку новин