загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Міф про старість. Скільки насправді жили люди в минулому?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Багато хто вважає, що сучасність подарувала нам більш тривале життя. Але чи так це?

Дуже часто в я зустрічаю сакраментальну фразу: «а ось в давнину жили на природі, але в 40 років вмирали». Також існує уявлення, що тривалість нашого життя радикально збільшилася. Насправді це не так. Тривалість нашого життя збільшилася майже непомітно, але різко знизилася смертність, а це зовсім різні речі. Більше людей стали доживати до старості, але набагато довше люди жити не почали. Давайте розберемося, чому цей міф «середньої температури по лікарні» виник і як він виник.

Хоч багато хто переконаний, що в античності жили по 35 років, ви здивуєтеся, що ще в VII столітті до н.е. Гесіод переконував чоловіків не одружуватися до 30 років, оскільки вони були ще для цього не готові. Римляни поділяли цю думку: так в політику можна було піти тільки після 30, а ось стати консулом римлянин міг тільки після 40. У давньогрецьких законах було прописано, що на війну брали всіх чоловіків до 60 років, а ось стати суддею могли люди тільки старше 60!

Спочатку поговоримо про тривалість життя в давнину. Згідно з дослідженнями археолога Крістін Кейв, для людей, що жили традиційним життям в 600-700 роках н.е. без сучасної медицини, найбільш поширеним віком смерті було 70 років. Для прикладу розглянемо три аспекти цього спотворення.

Причина перша – помилки визначення. Наприклад, вік одного з великих королів майя двічі був визначений в 40-45 років науковими методами. Коли писемність розшифрували, прочитали роки життя: 26 липня 615 – 28 серпня 683. Майя не вміли рахувати? Ні, вчені неправильно визначали вік. Лише в 2003 році вдалося науково підтвердити справжній вік Ханааб Пакаля і підтвердити напис.

Друга причина – це дуже високий рівень насильства. Ми зараз живемо в самий мирний час. Археолог Лоренс Кілі, вивчивши смертність в конфліктах мисливців-збирачів, вивів смертність на війні 15-60%. Якби так воювали в ХХ столітті, то втрати в світових війнах склали б більше 2 мільярдів осіб.

Третю причину – дитячу надсмертність, ви можете самі побачити в метричних книгах навіть ХІХ століття, вона дуже висока і тому сильно знижувала очікувану тривалість життя. Як тільки проходили небезпечні дитячі роки, ймовірна тривалість життя, наприклад у вікторіанську епоху, була практично сучасною. Так, дівчинка у віці п'яти років мала очікувану тривалість життя 73 (смертність під час пологів), а хлопчик - 75 років. Навіть якщо ми візьмемо сучасні дикі племена мисливців-збирачів, то ймовірність дожити до 15 років становить 55%, але вже після 15 очікувана тривалість життя становить 58 років. А якщо мисливці-збирачі долають межу 45 років (не померли під час пологів, не вбиті в сутичках), то живуть ще 29 років до 65-67.

Таким чином, якщо врахувати всього три аспекти: помилки визначення, війни і дитячу смертність, то ми побачимо, що тривалість життя древніх людей була не набагато нижчою за сучасну – і це практично без медицини. Ряд авторів впевнені, що тривалість життя практично не збільшилася з античних часів. Це означає, що для значного прориву в збільшенні тривалості життя потрібні дійсно революційні інноваційні підходи.

Андрій Бєловєшкін

 

Джерело:
До списку новин