загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Монетизація пільг, субсидії по-новому та нові рахунки: що зміниться з 1 жовтня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

До вашої уваги огляд змін, що чекають на українців 1 жовтня.

З 1 жовтня пільги по комуналці почнуть виплачувати готівкою

Монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг почнеться з 1 жовтня 2019 року. Паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі - готівкова і безготівкова.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Для цього Ощадбанк вестиме персоніфікований облік пільговиків і коштів, які поступатимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. Потім кошти переказуватимуть на рахунки управителів, об'єднань, виконавців комунальних послуг.

Цей механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його змінювати. Йдеться, передусім, про людей літнього віку,

Пільги у готівковій формі призначатимуться усім бажаючим на підставі поданих особисто заяв до органів соціального захисту населення, які формуватимуть щомісячно до 25 числа реєстри пільговиків і передаватимуть їх Мінсоцполітики. Після чого, Міністерство, обробивши отримані реєстри, направить їх до Ощадбанку та переказуватиме зазначеному банку кошти для виплати монетизованих пільг.

Таким чином, кошти надходитимуть на особисті рахунки пільговиків, які зможуть зняти їх зі свого рахунку у будь-який час.

Хто з 1 жовтня більше не буде отримувати субсидію

Уряд змінив механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Відповідна постанова № 807 від 14.08.2019 набуде чинності 1 жовтня.

Зверніть увагу: Діє новий порядок відключення від центрального опалення

Житлову субсидію не призначать (у тому числі на наступний період), якщо:

- опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. м для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають 3 і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

- будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із його складу має у власності транспортний засіб, що підлягає держреєстрації і з дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда). Це не стосується транспортних засобів, одержаних безоплатно чи придбаних на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соцзахисту населення;

- у складі домогосподарства або сім'ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і при цьому за інформацією ДПС, ПФУ у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір МЗП, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або вони або за них не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом 3 місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

- будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із його складу протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії придбав або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг) згідно із соціальною нормою житла на суму, яка на дату оплати перевищує 50 тис. грн.;

- структурний підрозділ з питань соцзахисту населення отримав інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати ж-к послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 НМДГ на день звернення за призначенням житлової субсидії;

- громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди або не сплачує суми до повернення;

- у складі домогосподарства або сім'ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря, осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

З 1 жовтня змінюються номери рахунків для сплати податків

Податківці нагадали, що з 1 жовтня Казначейство розпочне перехід на міжнародні номери рахунків при обслуговуванні бюджетів за доходами.

Це означає, що з 1 жовтня 2019 реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів змінюють відповідно до вимог стандарту ІВАN.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні»

З 01.10.2019 до 31.10.2019 діятиме перехідний період для сплати за такими рахунками.

З 1 листопада у платіжках обов'язково потрібно буде зазначати рахунки за стандартом IBAN.

З 1 жовтня змінюються реквізити оплати судового збору

Судова влада України повідомляє, що реквізити оплати судового збору та реквізити для зарахування інших платежів будуть оновлені.

У зв'язку із запровадженням міжнародного номеру банківського рахунку IBAN відбудеться оновлення реквізитів оплати судового збору та реквізитів для зарахування інших платежів.

Інформація щодо рахунків буде оновлюватися на сайтах та стендах у приміщеннях судів. До 31 жовтня 2019 у реквізитах розрахункових документів можна зазначати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер у стандарті IBAN.

З 1 листопада всі перекази будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Дрібні монети повністю виводяться з обігу 1 жовтня

Нацбанк повідомляє про те, що з 1 жовтня 2019 року монети номіналом 1, 2 та 5 копійок виводяться з обігу.

Про це розповів заступник Голови Національного банку України Сергій Холод:

«З 1 жовтня 2019 року українці більше не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою, - сказав він. - Але це не привід для хвилювання. Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку».

Як заокруглювати суму розрахунків?

Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

Суми заокруглюються за математичним правилом:

- якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, вона заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;

- якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок, вона заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Якщо йдеться про безготівковий розрахунок, то заокруглення не відбуватиметься.

З часу запровадження вказаного механізму у липні 2018 року низка підприємств торгівлі та сфери послуг надають покупцям чеки із зазначенням суми до заокруглення та після заокруглення, інші використовують власні бонусні програми лояльності (індивідуальні гаманці), куди зараховуються решта копійок у разі згоди покупця.

Як обміняти монети?

Обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

- з 1 жовтня до 30 вересня 2020 року включно - в усіх відділеннях українських банків;

- до 30 вересня 2022 року включно - у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок будуть утилізовані Національним банком через знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

 

Джерело:
До списку новин