загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Спалювання сухого листя і трави – заборонено законом

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Спалювання сухого листя і трави – заборонено законом, в разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках кримінальна відповідальність.

Спалюючи опале листя, ви стаєте шкідником-порушником, адже порушуєте Закон, суперечите Конституції України, як основному закону держави, де стаття 50 гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Відповідно до вимог статті 66 Конституції України кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки. Ця норма має більшою мірою декларативний характер і деталізуется в законодавстві про охорону навколишнього природного середовища і поресурсовом законодавстві України.

Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства, а саме:
1 Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»;
2 Закон України «Про охорону атмосферного повітря»;
3 Закон України “Про охорону земель”;
4 Закон України «Про благоустрій населених пунктів»;
5 Закон України “Про рослинний світ”;
6 Закон України “Про тваринний світ”;
7 Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій;
8 Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України.

Чинне законодавство забороняє спалювання листя, сухої трави в місті і на присадибних ділянках і передбачає штрафи за порушення цієї заборони. У законодавстві немає передбачених норм про дозвіл спалювання листя і сухої трави. Існує як мінімум дві екологічні альтернативи спалюванню – закопування, здача листя.

Штраф за спалювання листя
Дії, які є порушенням норм законодавства тягнуть за собою відповідальність відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: спалювання палої листя в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища забороняється. Порушення цієї заборони передбачає накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 гривень). На посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті ж дії, здійснені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а згідно зі статтею 152 КУпАП, штраф за багаття для громадян становлять 340-1360 грн., а для посадових осіб і підприємств – 850 – 1700 грн. Крім того, місцева влада має право приймати додаткові рішення про неприпустимість розведення багать.

Куди звертатися, якщо палять листя?
– По-перше, пожежним (101).
– По-друге, в поліцію. Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. Подбайте про фотофіксації факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адмінправопорушення. Бажано, щоб його підписали свідки. Складений протокол теж краще сфотографувати. Проконтролюйте, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії, яка зобов’язана в 15-денний термін розглянути справу і накласти штраф на порушника.
– По-третє, до інспектора з благоустрою території вашого району, який також має право складати протокол про адміністративне порушення.

 

Джерело:
До списку новин